Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN – 17.03.09

Še vedno se da plezati snežne grape

Vreme se je končno uredilo, izgleda, da bo do konca tedna in še naprej lepo. Novic je zaenkrat dokaj malo, bo pa naslednji teden poln dobrih novic. Mladi alpinisti že plezajo na rednem taboru perspektivnih alpinistov v Chamonixu, prav tako slišim, da se v Alpe odpravlja pol Slovenije. Odličnih vzponov torej ne bo manjkalo. V kolikor boste ostali doma, pa le pridite kaj na filmski festival, o katerem se je veliko pisalo med novostmi in v prejšnjih novicah.

Nekaj o stari juhi iz mojih zadnjih AN na temo kombinatorcev. Sam sem bil prejšnji teden brez spletne povezave, zato sva z Markom Lukičem nadaljevala debato off the record. Skupna ugotovitev je bila, da bi bila debata lahko razumljena v napačni luči glede na napisano. V izogib temu je treba napisati nekaj besed. Veliko ljudi pozna dosežke Marka Lukiča, kar veliko bralcev rubrike pa verjetno ne pozna njegove plezalne zgodovine, ki je bila na površni pogled precej športno-plezalna, a v resnici vedno neločljivo prepletena z alpinizmom. Prav zato je lahko (in jih še vedno) stalno pomikal meje visokogorskega prostega in kombiniranega plezanja. In kar se tiče kombinatorstva (sicer drugačnega, kot sem ga omenjal), je bil Marko že v začetku devetdesetih v svetovnem vrhu. Takratni dosežki kot so športne smeri z oceno 8b+ (in kasneje 8c+), prvenstvena smer v patagonski Fortalezi (in kasneje Cerro Torreju) in enodnevni vzpon v El Capitanovem Nosu so bile takrat top v vsaki plezalski veji, sploh pa v kompletu. Toliko, da ne bo pomote...

Grape
V dolini je pomlad pred vrati, zato je veliko alpinistov že naoljilo svoje cepine in jih shranilo v klet. A velikokrat se je zgodilo, da so bili odlični ledni vzponi opravljeni prav aprila ob vdoru malo hladnejšega zraka. Tajanje in ponovno nočno zmrzovanje lahko ustvarijo odlične razmere, ki jih pozimi ne moremo najti. Ni še vsega konec torej.

V zadnjih res zimskih dneh, v četrtek, 12. marca, sta Aljaž Tratnik (AO Idrija) in Peter Poljanec (AO Idrija) preplezala znano smer Mali Koritniški medved v Loški steni. Dejala sta, da so bile razmere solidne, za plezanje pa sta porabila 12 ur.

Na spletu sem odkril tudi novico o novi smeri v zahodni steni Matajurskega vrha. Marko Leban (AO Cerkno) in Elvis Pavšič (AO Tolmin) sta 15. marca preplezala Spominsko smer Petru Bevku, ki se je ponesrečil letos v Zapotoškem slapu. Težave segajo do IV, 80 st. Razmere v steni so bile odlične. Žal se nam plezalca nista oglasila s podrobnejšimi podatki in slikami.

Steber Rinke
Luka Ajnik (AAO) in Lovro Vršnik sta 13. marca krenila pod Štajersko Rinko s ciljem preplezati katero od smeri v severni steni. Ko sta odkrila, da je v steni veliko pršiča in da sta predolgo hodila, da bi se enostavno obrnila, sta krenila v Steber Štajerske Rinke (III-IV, 500 m). Plezanje je bilo zahtevno in je trajalo debelih 12 ur, še tja v mrzlo noč. Vsekakor alpinizem stare šole.

Srečno!
Tomaž Jakofčič

Značke:
ALP AN novosti

1 komentarjev na članku "AN – 17.03.09"

Simon Čopi,

Napaki:

Peter Poljanec (AO Idrija), pravilno Peter Poljanec (Soški AO)

Elvis Pavšič (AO Tolmin), pravilno Elvis Pavšič (Soški AO)

AO Tolmin ne obstaja.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti