Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Odziv na uvodnik

Mišo Jenčič: Andreja Stritarja v marčni številki Planinskega vestnika

Dragi Andrej,

kljub temu, da verjamem, da imava do (varstva) narave zelo podoben odnos, ne vem, kako se lahko zgodi, da me je resno zbodel že drugi tvoj uvodnik v Planinskem vestniku na to temo. Pa ne s svojim glavnim sporočilom, ampak z nekaterimi podtoni, predpostavkami, ki jih jemlješ kar kot samoumevne.
 
Prvič seveda ni lepo, da s Ksenijo Povše, uvoznico motornih sani, "obračunavaš" v PV, pri čemer večina bralcev ni imela priložnosti prebrati originalne debate na spletišču Gore-ljudje in so prepuščeni zgolj tvoji interpretaciji tega, kar se je tam pisalo. Naj navedem samo par cvetk med odzivi na pismo ge. Povše, v katerem se je zavzela za pravila, kje se s sanmi sme voziti in kje ne: "Povejte, kateri del telesa si najbolj razgibate?" (Andrej Kure); "Taki si mleko in parket itak kupijo v nakupovalnih centrih (razliko med artikloma jim pa razložijo prijazne prodajalke)." (Renata Krauthaker); "rada bi vas zanesljivo prepoznala, če se slučajno srečava in vi ne boste imeli razpoznavne »mašinerije« ob sebi. Ker sem po naravi kar prijazno bitje, bi v nasprotju s svojo trenutno željo (da vam zavijem v…, no tudi z motorko bi se dalo…) prav prijazno poklepetala z vami. To res ne bi bilo prav. Nikoli si ne bi odpustila." (Marjeta Štrukelj). Da je Ksenija Povše tako nestrpne odzive označila kot "omejene", se mi zdi kvečjemu zelo vljudno, jaz bi marsikaterega med njimi uvrstil med primitivne ali vulgarne.
 
Naravovarstvo sem vedno povezoval z neko širino, strpnostjo, razumevanjem ter spoštovanjem vseh različnih oblik življenja in slednje se nanaša tudi na različne oblike življenjskega sloga. Verjetno se tudi kdo od tistih, ki "razgibavajo svoje mišice v kleteh ob pogledu na televizorje, ki mu praznijo možgane", ob tem pa svoje telo oblikujejo v kopijo Michelangelovega Davida, počuti vzvišen nad najinima krompirjastima postavama, pa tega vsaj javno ne počnejo. Dokler me nihče ne sili, da so vozim z motornimi sanmi ali da se "nezdravo potim" v fitnesu, res ne vem, zakaj bi moral zaničevati ljudi, ki jim je to v veselje, ali se nad njimi zmrdovati. Živi in pusti živeti! Brezkompromisno zagovarjanje edino svojega prav, ene same zveličavne resnice me spominja na čase, ki smo jih upam vendarle presegli. Ideološki, tako rekoč religiozen pristop narave ne bo ubranil pred škodljivimi spremembami.
 
Če želimo prispevati k varstvu narave, moramo najprej razumeti biološke, kemijske, fizikalne mehanizme, ki povzročajo spremembe v naravi in na tej podlagi racionalno ukrepati. Histerično nasprotovanje raznim novotarijam, nepripravljenost za realno oceno obsega in dometa negativnih učinkov teh novosti, slepa pega za lastne grehe, nekritično sprejemanje vsega uveljavljenega kot neškodljivega, vse to seveda nima zveze z racionalnim pristopom in lahko (zaradi odvračanja pozornosti od resničnih in velikih problemov) naravi celo bolj škodi kot koristi.
 
Več kot 30 let sem pozimi bolj ali manj redno v naših gorah, zadnje desetletje še pogosteje kot prej. Med svojimi dobrimi 400 zimskimi turami sem doslej le dvakrat srečal motorne sani: prvič je pred leti po cesti na Dovško Rožco lastnik ene od hišic na Ravnah s sanmi peljal "fasungo" iz Mojstrane, drugič pa se je letos nekdo pripeljal na saneh po cesti iz smeri Podvežaka ravno, ko smo mi prismučali do parkirišča nad Planinškom iz smeri planine Ravne. Za nobenega od teh srečanj ne morem reči, da so bile sani zelo moteče zame in še manj, da se je delala nevemkakšna škoda naravi. Poleg tega pa sem videl parkirane sani ob kočah na Loki in na Blegošu – seveda so bile oskrbnikove, da je z njimi lahko oskrboval planinsko kočo. Iz prebranega sicer sklepam, da so motorne sani precej bolj razširjene na Pohorju in v hribih okoli Smrekovca, kamor sam pozimi zelo redko zaidem, ampak tudi moja osebna izkušnja nekaj pove o razširjenosti tega "problema" v visokogorju oziroma o predelih, ki jih ti imenuješ "divjina" in "neokrnjena narava". Prav tako ne vidim kakih silno bolj škodljivih vplivov motornih sani v primerjavi z avtomobili, s katerimi smo se planinci po taistih cestah pripeljali, kolikor smo le mogli visoko. Mogoče še en primer: pred kratkim sem srečal snežno frezo, ki je čistila cesto za planino Javornik do izhodišča za Blejsko kočo na Lipanci. Pluženje te ceste (zaradi pogostih in obilnih padavin je letos še posebej pogosto) plačuje planinsko društvo, seveda zato, da povečuje obisk in zaslužek svoje planinske koče. Kje je sedaj naš prezir do dobičkonosnosti, ki jo zahteva logika kapitala? Tista freza hrumi kot torpedovka in smrdi kot deset motornih sani skupaj, predvsem pa omogoča, da se vsak vikend po cesti pripelje še stotina avtomobilov, iz katerih se po okoliških hribih razleze več sto planincev in izletnikov. Tako dogajanje bi težko postavil v kontekst divjine ali neokrnjene narave, res pa tudi mislim, da se kakšna posebna škoda ne dela. Zato seveda srčno upam, da se ne bo našel kak čistun, ki se bo spotaknil ob hvalevredno prakso PD Bled, hočem le povedati, da planinci le stežka delimo naravovarstvene nauke tako obrobnemu pojavu kot so motorne sani. Predvsem pa se tričetrt leta po taistih cestah, po katerih bi se pozimi radi vozili motorni sankači, odvija vse vrste motornega prometa (od gospodarskega do planinskega) in kakšne dramatične dodatne škode zaradi sani pač ne vidim.
 
Seveda nikakor ne želim trditi, da motorne sani nimajo potencialno škodljivih učinkov in da se smejo voziti kjerkoli; mislim pa, da se že zaradi povprečnega trajanja zime pri nas motorne sani ne morejo razmnožiti tako kot npr. samo tisti avtomobili, ki se ob vseh letnih časih vozijo po naših gozdnih in gorskih cestah. Prav tako se mi ne zdi sporna vožnja s sanmi vsaj po tistih gozdnih cestah, ki so v kopnem odprte za promet in v okolici smučarskih središč; oboje je očitno že zelo daleč od divjine in neokrnjene narave, za katero se seveda tudi jaz zavzemam, da se jo varuje.
 
P.s.: Zaradi mene lahko ta odziv objavite tudi v PV.

PV/G-L, 13.03.: PV 3-2009 - Uvodnik

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti PV

8 komentarjev na članku "Odziv na uvodnik "

Domen Zupan,

V tej zgodbi ne zagovarjam nikogar oz. ima po svoje vsak svoj prav, se mi pa vendarle zdi nevarno marginaliziranje problema motornih sani, kar je nekako podton Mišovega odziva. Tudi sam preživim kar nekaj zimskih dni v gorah in čeprav se po eni strani pridružujem Mišovim ugotovitvam, da sem se z motornimi sanmi redko srečal in da le te doslej zame niso bile preveč moteč faktor, je po drugi strani nekje v zadnjih 2 letih in še posebej letos vendarle opazen ogromen porast teh "novodobnih športnikov". Če že ne naletiš na sankača, pa z vsakim dnem bolj pogosto naletiš na njegove sledi! Ko je bila že ravno omenjena Loka, sem tako letos naletel na povsem prevoženo praktično celotno pobočje Raduhe, povsem do grebena! Na turi sem bil v ponedeljek ali torek, dan ali dva prej bi verjetno namesto slalomiranja med borovci slalomiral ob izmikanju ustvarjalcem teh sledi! Kakšno škodo so povzročili naravi? Verjetno ne prav pretirano! Imajo tudi oni pravico do užitkov na snegu na njihov način? Načeloma jo verjetno imajo! Po slikah sodeč, ki se objavljajo na TS forumu, je ob vikendih na Loki parkirano precejšnje število teh strojev, oskrbnik pa je eden! Če pozimi sankači v hribih niso ne vem kakšen problem in naj bi imeli tam svoje pravice, zakaj se potem poleti recimo vsaj do Loke ne bi smeli voziti motoristi, na svojih takšnih in drugačnih "kroslah"?! In v končni fazi, kakšno škodo naravi pa bi naredila tu pa tam kaka "krosla" na vrhu Raduhe, napram trumami planincev, ki jo poleti oblegajo? Zagotovo precej manjšo, kot te trume! In takšnih "Raduh" je v Sloveniji seveda ogromno! Poleti, ko se v hribe stekajo trume takšnih in drugačnih planincev, znamo v neskončnost problematizirat že pojav gorskih kolesarjev, pozimi pa bi regulirali vožnjo po hribih z motornimi stroji?! Saj tu pa tam kakšnega turnega smučarja le ti itak ne bodo motili, ali kako? Ob tem vsi vemo kako je s temi rečmi - ko nekomu ponudiš prst, bo zagrabil roko! Pa seveda ne želim sedaj stigmatizirati vse te sankače v isti koš, ampak problem so itak tisti, ki se požvižgajo na vse, razen nase! Tem bodo razne regulative v obliki prstkov dale samo dodaten zagon, za ostale pa regulative verjetno niti niso potrebne! Resnično imam občutek, da bi nekateri dovolili pozimi takšna in drugačna sporna početja v naravi le zato, ker je takrat tam relativno veliko prostora in bi se na račun tega lahko prodalo kako pivce več v gorskih postojankah!


Marko Kern,

Mišo, tudi mi danes nismo na smučeh, pa smo še mi v klepetalnici. Tvoj zapis tu je enako pačenje dejstev, kot je Andrejev v PV. Pač navajaš svojo resnico. Moja resnica je bližje Andrejevi, tudi sam sem ponosen omejenec.

Gospa Ksenija je stresala traparije, to je še milo rečeno. Na moja eksplicitna in povsem osnovna vprašanja gospodu, ki se je s strani sankačev analitično oglasil v debati, nisem dobil nobenega odgovora. Toliko o tem, kaj hočejo in zahtevajo.

Početje PD Bled na Pokljuki se meni v nasprotju s tabo zdi problematično. Sem pa letos uporabil to sfrezano pot, da smo se pripeljali 'čisto do konca' z avtom. Dvoličnost? Se strinjam. Tudi kot planinec se navadno z avtom pripeljem do 'vrha'. Takšni smo - to je kot Domen pravi o ponujenem prstu in zagrabljeni roki. Zato je smiselno z novimi cestami v gorskem okolju in podobnim prenehati.

"Živi in pusti živeti", kot si zapisal. Vsekakor. Samo kaj to v praksi dejansko pomeni. Da naj počnem, kar si želim, ostalim pa pustim, da počnejo, kar si želijo. Brez vseh omejitev? Kako pa naj to izgleda? No, točno tja pa tudi ciljam. Kaj je sprejemljivo in kaj ni - stvar medsebojnega konsenza.


Filip Vidmar,

Dve zanimivi najbrž tipkarski napaki g. Stritarja:

"Glede sračanj z motornimi sankami pa poglejte ta filmček

... ...

Varujmo divjino kot punčico sovjega očesa"

Ja, tako srečanje je včasih res bolj podobno srač(k)anju. In sovja očesa moramo tudi čuvati, tako kot svoja :)

P.S. vedno bolj opozarjam tudi samega sebe, da pred klikom na "Pošlji" tekst vsaj še enkrat pregledam, ampak temu se znajo v njih po najti vsebinske, pomenske in drugačne napake ali vsaj dileme.


Filip Vidmar,

... ampak kljub temu se znajo v njih potem najti vsebinske, pomenske in drugačne napake ali vsaj dileme.

Ne vem, no, sem res tisto zgoraj táko oddal?


Igor Jenčič,

Dragi Andrej,

bom šel kar od zadaj naprej:

"Res je sicer, da bi bilo treba uporabo motornih sani in štirikolesnikov za poletno rekreacijo bolje zakonsko urediti in najti nek sprejemljiv način sobivanja."

Ali ni bil natanko to tudi namen pisma Ksenije Povše? Namesto odgovora, kje bi se lahko strinjali in kje ne, ste (z izjemo dveh ali treh odzivov) padli po njej kot krdelo volkov.

Uvodnik Planinskega vestnika je le rahlo predelan tvoj odziv, ki si ga že objavil na Gore-ljudje – če bi res verjel, da vsak bralec PV bere tudi spletne forume, ti tega najbrž ne bi bilo treba. Kakorkoli, z objavo v ugledni reviji in na elitnem mestu te revije si svojim razmišljanjem dal bistveno večjo težo kot jo ima "nakladanje" na spletnih forumih, kjer je nivo pisanja in argumentacije pač takšen, kakršen je. S tem si po mojem na eni strani legitimiziral nizek nivo dialoga in nestrpnost, ki veje iz debate na G-L, po drugi strani pa nametal toliko klišejev, predsodkov in pretiravanj, da pač nisem mogel ostati tiho. Seveda sem zelo dobro razumel, da so motorne sani samo iztočnica za širše razmišljanje, zato me je tisto praznjenje glav špiknilo skoraj bolj kot vse ostalo. Da pa ne bi moj odgovor ostal zgolj pavšalna ocena (da iz principa nasprotujete vsem novotarijam, da niste pripravljeni realno oceniti njihovih učinkov ipd.), sem na primeru tvoje lastne iztočnice skušal argumentirati, kako je vaše nasprotovanje votlo in navedel nekaj dejstev, ki kažejo razsežnost "problema" motornih sani (mimogrede, Marko, katera *dejstva* pa naj bi jaz pačil?).

Urbanizacija in podrejanje dobičku je problematika, ki je mnogo širša od planinstva ali od neokrnjene narave, in pri debati o njej mi vsi hodimo po zelo zelo tankem ledu. Da ne zaidem predaleč, bom citiral samo eno iskrico: Money can't make you happy, but it can make you confortable while feeling miserable…

V zvezi z osnovno temo pa me zanimata dve vprašanji:

1. Kaj je zate neokrnjena narava in/ali divjina? Je to narava, ki jo je človek nazadnje preoblikoval pred 1 letom? Pred 10 leti? Pred 100 leti? Pred 1000 leti? Je to narava, ki jo obišče 1 človek na leto? 10 ljudi na leto? 100 ljudi na leto? 1000 ljudi na leto? 10000 ljudi na leto?

2. Ali mi lahko našteješ nekaj konkretnih primerov prodora urbanizacije in dobička v ti. neokrnjeno naravo? Ali lahko primerjaš obseg in posledice tovrstnih primerov, ki so jih povzročili "zunanji sovražniki" (kmetje, motorni sankači) s tistimi, ki smo jih povzročili mi, planinci?

Tvoj filmček ne dokazuje ničesar. Menda ne boš trdil, da je Kriška planina – s svojim apartmajskim naseljem, žičnicami levo in desno, s 7000 smučarji naokoli – neokrnjena narava? In, če si lahko dovolim malce nesramnosti, s kakšnim neurbanim sredstvom si se ti pojavil na tistem mestu? Da pa je tovrstno dirkanje ter brenčanje moteče in nesprejemljivo kjerkoli, s tem bi se verjetno strinjali celo tisti, ki se nezdravo potijo v kleteh. Toda zaradi posamičnih ekscesnih primerov ne moremo kar pavšalno in počez obsojati oziroma prepovedovati. Naštej mi eno samo dejavnost, kjer ne prihaja do nesprejemljivih ravnanj. Argumentacija "zamislite si dirko od Krnskih jezer čez Komno na Sedmera, pa na Hribarice..." je pa sploh mimo. Kaj vse bi lahko utemeljeval in kakšne vse grozote bi lahko slikal v slogu "kaj bi bilo, če bi bilo"!

Namesto tovrstnega "wishful thinking" mi raje povej, kolikokrat si, poleg tistega na Kriški planini, na stotinah svojih zimskih tur še srečal motorne sani. In kje si jih srečal? Potem pa mi prosim povej, kdaj si bil nazadnje na Triglavu, in v kolikšni meri je tamkajšnje dogajanje ustrezalo tvoji predstavi o divjini? Kolikokrat so ti višje hodeči planinci, bodisi iz malomarnosti, bodisi samo zato, ker so bili tam (in je bila pot torej bolj obljudena/urbanizirana kot bi prenesla), sprožili kamenje na glavo? Kolikokrat si se prebijal skozi kolono, včasih precej razigranih, udeležencev avtobusnega planinskega izleta? Kolikokrat so bile te kolone na nekoč povsem samotnih krajih? Kolikokrat so ti pešci naluknjali pasjo gaz? Kolikokrat si na vrhu, recimo v Martuljkovi skupini, kjer so se do 80. let ohranile vpisne knjige od leta 1945, naletel na uničeno knjigo?

Strinjam se, urbanizacija oziroma novi časi prodirajo tudi v nekoč idilični gorski svet, samo ta urbanizacija ima mnogo obrazov, za mnoge med njimi smo krivi kar planinci sami in spodobilo bi se, da najprej pometemo pred svojim pragom. Predvsem pa imajo novi časi tudi pozitivne učinke: na internetu lahko od doma preverimo sliko s Kredarice, mobiteli omogočajo, da pokličemo pomoč bistveno hitreje kot nekoč, z moderno opremo (novi umetni materiali, tehnični pripomočki) smo lažji, bolj zaščiteni in smo zato lahko na turi bolj sproščeni, naprodaj so lični vodnički, ki opisujejo nekoč povsem samotne in skrite kotičke…

Naj končam na začetku, z najinim (ne)enakim odnosom do varstva narave: Verjamem, da se midva oba zelo dobro zavedava, da človekove dejavnosti brez vplivov na okolje praktično ni. Verjamem tudi, da zelo dobro veva, da so ti vplivi produkt pogostosti te dejavnosti in njenih vsakokratnih učinkov. Verjamem tudi, da lahko o (ne)sprejemljivosti neke dejavnosti sodimo šele, ko njene vplive primerjamo z vplivi drugih, "uveljavljenih" dejavnosti. Verjamem tudi, da ima racionalna presoja preverljivih dejstev bistveno večjo težo kot pa vzneseno zaklinjanje na vnuke, na čuvanje zenice oka svoga in podobne fraze. – Nekje na tej miselni poti si ti ubral neko drugo smer, mogoče se ti je zdela celo bližnjica. Meni pa bolj kot tuljenje z volkovi in bolj kot kakršenkoli klub omejencev ostaja vrednota mišljenje z lastno glavo in pravica do dvoma v vse, še tako sladko zveneče "resnice".

Pa še obilo lepih dni v hribih.


Andrej Stritar,

Dragi Mišo!

Malo mi je hecno, da se kot stara sodelavca in prijatelja dopisujeva prek javnosti, pa naj bo!

S tvojo uvodno pomirjujočo trditvijo, da imava do varstva narave enak odnos, se jaz žal ne morem strinjati. Saj ravno zaradi teh razlik ti gredo moja oglašanja v nos. Prvič si se postavil v bran novim cestam v višave, tokrat pa zagovarjaš uporabo motornih sani. V tem se najina odnosa bistveno razlikujeta.

V tvojem odzivu na moj uvodnik v PV si po nepotrebnem ponovno sprožil debato o motornih saneh. Jaz sem jih vendar v uvodniku uporabil samo za odpiranje drugega, bistveno širšega problema, ki me muči in skrbi že dolgo: urbanizacija in podrejanje dobičku vsega okoli nas. Hotel sem bralce spomniti, da je neokrnjena narava morda nekaj, kar je najdragocenejše v naši deželi. Vsaj jaz menim tako. V uvodniku sem se domislil kluba enako mislečih, "omejenih" ljudi. Z veseljem povem, da dobivam e-maile s "prijavnicami" v tak klub.

Ti se vanj pač ne boš včlanil. Kot sam praviš, vsak lahko dela kar hoče in si misli kar hoče, prisiliti te ne more nihče. Upam pa, da je moje pisanje sprožilo premislek koga manj prepričanega v nasprotno in sem morda pridobil še koga, ki bo kdaj pomagal v obrambi proti prodiranju urbanizacije v divjino. Zato sem tudi pisal v PV, ker je tam bralcev verjetno precej več kot je bralcev tega foruma, pa še drugačni profili so.

Je že res, kar praviš, da je treba vsakemu pustiti njegovo veselje. Naj kar gledajo televizijo v fitnesih, če jih to veseli. Problem nastane, ko nekdo s svojim veseljem posega v skupne dobrine. Če namesto fitnesa v kleti nekdo začne rohneti z motorji po mirni naravi in s tem posegati v interese drugih, je pa to čisto nekaj drugega. Takrat se moramo začeti v družbi dogovarjati o tem kaj se sme in kaj se ne sme.

Problem so tudi vrednote in vzgoja mladine. Prepričan sem, da bomo vsi skupaj boljša družba, torej bomo živeli srečnejša življenja, če bomo blizu naravi. Zato ne bi rad, da bi moji vnuki (otroci so že samostojni:-) videli vzornike zgolj v tistih iz fitnesa. Mi, ki imamo radi naravo, pa bi v družbi šteli za zblojence, ki jim ni vredno slediti. Zato pravim, da moramo biti v družbi glasni in promovirati vrednote, za katerimi stojimo.

Očitaš mi, da sem z gospo Ksenijo obračunal v PV. Le kako? Njenega imena sploh omenil nisem, samo citiral sem njeno izjavo v javnem mediju, pri tem pa tudi zapisal kje je bila objavljena. Vsak bralec je lahko potem šel brati vse kar je hotel. Spletni forumi so danes pač javni mediji, ni več tako kot je bilo pred skoraj dvajsetimi leti, ko smo se šli na takratnih NOTES nekakšne privatne razprave prek spleta. Danes je to, kar pišemo sem, pač javno objavljeno!

Potem mi očitaš nestrpnost do sankačev. Saj jih res ne ljubim, toda v mojem uvodniku je tudi stavek:

"Res je sicer, da bi bilo treba uporabo motornih sani in štirikolesnikov za poletno rekreacijo bolje zakonsko urediti in najti nek sprejemljiv način sobivanja."

Mar ni to dovolj razumljiv predlog, da bi jim le dali nekje prostor pod soncem?

Glede sračanj z motornimi sankami pa poglejte filmček (klikni na naslednji/modri odstavek):

Posnel sem ga 29. 12. 2007 na Kriški planini pod Krvavcem. Tam je rohnelo dopoldne, ko smo odhajali na Vrh Korena, pa tja do popoldneva, ko smo se že vračali. Saj ne rečem, tako skakanje s sankami mora biti res adrenalinska reč, ki ti požene kri po žilah. Zagotovo bi bilo zelo špasno organizirati dirko od Krnskih jezer čez Komno na Sedmera, pa na Hribarice in čez Velsko dolino v Krmo. Z vmesnimi preizkusnimi točkami v stilu skakanja na tem filmčku. To bi bila kar atraktivna turistična ponudba ...

Priznam: s tole dirko sem nesramno absurden. Toda s pomočjo absurdov lažje dojamemo potencialne probleme. Zato ponovno pravim, da je treba najti neko rešitev tudi za motorne sankače. Nekaj takega, kar imajo verjetno motokrosisti. Kake poligone, kjer se lahko preganjajo s svojimi konji med nogami.

Moja poanta je: Varujmo divjino kot punčico sovjega očesa

Lp, Andrej


Andrej Stritar,

V prejšnji objavi se je izkazalo moje nepoznavanje html!

Povezava na filmček je namreč na YouTube

Nanj pridete tudi tako, da kliknete na modri tekst zadnjih odstavkov.

Morda pa mi bo webmaster to popravil!

Lp, Andrej


Marjeta Štrukelj,

Citiram gospo Povše:

»Sem pa zelo vesela, ker vem, da niso vsi planinci takšni, saj sem tudi jaz planinka in vam glede na vaše omejene komentarje povem, da hodim že več kot 10 let vsaj enkrat letno v švicarske Alpe Zermatt, kjer me nikakor ne motijo kolesarji, ki jih srečam celo nad 3500 m nadmorske višine, sem pa včasih zelo razočarana, ko vidim nekatere Slovence v zelo kvalitetni alpinistični opremi, ko se pripeljejo na Klein Matterhorn oziroma skoraj na Breithorn z gondolo - naredijo nekaj fotografijic v okolici Breithorna in se z gondolo odpeljejo nazaj v vasico Zermatt. Potem pa po vaših planinskih društvih razlagajo in se hvalisajo kako so osvojili 4tisočaka.

Isto zgodbico pa vam lahko povem iz lastnih izkušenj, da se ti isti Slovenci v dobri opremi pripeljejo na Schwarzsee z gondolo, potem pa najverjetneje res gredo do Hörlihutte in se nato v vaših društvih hvalijo kako so osvojili Matterhorn.

Prepričana sem, da ste vi eni od takšnih planincev, sem pa zelo vesela, da niso vsi planinci takšni, ker jih nekaj osebno poznam in kaj takšnega in v takšnem tonu ne bi komentirali.«

(se nadaljuje)

Na tale umotvor meni enake (=planinke) sem odgovarjala nestrpno, ne na velikost denarnice in stopnjo na družbeni lestvici (=lastnik sani in opremljevalec motorizirane slovenske enote). Takrat so mi popustile zavore in rezultat, na katerega nisem ponosna, mi ni v čast. Zato, ker bi se dalo nad zgoraj povedano z dosti kakovostnejšim od(u)govorom, ki bi omejenost kazal in pokazal v pravo smer. Zdaj pa daje priložnost tako plačanim novinarjem kot tistim, katerih dogodivščine belih strmin včasih skromno delim, da besede vzamejo iz konteksta, se pravi, jih ne povežejo z namero povedi: =da mi je prekipelo tisto: »sem tudi jaz planinka«. Kar sem razložila v uvodnem stavku. Gospa vendar ni tako omejena, da bi se ji lahko naključno zapisale takšne neumnosti. Ki naj bi opisovale »malovreden« značaj nas, sogovornikov. Pove seveda največ o njej sami. Zato je potrebno poudariti »motorko«. Se obesiti nanjo kot na zveličaven dokaz, da se vulgarni primitivci zgrinjajo nad ubogo gospo. Ji junaško podati roko na tem pohodu.

Vožnjo z motornimi sanmi v neokrnjeni naravi sem še pripravljena razumeti in jo kot sociološki pojav uveljavljanja ustrezno komentirati, ne glede na to, da se ne strinjam z njo, zgornji citat spoštovane gospe pa je bil kaplja čez rob, ki bi jo tudi g. Jenčič s toliko kilometrine gorskih strmin mogel razbrati iz mojega zapisa, a očitno ni želel. Tudi častni kodeks planinstva citiranega zapisa gospe ne prenese. Predlagam, da o tem razmisli še PD (?), kateremu z gorečnostjo prave planinke gospa pripada in jo primerno pouči. Da se ne bi vsa gnojnica na koncu zlila po njih, ki da ji za plačano članarino niso ničesar nudili. Torej kdo se je neupravičeno hvalil in kje?

S svojim strašnim napadom na gospo Povše sem »z motorko« ugovarjala planinki, ki ima o planinstvu in časti, torej svojih lastnih vrstah tako poniževalno mnenje, kot ga jaz o motoriziranih enotah v naravi nikoli ne bom mogla imeti. Moram tudi povedati, da imam najbrž res veliko smolo v življenju. V primerjavi z g. Jenčičem. Zadnje čase jih srečujem pogosto. Motorizirane športnike na poteh, ki motorizacije ne prenesejo. Tudi moj zadnji izlet ogleda kraških lepot žal nosi s seboj vonj po bencinu.

Očitana primitivnost in vulgarnost (g. Jenčič najbrž ne cilja zgolj na mojo »motorko«, ki sem si jo sposodila pri zelo cenjenem avtorju slovenske glasbene scene) je na mestu, res nisem dovolj izobražena in nimam strokovnih znanj, da bi znanstveno utemeljila svoje odgovore v bran naravi, toda na primerih našega vsakdana vidimo, da je po toči zvoniti prepozno. Se v svojem neizobraženem in imenu narave zahvaljujem vsem tistim, ki ste strokovno podkrepili argumente proti vožnji z motornimi sanmi, štirikolesniki, motorji… v naravi in upam, da ne boste odnehali.

V zagovor nasprotovanja dvomljivemu napredku pa: težje je v življenju stopiti korak nazaj kot ga ne narediti »naprej«. Kaj je v resnici napredek? Če danes pelješ v dolino Vrat (kar je poleti pravilo, dovoljeno!), se na makadamu za tvojim avtom kadi, pa če voziš še tako počasi. In se »upravičeno« jeziš na nevedne in neodgovorne starše z dojenčki v vozičkih, ki jih na poti prehitevaš. Saj požirajo cestni prah, ker so nevedni, kajne? Za markirano pot tudi niso slišali. Aja, voziček… Boljših in varnejših krajev za sprehode imajo na voljo, celo opremljenih s koši za pokakane plenice… A nehote se oglasi črv dvoma… Kje oz. kdaj je bila storjena napaka? Problema v Vrata ni prinesel avto, prinesli so ga avtomobili.

Brez ukrepanja bo kot v dolini Vrat motorizirana prihodnost sama po sebi uzakonila pravila: da so motorne sani na Raduhi pozimi pravilo in turni smučarji odštekani norci, ki tvegajo smrtni rodeo med dirkači. In takih Raduh bo veliko. Potrebno bo najmanj znanje smučanja M&M, da bi jim še utekli v sanjsko strma skrita pobočja. Naj me kdo popravi, če se motim v oceni. Ali res kdo misli, da bo tisti z debelejšo denarnico popustil in se bo vozil le na poligonu kot motorni vlakec našega Žana na tirnicah v dnevni sobi? Pa še tega vsak dan širi z novimi elementi, da je spet zanimivo.

Še naprej ponosno med omejenci mile gospe Povšetove, primitivna in vulgarna v zobeh mnogo nevarnejšega gospoda Jenčiča, ostajam zagovornik odgovornega obnašanja do narave vaših vnukov.

Marjeta

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti