Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Stol - Janežev žleb

'Letalska posadka' na Stolu. Zadnja iz ravnokar pristaja.Gorniška potepanja: Na Stolu so bile še posebej lačne. Iz radovednosti sem malo preizkušal njihov prag zaupljivosti. Ker so uvidele, da dobrote iz mojih rok ne bodo pristale na snegu, ampak si jih bodo morale priboriti same, so se vendarle opogumile in začele pristajati vedno bližje. Tako blizu kot še nikoli. Na moji roki!

 
Na prvaka Karavank s severne strani

Južna pobočja Stola (2236 m) so nama že dobro znana, zato je bil skrajni čas, da pogledava tudi njegovo senčno stran. Vožnjo čez Ljubelj sva bolj ali manj Vajnež nad Medvedjim dolomLe kdo je hodil tod?prezehala in se v ranem jutru znašla v Bistrici v Rožu, odkoder se skozi dolgo in ozko dolino istoimenskega potoka pride v vasico Rute (tudi Zavrh imenovano), z novo cerkvijo svetega Mihaela. »Stari Miha« je višje v bregu pri zaselku Gorenčici (Klinar piše Gorinčiči), blizu domačije Plavc. Pot naju je vodila mimo Stouhütte (po domače Pri Jožefu) in mimo velikega parkirišča V Kotu (1140 m).

Janežev žleb in Stol z izravnave Trate

Z izravnave Trate se nama je odprl čudovit pogled na severno ostenje karavanškega odličnika. Široki Janežev žleb se dviga naravnost na Stolovo škrbino, desno ob njem je veliko strmejša Osrednja grapa, levo od najinega cilja pa, dodobra skrit očem, prereže steno Orlic Mártin žleb.

Po zasneženem kolovozu sva se vzpenjala proti Celovški koči, vendar sva ga že pod Mačensko planino zapustila in jo po svoje ubrala proti vznožju V žlebuPogled na megleno KranjskoJaneževega žlebu. Strmina v njem je znosna in vzpenjanje v dobrih snežnih razmerah zelo uživaško, seveda s primerno opremo. Pod Stolovo škrbino se Janež konča, zato sva pociljala proti desni v ožji in strmejši žleb, ki naju je »dostavil« na severovzhodni greben malo pod vrhom. Do njega je šlo z nekaj praskanja po skali, a večjih težav ni bilo.

Fotografinja je za drobec zamudila, a 'rezultat' je viden na kljunu :-)

Zgoraj naju sta pozdravili meglena Gorenjska ravan in številna letalska flota planinskih kavk. Na Stolu so bile še posebej lačne. Iz radovednosti sem malo Ti si že dobila svoj delež, polna 'usta' imaš :-)Naslednja, prosim :-)preizkušal njihov prag zaupljivosti. Ker so uvidele, da dobrote iz mojih rok ne bodo pristale na snegu, ampak si jih bodo morale priboriti same, so se vendarle opogumile in začele pristajati vedno bližje. Tako blizu kot še nikoli. Na moji roki! Ko je pomalicala prva in preživela, je šlo drugim še lažje. Na koncu je vsaka dobila svoj delež, zato ptičjega razburjenja in nevoščljivosti ni bilo opaziti.

V dolino sva se vrnila po svojih stopinjah. Zgornji del je zahteval zvrhano mero previdnosti, nižje v žlebu pa je bilo sestopanje zelo prijetno. Za Golico se je bohotil Veliki Klek, za Struško pa kraljica Visokih Tur. Ob pogledih na Ovčji vrh in Mačensko planino pod njim sva kar prehitro dosegla gozd.

Mačenska planina

Mimo zanimivega pomnika, kjer se je začelo novo življenje, in pod zasneženimi vejami mogočnih smrek Medvedjega dola sva bila kmalu na Tratah, odkoder se je še enkrat odkril pogled na Janežev žleb.

Tako je bilo ...

Zahajajoče sonce, ki sva ga opazila med drevesi, naju je vzpodbudilo, da sva se povzpela še do novega svetega Mihaela. Bil je praznični čas in pred cerkvijo V Medvedjem (smrekovem) doluPod 'Jožefom'veliko ljudi, ki že dolgo živijo daleč od doma ter se samo občasno vračajo domov. Pred božjim hramom so si lepo zakurili in tiho govorili med seboj. Župnik je pričel obred. Kaj več slovenščine kot »Gospod z vami« sicer ni premogel, a vendarle dovolj, da sta se najini srci vzdramili in ob pogledu na okoliške gore začutili, da sta na slovenski zemlji med domačimi ljudmi.

Na Stolu je počasi ugasnila večerna zarja ...
 

gorisekgorazd@gmail.com
         gorisekgorazd@gmail.com

 
Ovčji vrh (Kozjak)


Trate zjutraj ...


... in zvečer.


Krkotnik


Me prepoznate ...


... med prijatelji?

 
Kdo si upa?


Kanjavec, Triglav in Rjavina


Spodnje Bohinjske gore


Košuta

 
Vrtača - zahodni greben


Celovška koča


Svačica


Pod Mačensko planino 


Slap v ozki dolini Bistrice

Arhiv: Gorniška potepanja

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti