Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Peca v Bohinju

Čez sto let šest starih tepk še vedno vztraja na PoljaniJanez Pikon: Tudi Bohinj ima Peco in jamo, brezno ali votlino pod vrhom, tako kakor ima na Koroškem pogorje Pece znano votlino kralja Matjaža. Skrita nad Češnjico na spodnjem robu pašnika Poljana, razen domačinov malokdo ve za vrh Peca in votlino pod njo.

Peca v Bohinju

Peca je gozdni vrh na vzhodnem, spodnjem predelu pašnika Poljana, ki se razprostira nad Češnjico. Zahodno meji z vasjo Podjelje in se pod Brnico in Javornico zaključuje pod najvišjo točko dolgega grebena Slatovnik pred Srednjo Vasjo. Pastirjovc pa je hribček na zahodnem delu pašnika Poljana, kjer je ob spodnjem robu griča v zadnjih desetletjih zrasla smreka cvizla. Brezno Junčenca (Junčnca) se nahaja južno pod omenjenim vrhom nad vasjo in je ni težko poiskati, če vsaj malo poznamo lokacijo jame na delno strmem pobočju. Jama se nahaja na nadmorski višini 710 metrov, 16 metrov dolga in 3 metre pod površjem, počasi, ter vztrajno se vodoravno zoži do vmesnega malo bolj udobnega in večjega prostora (na fotografiji).

Poljana (755 m), nad Peco (721 m), jama Junčnca (711 m), 100 let stare tepke

Od tu naprej se votlina še naprej zožuje, obenem delno zavije zahodno, od tam naprej so nemočni tudi žarki močne baterije, ki sem jo imel s seboj. Vlažnost votline in sledi ptic na vhodu jame so edini vidni znaki, ki jih opazim. Verjetno v njej že dolgo ni bilo nikogar, čeprav naj bi po pripovedovanju zdaj že starejših, votlina sredi prejšnjega stoletja gostila vaške fantine - raziskovalce. Radovednost jih je gnala tako daleč, da so za vsako nogo posebej z vrvjo privezali najbolj pogumnega med njimi (varovanje), ta se je vlekel po telesu do možnega kraja brezna. Pri vračanju so mu pomagali z vrvjo prijatelji - raziskovalci. Uradno je votlina odkrita leta 1935, vendar ime samo pove, da so jo domačini poznali že veliko pred omenjeno letnico.

Poljana nad Češnjico (755 m), Poljana nad Češnjico, šest tepk na Poljani

Še tretjo zanimivost vam predstavim na Poljani nad Češnjico. Na zahodnem pobočju pašnika v smeri Srednje Vasi raste šest, že čez sto let starih tepk (hrušk). Sedma, ki je rasla višje na pašniku, so odstranili, verjetno se je zaradi visoke starosti posušila. To bi najbolje vedeli domačini iz Češnjice, Šoštar (zgornje tri), Bernik (spodnji dve), Mlakar (spodnja in najbolj vzhodna tepka ob Pastirjovcu, griču z značilno smreko - cvizlo).

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Peca v Bohinju

Grič Pastirjovc Jama Junčnca
Jama Junčnca Jama Junčnca

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti