Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nove smeri za kombinirano plezanje

V Črnem Kalu smo v sektorju "Peskovnik" predelali nekaj obstoječih smeri v smeri za moderno kombinirano plezanje (zatikanje, drytooling).

Včeraj (31.3.2009) smo se podali v Črni Kal, vendar je bilo hladno in vetrovno, zato smo se lotili projekta, ki smo si ga že dolgo želeli - urediti nekaj smeri za moderno kombinirano plezanje tudi na Primorskem.

Smeri smo predelali iz nekaj obstoječih ne preveč lepih smeri v sektorju "Peskovnik" in sicer: Prišel, videl, omagal se sedaj imenuje Prišel, videl, potoolal in ima oceno M6+, Roja se po novem imenuje Iskreče dereze in ima oceno M6, Pride in mine pa se imenuje Pride in zatakne ter ima oceno M7+. V smereh smo morali s kladivom popraviti nekaj oprimkov, da so primerni za zatikanje, nekaj pa se jih je pri plezanju tudi odlomilo (itak so bili zanič, kot je velik del skale v Peskovniku). Prihodnjič pridemo z vrtalnikom in preoblikujemo še smeri bolj deno preko strehe (Dolce far niente in Stokalnik ter morda s pomočjo vrtalnika še eno ali dve novi smeri.

Tako smo zapriseženi predstavniki lednega plezanja dobili svoj sektor tudi v Črnem Kalu in smo se s tem prilagodili in pripravili tudi na slabše zime, ki bodo s klimatskimi spremembami pogostejše.

Prosimo vse plezalce, da spoštujejo načelo, da so smeri v tem delu Peskovnika rezervirane za moderno kombinirano plezanje in da tam ne plezajo, kadar so v smereh plezalci s cepini in derezami (padajoče kamenje in cepini!). Prav tako obveščamo, da je čelada obvezna za plezanje omenjenih smeri!

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
1april novosti

6 komentarjev na članku "Nove smeri za kombinirano plezanje"

Franci Savenc,

Kaj pa če je vse to res?


Ivan Pepelnjak,

Kaj če bi se raje lotili kakšnih starih zlizkov pa jih malce obdelali da bodo spet "frikšn" dobili :) Na misel mi pride Gosenica, Dolenc pa še kakšna tam naokoli :D


Simon Slejko,

Hehe, 1. april!?


Primož Hostnik,

VENI, VIDI, 'Tool-CI' ;)


Andrej Pečjak,

Da ne bo pomote - tale je bila prvoaprilska. Sem se malo ustrašil, ker prihaja vikend in bi lahko kakšni nadebudneži prilomastili v Črni Kal z derezami in cepini in začeli preganjati frikote s Peskovnika -:)

Če pa se kdo ne more posloviti od lednih orodij, gre lahko lomit skalo v Vipavo (kjer je bila tekma lani decembra), v jamo pod Ljublejem, nad Izlake, kjer je bila tekma predlani (kontakt Vili Guček), v kranjsko orodjarsko plezališče pod Krvavcem ali k nam na Češnjico, kjer so tudi bile tekme (le parkirajte pri nas in ne na sredi travnika).

Se pa nam zagrizenim ledolomilcem pišejo (morda) boljši časi - po nekih napovedih lahko topljenje arktičnega ledu zaustavi zalivski tok in tedaj bi del SZ Evrope padel v ledeno dobo. To pa pomeni, da bi se lahko z Easy jetom prav poceni prepeljali v Londom in potem šli plezat Doverske slapove - in to skoraj CELO LETO!!! Le od julija do septembra bi bili prisiljeni praskati s cepini po skali, ampak ne v Črnem Kalu, ker bo tam kljub zaledenitvi dela Evrope poleti prevroče.


Maja Lobnik,

Kaj pa ko je lepo vreme, te se sme z rokami lezt v njih?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti