Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Z Magajno na Vremščico

Primorske novice: VREMSKA DOLINA ► 400 pohodnikov po Magajnovi poti

Od vremskega športnega centra, prek Vremskega Britofa in domačije bratov Magajna v Gornjih Vremah na vrh Vremščice in nato prek Dolnjih Vrem spet pred športni center. To je pot, ki so jo v soboto pod noge vzeli učenci divaške Osnovne šole dr. Bogomirja Magajne, njihovi učitelji, starši in vsi, ki so si želeli razmigati ude in se obenem spomniti na pisatelja in zdravnika Bogomirja Magajno.

Čeprav se je vreme kisalo, so divaška osnovna šola, Športno društvo Ruj in prebivalci Vremske doline poskrbeli za zanimiv, poučen in zabaven prvi tradicionalni pohod po literarni Magajnovi poti ter program po njem.

Že zjutraj se je več kot 800 nog - pohoda se je udeležilo približno 400 učencev, učiteljev in staršev - izpred vremskega športnega centra v Famljah podalo skozi središče Vremske doline Vremski Britof in prek Vremskega polja v Gornje vreme, kjer so si ogledali obnovljeno rojstno hišo bratov dr. Bogomirja in Franceta Magajne.

Pot se je nato po makadamski cesti povzpela do ceste, ki povezuje Košano in Divačo, vse do vrha Vremščice. Tu stoji tudi cerkvica sv. Urbana, zavetnika pastirjev, popotnikovo oko pa si ob lepem vremenu lahko odpočije ob prekrasnem razgledu, ki sega do Snežnika, Postojne in Nanosa ter vse do Tržaškega zaliva.

Navzdol je šlo še laže, popotniki so se spustih v Dolnje Vreme, kjer kamniti križ, kužno znamenje, spominja na čase, ko je v teh krajih razsajala kuga. Odtod so se vrnili pred športni center, kjer so se okrepčali s čajem, prisluhnili pozdravu divaškega župana Matije Potokarja in se držali za trebuhe ob hudomušnih odlomkih iz Žalostnih zgodb veselih Kraševcev izpod peresa Franceta Magajne, ki jih je v vremskih narečjih uprizorila gledališka sekcija KTŠD Urbanščica.

Največ zaslug za oblikovanje literarne poti gre učiteljici Mirjam Frankovič Franetič. "Pred nekaj leti smo se v okviru šole udeleževali pohodov literarnih poti, denimo Jurčičeve od Višnje gore do Muljave. Pomislila sem -če imamo v Vremski dolini literata, zakaj ne bi pot poimenovali po Magajni, ki je tudi sam rad zahajal na Vremščico." Ideja je dobila posluh v občinskem proračunu, pot so uredili s smernimi tablami, s katerih pohodnike usmerja Magajnov lik Brkonja Čeljustnik. Pohod bo poslej tradicionalen, pot pa je namenjena vsem, ki si želijo svežega zraka in spomina na znanega literata.

S pohodom pa niso obeležili le dneva šole, pač pa je pot sovpadla tudi z rdečo nitjo šole, z gibanjem in rekreacijo do zdravja, je povedala ravnateljica divaške osnovne šole Damijana Gustinčič.

TMV
 

 30.03.2009

 

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti