Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kraški rob

Naravni most pod stenami MliniJanez Pikon: Kraški svet se razprostira vzhodno od Trsta do Učke s celinskim in Primorskim predelom Slovenije. Ponudi veličastne oblike pokrajine s prelomom, ki ločuje kraški svet od flišnega in označuje izjemno pestrost rastlinskih in živalskih vrst.

Kraški rob

Primorski planinci so po Kraškem robu med Kubedom, Hrastovljami, Lačno, Rižano, Tinijanom, Socerbom in Podpečjo nadelali krožno markirano pot imenovano Pot gradov. Del poti se odločimo obiskati tudi člani Planinske sekcije LIP, začnemo pa v vasici Gračišče, odkoder se vzpnemo do razglednega stolpa na Lačni (451 m). Mimo predela Na jamicah dosežemo Vrh križa (411 m) in prostranega Kroga (411 m) s krajšim postankom na Ščukovcu (498 m), najvišjem vrhu razglednega predela Kuk. Pred Velikim Gradežom (507 m) nadaljujemo v smeri poraščenih vrhov Tri bučke (499 m, 497 m). Sledi pogorišča je opaziti povsod po pobočju, dokler se pod vrhom Greben (475 m) mimo Strmeca nad vasjo Dvori spustimo nižje na sedlo Krog in Mlini.

S stolpa na Lačni proti severovzhodu in okolici, razgledni stolp na Lačni

Veličastno ostenje nad dolino reke Reka je s Kamnitim stražarjem, naravnim mostom in najvišjim vrhom grebena Veli Badin (352 m) z vmesno razgledno točko (408 m) vse do cerkvice Sveti Kvirik (408 m), izredno razgledno. Vračanje preko Gradca (413 m) nad vasicama Batifer in Lukini nadaljujemo po grebenu (406 m) delno poraščenega območja Vela griža (417 m). Steza se začenja vztrajno spuščati in kmalu dosežemo Komare doline pod vrhom Brgot (323 m), odkoder se po cesti vrnemo v vasico Gračišče, kjer krožno zaključimo 21 km dolgo pot Kraškega roba.

Nad vasjo Gračišče, razgledni Kuk s pečino ob Ščukovcu, naravni most Mlini

Ko se je v davni preteklosti izoblikovala kotanja Tržaškega zaliva, so tektonski procesi dvignili plasti in jih nagubali. Ponekod je prišlo do prelamljanja gub in narivov starejših plasti nad mlajše. Tako je nastala tako imenovana luskasta zgradba, ki se kaže v slikovitih stopnjah.

Na Ščukovcu, prehojena markirana pot, stene Veli Badin

Kraški rob je ime za slovenski del te skalne pregrade, ki poteka od Italije in se nadaljuje proti Učki. Glavnina Kraškega roba je med Socerbom do Podpečjo. Vzporedna stopnja teče tudi med naseljema Gračišče in Sočerga. Za ta del Krasa veljajo nekatere značilnosti. Meja med apnencem in flišem, podnebna meja je submediteranska, posebno rastje so oljka, smokva, lovor, črničje, vinska trta in vrsta druge mediteranske flore. Bogata arheološka dediščina in strateška lega. Meja je tekla med Beneško republiko in Habsburškim cesarstvom na kar nas spominja vrsta obrambnih stolpov. Velja omeniti tudi izreden razgled na Tržaški zaliv.

Kraški rob je znan po izjemni pestrosti ptičjih vrst. Pogledi na nekatere ptice, ki se pri vrtoglavi hitrosti spretno podijo ob skalovju skalnega roba, nas bodo presenetili. Pred dobrim desetletjem je na Kraškem robu gnezdil tudi planinski orel, danes pa je le še v hrvaškem delu Čičarije in na Učki. Ptice so bile razlog, da se je pred leti zaiskrilo med domačini in tistimi, ki jim je Kraški rob prav tako zelo pri srcu - prostim plezalcem. Ti so pred dobrim desetletjem v teh stenah odkrili pravi plezalski raj. Danes je v plezališčih Črnega Kala, Osapski steni, Mišji peči, Podpeči in Štrkljevici speljanih vrsto izjemno težkih smeri.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Kraški rob

Dolina reke Reka Ščukvec, 498 m
Stene Mlini Veli Badin

1 komentarjev na članku "Kraški rob"

Marjeta Štrukelj,

…vse do cerkvice Sveti Kirk (408 m)… Sv. Kvirik - pravijo domačini, tako piše tudi na smerokazu v Sočergi in menda je na zemljevidih in še kje več napak (na mojem piše Kirik).

Krasen opis in fotografije, še lepši pa je zlati prah teh poti na lastnih čevljih. Zgodaj pomladi ali pozno jeseni. Zakaj je ravno Sv. Kvirik tako pomemben?

Opisana pot je morda za koga prenaporna v enem krogu - delu, mogoče jo je razdeliti na dva ali več manjših krogov oz. poljubno kombinirati, čeprav pomanjkljive izletniške karte ne pokažejo vseh možnosti takoj, ko jih razgrnete.

V Movražu boste našli smerno tablo na pot (križev pot) proti Sv. Kviriku – 45 minut, ki je ni na karti. Zdaj sta dva kroga že na dlani, da pa v teh krajih najdete še več »dela«, pa poskrbi pogled v planinski vodnik Slovenska Istra, Čičarija, Brkini in Kras (v njem tudi piše Sv. Kirik?)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti