Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mode

Razgledno okno v grebenu Kozjega robuJanez Pikon: Nekoliko pred dolino Mode sem začutil izredno topel in močan južni veter, ki je vlekel med Črno prstjo in vrhom Jež po še vedno zelo ohlajenem pobočju nižje proti planini.

Mode

Med pripravami na turni smuk s Črne prsti, ki je bi bil izveden naslednji dan se po vseh opravljenih obveznostih, ki so bile potrebne pri izvedbi smuka, kajti ostalo dovolj časa in volje, odločimo obiskati zahodni greben nad planino Za Liscem, ki ga sestavljajo južni in najvišji vrh Jež (1785 m), srednji daljši greben z vrhom Kozje robe (1689 m) in severni, ter obenem nad Bohinjsko dolino najbolj izpostavljeni Lisec (1653 m). Sledi sedlo z grebenom na Lisec, kjer opazim snežno okno ob grebenu Kozje robe in nenavadni pogled proti Julijskim Alpam skozenj mi da slutiti, da nas ostro zbrušen greben tokrat ne bo zavrnil in nam dovolil varen pristop na vrh. Dvoje prehodov na omenjene vrhove deli med seboj, severno in nižje sedlo (1622) med Liscem in Kozjim robem, ter višje sedlo (1750 m, markirana pot s planine Osredki - Črna prst) med poraščenim vrhom Jež in Kozje robe. (Veliki snežni plaz z Lisca v dolino se je sprožil ponedeljek 25. februarja, že nekaj minut pred sedmo uro zjutraj).

Sedlo nad dolino Mode in vrh Jež, snežno okno in Liscec v ozadju, Lisec, Kozje robe, Jež, Četrt

Zapišem zgodbo iz preteklosti, ki mi jo opiše takratni udeleženec turnega smuka, Pongrčev Janez. Sredi petdesetih let se je skupina smučarjev odpravila s planine za Liscem proti Črni prsti. Malo pred dolino Mode so začutili izredno topel in močan južni veter, ki je vlekel med Črno prstjo in vrhom Jež, po še vedno zelo ohlajenem pobočju nižje proti planini.

Planina Osredki, Kozji rob, greben Lisca, Sedlo med vrhom Jež in Kozje robe

Struktura snega se je hitro spremenila in še dodatno pomrznila, najbolj ravno v predelu, kjer se je skupina smučarjev vzpenjala. Na poledenelem predelu takrat niso bili sami, v dolinici pred seboj so opazili gamsa, ki se je na vse načine poizkušal povzpeti iz poledenele dolinice in zbežati proč od vsiljivcev, toda ni se mu uspelo povzpeti, verjetno je bila kljub ledu, vzrok neuspeha, tudi njegova hitrost. Iz ledenega kotla so mu pomagali domačini, smučarji in planinci, ki so se naključno pojavili v dolini Mode pod Črno prstjo in pomagali nemočnemu gamsu iz poledenele dolinice.

Dolina Mode z Črno prstjo in Ježem v ozadju Kozji rob, sedlo z grebenom Lisca, strupeni gorski gad, (foto album: www.moj-album.com)

Sledi stare vojaške poti preko grebena na vrh Lisca so še danes dokaj dobro vidne v poletnih mescih. Zapuščeno stezico delno prekrivajo z rušjem poraščeni predeli, opaziti je tudi sledi strele na izpostavljenem grebenu. Od julija do septembra pa cveti v kamnitih tratah grebena alpska možina, ena najlepših gorskih rož. Z modrikastimi cvetovi je rastlina (kraljica Alp, planin) izjemno redka rastlina. Njeni listi so močno razcepljeni in spominjajo na osat. Ob dotiku lahko rahlo zbode, njena najljubša rastišča so naravna skalna travišča nad in ob gozdni meji. To zanimivo do meter visoko in zelo redko rožo gosti tudi pobočje Lisca.

Na grebenu in vrhu Lisca domuje zelo strupen gorski gad, vrsta kače, (osonek ali poskok), naj bi bil domači izraz gada, ki naj bi ga po pripovedovanju starejših domačinov iz doline v preteklosti pregnal modras, le-ta je po videzu temnejša in močnejša, vendar zelo urna. Očividci trdijo, da zna skočiti (leteti) daleč po zraku in ni naključje, da so Lisec skupaj s sončnim in izpostavljenimi pobočji Liščevke in Sila že iz preteklosti naprej vedno povezovali s to vrsto kače.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Mode

Jež, 1785 m Lisec, 1653 m
Na Liscu Na Liscu
Kozje robe in Jež Greben Lisca

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti