Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ministrstvo za okolje: Zakon o TNP še letos

Delo - Blaž Račič: Nevladne organizacije nasprotujejo predlogu zakona

Nevladniki predlogu zakona očitajo neučinkovit sistem upravljanja Župani bodo ministru za okolje predstavili zahteve občin z območja TNP

Jesenice – Novi zakon o Triglavskem narodnem parku (TNP) je treba sprejeti čim prej. Veljavni zakon iz leta 1981 je namreč zastarel, neusklajen z novo sistemsko zakonodajo in slabo operativen, zato je vsako odlašanje v škodo ohranjanja narave, je dejala Darija Dolenc, vodja službe za odnose z javnostjo ministrstva za okolje in prostor. Ker ni mogoče pričakovati, da bi v ponovljenem postopku priprave predloga zakona našli bistveno drugačne rešitve, kot so vključene v zdajšnji predlog, ki ga je obravnaval prejšnji sklic državnega zbora, bo ministrstvo nadaljevalo postopek za sprejem zakona na podlagi sedanjega. Na ministrstvu menijo, da bi bil zakon lahko sprejet konec leta.

Predlog zakona, ki ga je pripravila posebna strokovna skupina predstavnikov lokalnih skupnosti, nevladnih organizacij, strokovnih organizacij s področja ohranjanja narave in javnega zavoda TNP, je strokovno sprejemljiv kompromis med varstvenimi zahtevami in zahtevami občin ter lokalnimi prebivalci za trajnostni razvoj, pravijo na ministrstvu. Bil je medresorsko usklajen, preetžno je bila dosežena tudi usklajenost z lokalnimi skupnostmi. Neusklajen je, kljub sodelovanju v strokovni skupini za pripravo zakona, z nevladnimi organizacijami, združenimi v Koalicijo nevladnih organizacij za ohranitev TNP, je povedala Darija Dolenc.

Koalicija 23 nevladnih organizacij za ohranitev TNP vztraja, da predlog zakona ni dober, saj ne zagotavlja učinkovitega upravljanja parka, lokalnemu prebivalstvu pa ne daje ustreznih razvojnih možnosti, je poudaril Jernej Stritih, predsednik društva za varstvo Alp (Cipra), ki je bil tudi član komisije za pripravo predloga zakona.

Sistem upravljanja parka ni dober, saj bi morala imeti uprava parka več pristojnosti predvsem na področju nadzora črnih gradenj, novih naložb in razvoja pašništva, je prepričan Stritih. Po njegovem mnenju bodo v nadaljevanju postopka sprejemanja zakona na različne načine poskusili uveljaviti svoje interese. Opozoril je tudi, da od ministra za okolje Karla Erjavca še vedno niso prejeli odgovora na pismo, ki so mu ga poslali januarja in v katerem so mu predstavili stališča koalicije.

Ministrstvo za okolje in prostor bo znova proučilo možnost zagotovitve dodatnih finančnih virov za izvajanje zakona, kar je Jernej Stritih označil kot korak v pravo smer. Pred obravnavo na vladi (predvidoma prihodnji mesec) bo ministrstvo ob sodelovanju strokovne javnosti in nevladnih organizacij na odprtem posvetu predstavilo natančno analizo primerljivosti in skladnosti rešitev iz predloga zakona z mednarodnimi priporočili. Po potrditvi predloga na vladi se bo postopek nadaljeval v državnem zboru, ki bo vodil dvomesečno javno obravnavo predloga s predstavitvijo v lokalnih skupnostih v narodnem parku. Tako bo v postopek sprejema zakona vključena najširša javnost, še pravijo na ministrstvu.

Med napovedanim obiskom Karla Erjavca v Bohinju prihodnji mesec mu bo bohinjski župan Franc Kramar izročil seznam zahtev, o katerih so se na nedavnem sestanku v Bohinju dogovorili župani občin na območju TNP. Pripravljen predlog zakona je po njihovem mnenju dobra podlaga za razpravo, prepričani pa so, da ga je treba dopolniti. Franc Kramar je dejal, da bodo ministru predložili 13 splošnih in osem konkretnih zahtev. Med drugim zahtevajo ustanovitev sklada za pospeševanje trajnostnega razvoja v TNP, zakon mora opredeliti reševanje problema črnih gradenj, natančno določiti vlogo prebivalcev parka in druge.

Blaž Račič

www.delo.si     24.03.2009

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti