Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Čehi na tečaju iz zimskega gorništva

Revija Slovenska vojska, Marko Pišlar: Od 9. do 20. marca je na Bohinjski Beli, Pokljuki in Komni potekalo usposabljanje 61 pripadnikov enote za hitro posredovanje čeških oboroženih sil iz osnov zimskega vojaškega gorništva.

V dvanajstih dneh so se pripadniki čeških oboroženih sil ob strokovnem vodstvu inštruktorjev Gorske šole SV seznanili z osnovami zimske gorniške opreme, premikanjem v gorskem svetu, z izdelavo bivakov in reševanjem ponesrečenca izpod snežnega plazu.
Usposabljanje je bilo namenjeno predvsem izmenjavi izkušenj in znanja iz osnov vojaškega gorništva ter krepitvi odnosov med pripadniki obeh vojsk. Pripadnike češke vojske smo med tečajem obiskali na planini Praprotnica na Pokljuki, kjer smo spremljali delo na treh delovnih točkah, na katerih so kopali snežne jame in izdelovali zimske bivake, urili postopke reševanja ponesrečenca z lavinsko žolno izpod plazu ter spoznavali uporabo nosil UT 2000 za prevoz ponesrečenca.

Vodnik Jonaš Halama:
Usposabljanje v Gorski šoli SV je zelo zanimivo in koristno. Smučati na urejenem smučišču že znam, novi pa so predvsem postopki reševanja v gorah,
tehnike turne smuke na zahtevnejšem terenu in izdelava zimskih bivakov. Program usposabljanja ni preveč zahteven, saj smo dobro telesno pripravljeni. Slovenski inštruktorji so dobro usposobljeni, izkušeni, profesionalni, korektni in se odlično znajdejo v vseh razmerah.

Poročnik Tomas Drapal:
Kot vodja skupine čeških tečajnikov pričakujem, da bo pridobljeno znanje iz vojaškega gorništva za njih čim bolj koristno, saj prihajajo iz enot, v katerih potrebujejo to znanje. Pri nas nimamo tako dobrih razmer za urjenja, zato upam, da bodo naši tečajniki v matične enote prenesli čim več uporabnega znanja. Večina se s temi vsebinami srečuje prvič, drugi pa že imajo določeno znanje, predvsem znajo smučati, zato je to zanje dobra priložnost, da to vedenje utrdijo in dopolnijo z bogatimi izkušnjami inštruktorjev Gorske šole SV . Program usposabljanja je kakovosten, organizacija tečaja odlična, inštruktorji Gorske šole SV zelo izkušeni in profesionalni, prav tako so dobro predstavljene tudi vsebine tečaja. S potekom usposabljanja sem v glavnem zadovoljen, saj poleg lažje poškodbe noge pri enem izmed slušateljev, za kar smo uspešno poskrbeli, nismo imeli drugih zdravstvenih težav pa tudi vreme je zelo prijetno.

Višji podčastnik Petr Šifta:
Pričakujem, da bom na tem usposabljanju pridobil veliko novega znanja, ki ga bom lahko uporabil pri vsakdanjem delu v enoti kot tudi v civilnem življenju. Večina vsebin je zame novih, kot so na primer izdelava bivakov in snežnih jam ter tehnike reševanja izpod snežnega plazu, z nekaterimi pa sem se prej že srečal. Zelo sem vesel, da sem se lahko udeležil tega tečaja, in upam, da bo podobnih priložnosti v prihodnje še več.

Celoten članek na >> Revija Slovenska vojska  27. marec 2009 pdf  2,25 mb

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti VOJ

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti