Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ob rojstnem dnevu slovenskega planinstva

Franci Ekar: 27. februarja leta 1893 je bil v Ljubljani pravnomočni ustanovni planinski občni zbor "Slovenskega planinskega društva", za katero je deželna vlada izdala odobritev in potrdilo o pravici delovanja 10. januarja leta 1893.

Dokončna odločitev zavednih in slovenstvu pripadlih planincev je bila dokončno sklenjena že 23. julija 1892 s sporočilom, da bodo pričeli z besedo in dejanjem delovati za ustanovitev Slovenskega planinskega društva. Tako je začasni pripravljalni odbor napisal "pravila" za delovanje Slovenskega planinskega društva in jih še istega leta 28. novembra posredoval zato pristojni deželni vladi za odobritev le teh. Društvo ni imelo namena samo "buditi" ljubezni do lepote domačih slovenskih gora in krepiti zdravje ter pripravljati "blagogodje gorolazcem", temveč tudi pospeševati slovensko "znanstvo". Slovensko planinsko društvo je pričelo aktivno delovati na pripravi kartografije, planinskih zemljevidov, izvajalo meteorološka opazovanja in merjenja, aktivno sodelovati pri izdaji publikacij, vezanih na planinsko-gorski svet. Že dve leti po uradnem nastanku Slovenskega planinskega društva je pričel redno in do današnjih dni izhajati "Planinski vestnik" z izjemno aktualnimi vsebinami o geografiji, zgodovini, z mednarodnimi informiranji, kulturno-umetniškimi vsebinami, gorsko fotografijo. Izjemnega pomena pa je bilo poslanstvo Planinskega vestnika pri opisovanju društveno-članskega dela samega društva, v funkciji "zveze" podružnic Slovenskega planinskega društva. Za Slovence, slovenstvo je bilo Slovensko planinsko društvo dragocena kulturna pridobitev.

Slovensko planinsko društvo je aktivno delovalo tudi na področju članstva z raznimi izobraževanji, usposabljanji: predavanja o prvi pomoči, zgodovini, botaniki. S temi naprednimi nagnjenji se v letu 1906 oblikujejo prvi slovenski uradni gorski vodniki SPD; v letu 1912 se v okviru SPD v Kranjski Gori ustanovi prva aktivnost za pomoč ljudem na gori v nesreči; temelji planinske gorske reševalne društvene službe SPD-PZS. Nadaljujejo se nadelava planinskih gorskih poti, markiranja, nameščanja slovenskih planinskih kažipotov, izgradnja planinskih zavetišč, postojank, koč. To so bila pokončna in mogočna dejanja slovenskega planinstva. Tudi razvoj v smeri alpinizma, gorskega smučanja, zahajanja v tuja gorstva se je pričel vse bolj razvijati.

Ob jubileju je dolžnost in obveza, da se ob dnevu slovenskega planinstva s spoštljivostjo zazremo v preteklost in tudi opomnimo, da smo obvezani in dolžni narediti vse za ohranitev slovenske planinske preteklosti, besede, njegove plemenite dediščine in skrbeti, da jih sodobna nečutna sedanjost ne bi utopila, pretvarjala ali celo zaničevala. Tudi izrazoslovja, imena prvobitnosti v planinsko-gorskem svetu so narodova last in pravica tistih domoljubov z gora, ki so jo prvi imenovali in zapisali in zelo spoštovali. In prav to je SPD vse skozi spoštovalo, upoštevalo in izvajalo.

Tudi alpinizem je na poti razvoja SPD našel svoje mesto, ki je prinašal novo in boljšo vero v moč in voljo človeka. Tako so postajali alpinisti sledniki nove etike, ki mora v bodočnosti prevladovati kulturnega človeka. Tako Tuma, ki nadaljuje, da »alpinizem ni nič drugega, kakor do sedaj najintenzivnejša obrnitev kulturnega človeka k prirodi.«

Naslednica Slovenskega planinskega društva, Planinska zveza Slovenije, ki enako kot SPD združuje in zbližuje vse slovenske planince iz vseh slovenskih govornih področij, tako je bilo tudi osnovano na principu, da so SPD ustanovili in bili člani iz vseh slovenskih krajev in področij tako, da je bila resnično vseslovenska planinska trdnjava z izjemno dovršenostjo in razpoznavnostjo, še posebej pa smo razpoznavni v svetu, na vseh kontinentih med planinci, alpinisti, smučarji, kolesarji, vodniki, reševalci, športnimi plezalci kot odlični ambasadorji in promotorji slovenstva. /Ekar Franci/

PZS, 27.02.2009, Novice:
Ob rojstnem dnevu slovenskega planinstva

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Ob rojstnem dnevu slovenskega planinstva"

Greta Kastelic,

Slovenski planinci se še vedno piše z malo začetnico. Ne glede na to, kako zelo želimo poudariti narodno pripadnost planincev (ali gornikov morda?;-)

Tudi na naslovnici planinskega koledarčka je šlamparija: ob ?-obletnici Slovenske osvojitve Mt. Everesta.

Malo preveč malomarno se mi zdi za organizacijo takega kova.

Greta K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti