Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sprejem pri ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal

PZS: Ministrica za notranje zadeve je skupaj s sodelavci sprejela predsednika Planinske zveze Slovenije mag. Franca Ekarja in podpredsednika Marka Goršiča.

V pogovoru so izpostavili trenutno najbolj aktualna vprašanja, ki se nanašajo varno gibanje v gorah. Izpostavili so 118. člen Zakona o zaščiti in reševanju, ki se ne more jasno tolmačiti, še posebej takrat ko se uveljavlja plačilo reševanja in helikopterskega prevoza. Pomembno je, da se ta člen ustrezno razloži, saj bi se tako lahko izognili neobjektivnim razlagam in posledično izstavitvam računov, izterjavam ter tožbam za opravljeno reševanje. V. d. direktorja policije g. Janko Goršek je predlagal, da se Planinska zveza in Ministrstvo za notranje zadeve uskladita in dvomljiv primer strokovno preučita ter šele nato ukrepata, če resnično ugotovita kršenje 118. člena Zakona o zaščiti in reševanju. To je napredek v dobro tistih, ki se bodo znašli v gorah v težavah ali nesreči in bodo v dilemi ali poklicati helikoptersko reševanje. Strokovna skupina je izjemen napredek in za ta čas tudi najbolj ustrezna razrešitev težav z 118. členom Zakona o zaščiti in reševanju. Že več let se prizadeva, da se ta člen dopolni z konkretnimi razlagami o opremi in kriteriji, kdaj je potrebno reševanje plačati in kdaj ne. Potrebno bo tudi konkretno izpostaviti primere, ko je reševanje zakonsko upravičeno ter utemeljeno in primere, ko je reševanje neutemeljeno in ga je potrebno plačati.

Predstavnika Planinske zveze sta opozorila tudi na Zakon o planinskih poteh. Še vedno ni razrešeno vprašanje glede financiranja 8240 km planinskih poti in tudi nadzora nad njimi. Vse več je primerov voženj s kolesom po planinskih poteh, ki jih kolesarji uničujejo in povzročajo tudi nevarnost za pohodnike. Kolesarji na poti z vrha Grintavca, Storžiča, Triglavskega pogorja, Triglavskega narodnega parka in v visokogorje ne sodijo.

Ker se kvota helikopterskih prevozov Ministrstva za obrambo zmanjšuje - namen teh prevozov je prevoz tovora za markaciste in nujna opravila na planinskih postojankah je Planinska zveza zaprosila večje kvote helikopterskih prevozov , vsaj za dodatne prevoze za izredne primere. Ministrstvo za notranje zadeve se bo vključilo v obeležitev 30-letnice prve slovenske osvojitve Everesta, ko sta 13. maja 1979 kot prva Slovenca na »strehi sveta« stala Nejc Zaplotnik in Andrej Štremfelj.

Ocenjeno je bilo, da je sodelovanje med Policijo, Ministrstvom za notranje zadeve in Planinsko zvezo dobro, da je veliko skupnih ciljev in prizadevanj. Eden najpomembnejših je preventivno delovanje, ki bi zmanjšalo število nesreč v gorah. Obiskovalci gora morajo biti primerno opremljeni in usposobljeni. Taka so sporočila obiskovalcem gora pred bližajočo se poletno planinsko sezono. Predvsem pa Planinska zveza in Ministrstvo za notranje zadeve ugotavljata, da ni potrebno imeti več strahu pred plačilom reševanja, vendar pa zlorabe zahtevajo zakonska ukrepanja.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti PZS

4 komentarjev na članku "Sprejem pri ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal "

Vid Pogačnik,

Torej, predstavnika Planinske zveze Slovenije, eden, ki je magister, in drugi, ki ni magister, zagovarjata stališče, da kolesarji uničujejo planinske poti in povzročajo tudi nevarnost za pohodnike, hkrati pa se zavzemata za večje kvote helikopterskih prevozov, katerih namen je prevoz tovora za markaciste in nujna opravila na planinskih postojankah.

Mogoče je pa le še kje kdo, ki ga hrup helikopterja, ki se po gorskem svetu razlega čez pol Slovenije, bolj moti, kot kolesar na planinski poti. Vsak teden sem v hribih, pa se ne spomnim, da bi srečal brezobzirnega kolesarja. Ali se kdo spomni nesreče v gorah, ko je kolesar ogrožal pohodnika? Me pa moti hrup in onesnaževanje, ki ga povzročajo helikopterji. Me pa motijo planinske postojanke, ki se jih na daleč izogibam. In me pogosto tudi motijo rdeče packe na vsaki drugi skali - kot je že Kugy zapisal - izdatno markirajo pot po grebenu, kot da bi se bali, da bodo negodni planinci frčali levo ali desno po zraku.

Trditev, da kolesarji ne sodijo v visokogorje, na pot z vrha Grintavca ali Storžiča in podobno, je hudo diskriminatorna. Vsiljevanje vrednot in nazorov je nasilje, tako kot vsako drugo.

Dolgo že nisem član Planinske zveze Slovenije in vidim, da mi še dolgo ne bo treba na kaj takega pomisliti. Razen, če ne bo kdo ustanovil še ene zveze, ki se bo zares zavzemala za to, da gore ostanejo prvobitne in da so na njih dobrodošli vsi, ki jim ne škodujejo.


Igor Zlodej,

Članek, ki da misliti. Predstavnika PZS, kot sem razumel, sta opozorila, da je, citiram: "vse več je primerov voženj s kolesom po planinskih poteh...." pa saj je bila v okviru PZS ustanovljena komisija za turno kolesarstvo, ki k temu vzpobuja, dvomim, da predsednik PZS tega ne ve. Nadalje "kvota helikopterskih prevozov s strani MO se zmanjšuje", kot razumem je bila prošnja naslovljena na MNZ, sklepam, da bi sedaj to kvoto prevozov nadomestila policija s svojo floto, ker na MO verjetno ne bo mogoče vplivati. In nenazadnje bi me zelo zanimalo, pa verjetno še mnoge, kdo so ljudje, ki sestavljajo strokovno skupino, ki bo razmejevala utemeljeno in neutemeljeno reševanje. Bodo kaj rekle tudi zavarovalnice!? Na kakšni podlagi se bodo odločali!?


Marko Kern,

Tomaž, stvar je jasna. Ampak ravno obratno, kot pišeš. S kolesom voziš po poteh, ki so uhojene. Po neuhojenih ali brezpotjih se voziti pač ne da. Na dobro uhojenih poteh pa zaščitenih rož ni.


Tomaž Ogrin,

Nekoč je Tof zvlekel moped na Triglav. Pa dol tud. Mogoče ga je na vrhu tudi zakurblal. Vseeno. Je bilo le enkrat, za štos. Ko postane redno, pa ni več štos. Tudi, če nima motorja.

Velja, da vožnja po naravi, v katero spadajo tudi planinske poti v visokogorju, ni dovoljena. Pa ni nasilje. Veliko poti je visokogorju, kjer se že pešci umikamo redko posejanim zaščitenim rožam, med korakom ali ob poti, kamor bi čevelj mimogrede lahko zašel. Stvar je jasna...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti