Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Akademski motivacijski vikend 2009

AAO: Vsako leto imamo proti koncu zime nekje v hribih srečanje v eni izmed naših koč. Letos smo se na koncu odločili za Grohat pod Raduho.

Namen vikenda je jasen: druženje članov odseka in ostalih naših prijateljev.
Poleg druženja pa v vikendu opravimo izpit zimskega dela alpinistične šole, kjer postanejo tečajniki generacije prejšnjega leta alpinistični pripravniki.

Po tragični nesreči na Mangartu v letu 2007, ko sta nas zapustila Jurij Uršič – Jurc in prijatelj Davorin Likar, pa se ta vikend še posebej spominjamo naših dveh prijateljev. Pokojnikoma v spomin, nam ostalim v opomin.

Letos smo v vikend vključili bivakiranje na prostem v zimskih razmerah, ki je predvsem namenjeno tečajnikom in seveda tudi vsem ostalim članom odseka. Nujna in potrebna izkušnja za vsakogar, ki se pozimi potika po gorah.

Vikend se je tako začel v petek zvečer, ko so jurišniki odšli na pobeljene travnike pred kočo in se vkopavali v rove. Skopali so številne bivake in prebivakirali noč do sobotnega jutra.

V soboto so bile najprej ponavljalne vaje, da so lanski tečajniki še zadnjič preverili svoje znanje pred zaključnim izpitom. Nato je izpitna komisija strogo ocenjevala tečajniško znanje. Izpit je opravljalo 15 tečajnikov, zdaj že alpinističnih pripravnikov.

Nekaj zanesenjakov se je odločilo spopasti s slabim vremenom ter veliko goro in so odšli proti Raduhi. V megli in dokaj gnilem snegu so zmogli nekaj klančine, do vrha pa jim ni bilo usojeno.

Popoldne in proti večeru se je koča polnila. Na koncu smo prešteli 46 članov odseka.
Martinek, oskrbnik koče, nam je skuhal dobro večerjo. Med obedovanjem so v kočo za nekaj uric prišli tudi člani AO Kamnik, ki so prišli na Grohat preživeti noč v snežnem bivaku.

Po večerji nam je Marjan Kregar, svoje čase vrhunski alpinist, gorski reševalec in aktiven gorski vodnik, pokazal z diasi svojo bogato alpinistično hribovsko pot. S svojimi zgodbami in dogodivščinami nam je na šaljiv in zanimiv način resnično polepšal večer. Z bučnim aplavzom smo se mu zahvalili.

Po predavanju so sledili, kot je že v navadi, improvizirani govori akademskih veljakov.
Spominjali smo se tudi Jurca in Davorina. Fanta, še vedno vaju zelo pogrešamo.
Po vseh govorih in aplavzih pa je s kuhinje prišel tiramisu. Kar nekaj pladnjev ga je bilo. No, mojstrovine smo pospravili v celoti, kljub predhodnji obilni večerji. Dobro ste to naredili, ni kej.

Kamničani so med tem odšli prenočevat v svoje bivake.
Črt je po sladkanju s tiramisujem prinesel še velik pisker kuhanega vina, ki ga je skuhal v kuhinji koče. Menda je prišlo vino v vikend paket s spanjem in večerjo.
Tako se je počasi večer spremenil v igrivo noč, ko je glasba z zvočnikov privabila na plesišče tudi tiste bolj zadržane.

V ritmih izbrane glasbe smo se potem vrteli, vmes še igrali na kitaro in peli dolgo v noč. Naslednji dan smo se počasi prebujali v deževen nedeljski dan. Eni veseli, da ni bilo treba na turo, drugi pa malo razočarani, a je bilo vreme res preslabo.
Počasi smo se poslovili in se odpravili v dolino.

Vikend je uspel, ni kaj dodati. Imeli smo se fino, družili smo se, se smejali in se zabavali. Bili tudi pridni, se nekaj novega naučili, preverili znanje tečajnikov oz. zdaj že novih pripravnikov, z Marjanovim predavanjem smo se poučili o delu bogate slovenske alpinistične zgodovine in se spomnili prijateljev. Hvala vsem, ki ste pomagali pri organizaciji vikenda in vsem, ki ste prišli.

Spodbudni vikend za nas, ki bomo leto praznovali 60 let društva in odseka.
Se vidimo ...

Miha Habjan

G-L, 27.03.: Motivacijski vikend - napoved

AAO: Akademski motivacijski vikend 2009
= razširjeno poročilo + zbirka fotografij
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
APD novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti