Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Nove smeri za kombinirano plezanje

sreda, 1. april 2009, ob 11:44, Andrej Pečjak, ogledov: 2970

V Črnem Kalu smo v sektorju "Peskovnik" predelali nekaj obstoječih smeri v smeri za moderno kombinirano plezanje (zatikanje, drytooling).

Včeraj (31.3.2009) smo se podali v Črni Kal, vendar je bilo hladno in vetrovno, zato smo se lotili projekta, ki smo si ga že dolgo želeli - urediti nekaj smeri za moderno kombinirano plezanje tudi na Primorskem.

Smeri smo predelali iz nekaj obstoječih ne preveč lepih smeri v sektorju "Peskovnik" in sicer: Prišel, videl, omagal se sedaj imenuje Prišel, videl, potoolal in ima oceno M6+, Roja se po novem imenuje Iskreče dereze in ima oceno M6, Pride in mine pa se imenuje Pride in zatakne ter ima oceno M7+. V smereh smo morali s kladivom popraviti nekaj oprimkov, da so primerni za zatikanje, nekaj pa se jih je pri plezanju tudi odlomilo (itak so bili zanič, kot je velik del skale v Peskovniku). Prihodnjič pridemo z vrtalnikom in preoblikujemo še smeri bolj deno preko strehe (Dolce far niente in Stokalnik ter morda s pomočjo vrtalnika še eno ali dve novi smeri.

Tako smo zapriseženi predstavniki lednega plezanja dobili svoj sektor tudi v Črnem Kalu in smo se s tem prilagodili in pripravili tudi na slabše zime, ki bodo s klimatskimi spremembami pogostejše.

Prosimo vse plezalce, da spoštujejo načelo, da so smeri v tem delu Peskovnika rezervirane za moderno kombinirano plezanje in da tam ne plezajo, kadar so v smereh plezalci s cepini in derezami (padajoče kamenje in cepini!). Prav tako obveščamo, da je čelada obvezna za plezanje omenjenih smeri!

Komentiraj (6):

Simon Slejko, sreda, 1. april 2009, ob 13:06

Hehe, 1. april!?

Franci Savenc, sreda, 1. april 2009, ob 13:25

Kaj pa če je vse to res?

Ivan Pepelnjak, sreda, 1. april 2009, ob 17:02

Kaj če bi se raje lotili kakšnih starih zlizkov pa jih malce obdelali da bodo spet "frikšn" dobili :) Na misel mi pride Gosenica, Dolenc pa še kakšna tam naokoli :D

Maja Lobnik, četrtek, 2. april 2009, ob 07:51

Kaj pa ko je lepo vreme, te se sme z rokami lezt v njih?

Primož Hostnik, četrtek, 2. april 2009, ob 08:40

VENI, VIDI, 'Tool-CI' ;)

Andrej Pečjak, četrtek, 2. april 2009, ob 16:25

Da ne bo pomote - tale je bila prvoaprilska. Sem se malo ustrašil, ker prihaja vikend in bi lahko kakšni nadebudneži prilomastili v Črni Kal z derezami in cepini in začeli preganjati frikote s Peskovnika -:)
Če pa se kdo ne more posloviti od lednih orodij, gre lahko lomit skalo v Vipavo (kjer je bila tekma lani decembra), v jamo pod Ljublejem, nad Izlake, kjer je bila tekma predlani (kontakt Vili Guček), v kranjsko orodjarsko plezališče pod Krvavcem ali k nam na Češnjico, kjer so tudi bile tekme (le parkirajte pri nas in ne na sredi travnika).
Se pa nam zagrizenim ledolomilcem pišejo (morda) boljši časi - po nekih napovedih lahko topljenje arktičnega ledu zaustavi zalivski tok in tedaj bi del SZ Evrope padel v ledeno dobo. To pa pomeni, da bi se lahko z Easy jetom prav poceni prepeljali v Londom in potem šli plezat Doverske slapove - in to skoraj CELO LETO!!! Le od julija do septembra bi bili prisiljeni praskati s cepini po skali, ampak ne v Črnem Kalu, ker bo tam kljub zaledenitvi dela Evrope poleti prevroče.

eXTReMe Tracker