Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Jesenicah bi upravljali Slovenski planinski muzej

Delo, Iz naših krajev - Blaž Račič: Narodni muzej podpira namero Gornjesavskega muzeja – Pripravljajo vsebinsko zasnovo planinskega muzeja – Odprli ga bodo prihodnje leto

Mojstrana – Gornjesavski muzej Jesenice se namerava potegovati za pooblastilo za izvajanje javne službe v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, ki ga bodo odprli prihodnje leto. Prijavo na razpis ministrstva za kulturo morajo vložiti do sredine junija letos, dotlej pa bosta morali občini ustanoviteljici muzeja, Jesenice in Kranjska Gora, spremeniti ustanovitveni akt Gornjesavskega muzeja. Pred dnevi so poslali pozitivno mnenje o tem ministrstvu za kulturo iz službe za premično dediščino in muzeje Narodnega muzeja Slovenije, ki predlaga priključitev novega Slovenskega planinskega muzeja Gornjesavskemu muzeju Jesenice.

V Narodnem muzeju so mnenje utemeljili s tem, da ima Gornjesavski muzej Jesenice primerno kadrovsko sestavo, da izpolnjuje zahteve za strokovno delovanje Slovenskega planinskega muzeja, da bi posodobili obstoječo zbirko Gornjesavskega muzeja (Gornjesavski muzej je že doslej upravljal Triglavsko muzejsko zbirko) in da je usposobljen za izvajanje državne javne službe. S pooblastilom za opravljanje državne javne službe se poveča tudi možnost za financiranje iz virov ministrstva za kulturo do 80 odstotkov.

Razpis je priložnost za Gornjesavski muzej na strokovnem področju in na področju financiranja, je dejala direktorica Irena Lačen Benedičič, ki je tudi vodja skupine za pripravo vsebinske zasnove muzeja. Povedala je, da bodo v planinskem muzeju Triglavsko zbirko razširili na celotno slovensko planinstvo, s čimer bo postala zbirka nacionalnega pomena.

Slovenski planinski muzej izpolnjuje vse pogoje za pridobitev statusa muzeja državnega pomena, je dejal predsednik Planinske zveze Slovenije Franci Ekar in dodal, da gre za prvi primer, ko se muzejski objekt gradi strokovno in namensko. Ekar še meni, da je projekt v pomembni fazi in tik pred odločitvami o učinkovitem in strokovnem delu muzeja pa tudi pred rešitvijo ekonomskega vprašanja.

Kranjskogorski župan Jure Žerjav je povedal, da so postopek za spremembo ustanovitvenega akta že začeli. Prepričan je, da bodo akt sprejeli pravočasno in tako Gornjesavskemu muzeju omogočili vložitev kandidature za izvajanje javne službe v Slovenskem planinskem muzeju. To bi bilo po njegovem zelo pomembno za obe občini kot tudi za Gornjesavski muzej. Jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger pa je dejal, da se bodo o tem še dogovorili na sestanku z vodjem projekta gradnje Mirom Erženom in direktorico Gornjesavskega muzeja.

Blaž Račič

www.delo.si     11.04.2009

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
MUZ novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti