Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planina Za Šavnikom

Razgledni Šavnik 1574 mJanez Pikon: Bistriški župnik Ivan Piber je v času službovanja v cerkvi na Bohinjski Bistrici in Kranjski odbornik, poleg duhovne oskrbe pomagal domačinom.

Planina Za Šavnikom

Župniku na Bohinjski Bistrici v prejšnjem stoletju gre zasluga, da je bila planina Za Šavnikom velika in dolga leta tudi živa planina. Obiščem planino in se povzpnem na Šavnik preko planine Za Šavnikom, priporočljivo je izbrati lepo vreme, kajti vrh je zelo razgleden. Šavnik (1547 m) in Jelov vrh (1437 m) sta vrhova zahodno nad planino Za Šavnikom (1345 m), Kozji hrbet (1592 m) in Možic (1602 m) pa vzhodno. Začnem na zadnjem zahodnem odcepu pred Soriško planino. Toplo vreme je in mehak sneg, zato brez zimske opreme z današnjim vzponom na Šavnik ne bo šlo. S turnimi smučmi nadaljujem po gozdni cesti približno dva kilometra. Pot mi zopet nakazujejo sledi motornih sani, ki tudi tukaj preizkušajo moč motorjev in hrupa.

Planina Za Šavnikom (1345 m), Kobla s Črno prstjo, Možic (1602 m)

Sneg je že mehak tudi tukaj razen v senčnih predelih je še pomrznjeno. Vzpnem se nad gozdno cesto proti planini Za Šavnikom po poraščenem predelu, ki se po nekaj sto metrov odpre in že sem na planini. Bivša sirarna je edini objekt, ki je še ostal od včasih velike planine v lasti vaščanov z Nemškega Rovta.

Črna prst, Matajurski vrh, Poljanski vrh, Sedlo pod Šavnikom

Planina se razprostira vse do sedla pod Šavnikom, sedaj je po sredini že poraščena, toda še vedno je velika in lepa, tudi in za krajem, kot bi dejali, tu ni nikoli veliko obiska, če si želite miru in le miru, tu ga je v izobilju. Že sem pod sedlom, zato zavijem vzhodno in se začnem vzpenjati proti gozdnem vencu in skozenj na spodnji greben in vrh Šavnik. Brezvetrje in delno prisojna lega še dodatno spremenita strukturo snega. Južno pobočje razglednega vrha Šavnik je kopno, vzhodni greben proti vrhu s še vedno visokimi opastmi, obrnjenimi proti severu.

Planina Za Šavnikom, brezno pod planino, Kozji hrbet

Pri spuščanju s smučmi zavijem proti južnemu robu in malo nad sedlom mojo pozornost pritegne črna kamenina ob snežnem robu. Žlindra, bi dejal, toda kako in predvsem kdaj je ta kos temne snovi prišel na sedlo med Šavnikom in zahodnimi vrhovi nad Soriško planino, mi pa ni znano.

Namenoma omenjam Jelov vrh, zato ker je v vseh kartah in vodičih omenjen Jelenov vrh, kar ni pravilno in mislim, da je prav opozoriti na to napako, ki se že dolgo ponavlja.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Planina Za Šavnikom

Planina ... ... Za Šavnikom
Sirarna na planini in kos žlindre

1 komentarjev na članku "Planina Za Šavnikom"

Jaka Ortar,

"Namenoma omenjam Jelov vrh, zato ker je v vseh kartah in vodičih omenjen Jelenov vrh, kar ni pravilno in mislim, da je prav opozoriti na to napako, ki se že dolgo ponavlja."

V vednost - danes sem bil v teh koncih in med pripravo opazil, da je na kartah TTN5 (Temeljni topografski načrt 1:5000, GURS) Jelov vrh pravilno imenovan.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti