Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.04.09

Nič novic, a v tem prekrasnem vremenu je to povsem razumljivo!?

Kdo bi se v lenobnem spomladanskem sončku naprezal in napenjal. Umirjeno potikanje po zalitih snežnih vesinah, kakšna kavica v Portorožu,... kaj hoče človek več od življenja? Zadnje padavine so torej omehčale tudi želje alpinistov preplezati kaj res dobrega po koncu zime ali pa zgolj v nekoledarski zimi ponovitve niso tako mikavne? Športni plezalci zlasti tekmovalci so v polnih pripravah za sezono, ki je tako rekoč pred vrati in vzponov tudi v sončnih stenah ni zaslediti. Zato bodo tokratne novice zelo kratke.

Zaključki

Rado Lapanje je, 27.03., s kolegom preplezal Domžalsko in Bosovo smer v Brani. Začela sta že zgodaj zjutraj in preplezala dve najbolj plezani grapi pri nas. Razmere so bile zaradi rane ure skoraj odlične. Tako sta se ognila plazovom, ki ob količinah tudi novozapadlega snega niso izključeni, pa tudi kakšnemu mučnemu gaženju ob visokem in že močnem soncu.

Začetki

Žilica mi ni dala, da ne bi omenil, da sem na straneh AO Kranj zasledil novico o 'prvem' skalnem vzponu, ki ga je, 05.04., v Velikem vrhu opravil Anže Šavs. S soplezalcem je preplezal smer Mama Korzika. Razmere super, stena suha, le dostop je bil še zasnežen. Seveda govorim o slovenskih stenah z nekoliko višjo nadmorsko lego, saj sicer vzponi Štajercev v bližnjem Rotewandu in podobnih zimsko/pomladanskih destinacijah slovenskih alpinistov niso nobena redkost.

Pod začetke seveda sodi tudi novica o odprtju nove umetne stene v Šmartnem pri Litiji. Otvoritev so povezovali najmlajši in ji ob glasbenih vložkih s citati iz knjige Z glavo in srcem do vrha dali povsem športno plezalni pečat. Tako prireditev kot stena sama je plod dela zagnancev iz Društva prosti čas. Večer je s predstavitvijo plezanja v zadnjih dveh letih v besedi, sliki in filmu zaključila Martina Čufar. Stena je trenutno najvišja pri nas, več o urniku, cenah in hišnem redu dobite na povezavi. Novico objavljam tudi zato da bodo ljudje, ki še vedno radi zahajajo v Celovec vedeli, da se sedaj podobni objekti dobijo tudi pri nas. Podobno je umetno steno že pred časom pri Škofja Loki odprl za obiskovalce tudi Mitja Kovačič, kar je ena večjih investicij v športne objekte v lastni režiji, zlasti na področju športnega plezanja. Če smo prav pošteni, objekti sicer niso popolnoma primerljivi s čezmejno, a za veliko večino zagotovo dovolj dobri. Še največja slabost pri omenjenih stenah je, da zaradi postavitve v telovadnico ob vikendih, ko potekajo razne druge tekme, ostajajo zaprte. Mitja se je temu uspešno ognil, saj je steno postavil kar na ‘svoji zemlji’.

Povabilo

AO Rašica v sodelovanju s Komisijo za alpinizem organizira v soboto, 18.04., Zbor alpinistov v Planinskem domu Rašiške čete na Rašici v neposredni bližini Ljubljane. Vabljeni ste vsi člani vseh slovenskih alpinističnih odsekov. Dogodek je namenjen druženju ter promociji slovenskega alpinizma. Fantje so se še posebej potrudili in pripravili pester program več si preberite na njihovi strani.

Ne bom ponovno razlagal kaj vse sodi v to rubriko. Če preplezate kakšno smer v gorah ali plezališčih jo kar pošljite na alp.ple@planid.org .

Pazite nase in varno na vaših poteh,

Peter Mežnar
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti