Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Turni smuk Črna prst

Na grebenu Črne prstiJanez Pikon: Velikonočni ponedeljek in tokrat organiziran že četrti turni smuk odkar so Bohinjski planinci zgradili tudi novo Orožnovo kočo na planini Za Liscem.

Turni smuk Črna prst

Vedno bolj priljubljeno prireditev pod vodstvom GRS Bohinj je obiskalo kar 62 smučarjev (tudi iz tujine). Zgodovina turnih smukov s Črne prsti sega že zelo daleč nazaj v preteklost. Gora je privabljala smučarje in plezalce pozimi in poleti. Z zanimanjem sem vedno poslušal starejše pripovedovati o smučarskih podvigih v stenah in strmih pobočjih Črne prsti, čeprav oprema takratnih navdušencev še zdaleč ni bila tako kvalitetna, kot jo uporabljamo mi v zadnjih letih. Pomagali so si na vse mogoče načine, da so premagali narave ovire strmih pobočij. Za vedno se mi je vtisnila v spomin pripoved Rodarjovga Frenka, kako sta z Vandrovčevim Jožetom pred 50 leti prečila strmo pobočje gore. Posebne dodatne opreme nista imela, zato sta si pomagala na zelo svoj in učinkovit način.

Janez Ravnik (Pongrc) in Janez Rozman (Breznkar) s smučmi na Črni prsti leta 1962 in po Žrelu v Ravharsko planino, Črna prst

Prečenje strmega pobočja mehkega snega sta se lotila kar s šinklnom (skodlo), ki jima je bila kot obvezna oprema v ruzaku (nahrbtniku). S šinklnom sta si pomagala, ga zasajala pod spodnjo smučko v sneg in se tako varovala pred možnim zdrsom, ter varno prečila strmo pobočje.Tako se je začelo: na velikonočni ponedeljek, 17. aprila 2006, je bil prvi turni smuk s Črne prsti, 17 turnih smučarjev in pohodnikov s primerno udeležbo in dokaj lepim vremenom.

Snežni plaz nad Zgornjo Poljano, Mode in Jež, v ozadju Kozje robe

Drugi turni smuk je bil v ponedeljek, 9. aprila 2007, z udeležbo 38 turnih smučarjev in pohodnikov (sončno in toplo vreme). Tretji turni smuk v ponedeljek, 24. marec 2008, 50 turnih smučarjev in pohodnikov (vetrovno in deževno vreme, cilj Orožnova koča). Četrti turni smuk v ponedeljek, 13. aprila 2009, udeleženih 34 turnih smučarjev in pohodnikov (sončno in toplo vreme).

Jež (1785 m), predel Mode (1617 m), zahodni greben Črne prsti

Sončna nedelja, ponedeljkov velikonočni turni smuk in napoved lepih dni v prihodnjih dneh je privabilo v Orožnovo kočo na planini Za Liscem številne turne smučarje in planince. Preko dneva so prihajali od vsepovsod, tudi iz tujine in kočo napolnili do zadnjega kotička (ležišča).

Lisec, dolina Mode z grebenom do Lisca

Organizator turnega smuka PD Bohinjska Bistrica se je na prireditev zelo dobro pripravil in nam v vsem postregel v izobilju. Predvsem Jožetu Troštu in Karmen gredo zasluge, za lepo preživet večer z veliko prijetnega razpoloženja, ter mnogimi prijetnimi presenečenji, ki smo jim komaj sproti sledili in se jih bomo še dolgo radi spominjali. Svoj delež je vsekakor s pozitivnim nabojem in neizmerno duhovitostjo prispeval predsednik društva in oče nove koče Lovro Vojvoda.

Janez in Branko pod vrhom, Andrejka in Alenka čakata na vstop preko sedla

Prijetno toplo in sončno jutro obeta veliko. Priprave in aktivnosti turno smučarskega vzpona na Črno prst potekajo od jutranjega svita dalje, ko nam Ivan Veber pripoveduje o rušovcu, ki ga je slišal in videl v robovju Črne gore. Med tem časom so se nam že pridružili tudi smučarji, ki so prišli iz doline in z vzponom smo vsi skupaj nadaljevali. Na Srednji Poljani (1460 m) nadaljujemo desno (na) do predela (dolinice) Mode (1617 m), nekateri to storijo višje na Zgornji Poljani (1535 m), nekateri pa so se odločili za pristop na Črno prst po sredini pobočja. Na severnem robu doline Mode se pred nami počasi prikazuje nadaljevanje poti proti strmemu grebenu med Črno prstjo in desnim grebenom Kozje robe. Nekateri nadaljujemo nad dolino do vznožja z opastmi bogatega strmega grebena Črne prsti. Po polurnem vzpenjanju obsijanega severnega pobočja dosežemo najnižje sedlo, kjer je opast nizka, zato sedlo lepo prehodno. Nadaljevanje grebenske in zelo razgledne poti tudi po Primorski strani je en sam užitek. Greben postreže z rahlim vetrom in že se pred kočo vzpnemo na vrh Črne prsti. Vsak po svoje se veselimo pristopa, nekateri bolj glasno, drugi mirneje, vsi pa zanesljivo zadovoljni in veseli, da smo na gori. Andrejka mi ponudi žganje, kapljica se mi prileže, takrat opazim prihajati s smučmi na hrbtu, tudi najstarejšega udeleženca smuka in rednega obiskovalca njegove Rodice, Viktorja Repinca.

Rušni vrh in Kobla, panorama in opasti, Viktor najrajše o Rodici

Vračanje in spuščanje s smučmi po zahodnem razglednem grebenu do sedla ponudi prelep razgled po bližnjih gorah Primorske in Gorenjske. Smučanje po severnem pobočju nad dolinico Mode postreže z nepozabnimi užitki za vsakega izmed nas in kar prehitro smo zopet z Zgornje Poljane na Srednji Poljani in že nas pred kočo pozdravljajo znanci, ki so se danes odločili sprehoditi se do Orožnove koče.

Izmenjaje smučarji prihajajo na vrh in odhajajo s krajšimi postanki (po različnih smereh) nazaj do koče na planino Za Liscem, kjer vsakega udeleženca čaka manjše darilo in topli obrok. Razpoloženje se še stopnjuje, ko pred kočo na topem soncu vsak po svoje zbira vtise o današnjem lepo preživetem dnevu. Na fotografiji je Milenko, doma blizu Varaždina na Hrvaškem, velik ljubitelj slovenskih gora in že dolga leta redni obiskovalec turnih smukov po naših gorah.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Turni smuk Črna prst

Na osrednje sedlo Zadnji vzpon
Dom Zorko Jelinčič Črna prst, 1844 m

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti