Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zajamčeno z gora

alpMedia: Proizvodi iz gorskih in alpskih regij so v trendu, vendar pa sama zaščitena oznaka porekla zaradi naraščajoče mobilnosti še ne pomeni, da gorski proizvodi tudi dejansko prihajajo iz gorskih regij.

Alpska konvencija bo zato začela preprečevati zlorabe in to s sprejetjem uredbe z naslovom Zajamčeno z gora in brez goram tujih dodatkov.

Zaradi podnebnih sprememb in premika gozdne meje v višje predele je bila sprejeta nova definicija gorskega območja: le-to je od sedaj le tisto območje, ki leži na nadmorski višini med 1.800 in 3.500 metri. Ker genetske kode za krmljenje živali še niso odkrili, naj bi zaenkrat uporabljali električne ograje in tako živalim preprečili, da se prehranjujejo nižje, na predelu, ki ne spada h gorskemu območju. Poleg tega bo okoli mejnega območja položen strupen pas, ki bo neposredno eliminiral živali, ki bi zašle z dovoljenega območja.

Dokument ne bo le razmejil gorskih območij od predelov, ki ležijo pod njimi, temveč jih bo istočasno tudi varoval pred poseganjem vanj. Predmet pogajanj pa je še vedno vprašanje, koliko surove krme bodo nižinski prebivalci, ki delajo na planinah in planšarijah, morali nakrmiti, da bodo sprejeti kot pravi hribovci. Nekaj pa drži kot pribito: kontaminacija samskih hribovskih kmetov s strani brhkih nižink ne bo dovoljena. Določbe uredbe veljajo tudi za YouTube in ženitne posredovalnice.

Vir: http://www.alpskakonvencija.com/zajamceno_z_gora (de/fr/it/sl)

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
1april novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti