Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorenjska alpinista je odnesel plaz

Slovenske novice, Črni scenarij: Snežna gmota, ki se je na Jezerskem utrgala dvema alpinistoma nad glavo, ju je iztrgala iz stene in ju odnesla približno 150 metrov niže
Delo: Snežni plaz odnesel planinca

Jezersko, 26. februarja: Včeraj ob 13.38 je med Veliko Babo in Ledinskem vrhom v občini Jezersko snežni plaz zasul dva alpinista. Naključna smučarja sta ju rešila. Tako nekako se je glasilo obvestilo centra za obveščanje.

Kot smo izvedeli, sta se alpinista, 34-letnik iz okolice Železnikov in 25-letnik iz Kranja, v sredo zjutraj odpravila na turo v steno Velike in Male Babe na območju Jezerskega. Po uspešnem vzponu sta sestopala po zasneženi Grapi med Ledinskem vrhom in Babo. Okoli 13.30 sta sestopila čez približno sedem metrov visok in zasnežen skalni skok, na nadmorski višini 1500 metrov. Ko sta bila v najstrmejšem delu zahodne stene in najbolj ranljiva, se je nanju z vrha usul plaz. Čeprav je bil razmeroma majhen, ju je dobesedno iztrgal iz stene in ju ranjena odvrgel kakšnih 100 do 150 metrov niže.

Sama sta se izkopala iz plazovine in se umaknila na varnejše območje. Vso dramo sta spremljala naključna člana Alpinističnega odseka Maribor, ki sta bila ravno sredi spusta. Takoj ko se je plaz umiril, sta jima priskočila na pomoč. Enemu sta oskrbela gleženj, drugemu pa odprto rano na kolenu.

Kot nam je povedal Drejc Karničar, načelnik GRS Jezersko, alpinista nista bila povsem zasuta. Ob tem je opozoril, kako koristno je, da ima vsak hribovec, alpinist ali turni smučar s seboj vedno komplet prve pomoči, če že ne zase, pa za druge.

Ob klicu na pomoč so aktivirali 10 članov GRS Jezersko, enega iz Tržiča in zdravnico dr. Evo Pogačar iz GRS Radovljica ter vojaški helikopter. Ranjena alpinista so najprej prepeljali v dolino in se zdravita v jeseniški bolnišnici, v drugi vožnji pa so zaradi možnosti novih snežnih plazov pobrali še alpinista, ki sta pomagala ranjenima kolegoma in prijavila nesrečo. Karničar pravi, da je njihovo območje v popoldanskem času še posebno občutljivo za proženje plazov, zato takšna odločitev ne preseneča.

(U. P.)


Delo, 27.02.2009, Na kratkoSnežni plaz odnesel planinca

Jezersko – V sredo zgodaj popoldne je v pobočju Babe plaz odnesel dva planinca. K sreči sta jo oba dobro odnesla, saj sta bila »le« laže poškodovana. Štiriintridesetletnik iz okolice Železnikov in 25-letni Kranjčan sta se zjutraj odpravila na alpinistično turo v steno Velike in Male Babe na območju Jezerskega. Po uspešnem vzponu sta sestopala po zasneženi grapi med Ledinskim vrhom in Babo. Okrog pol dveh popoldne sta sestopila čez približno sedem metrov visok, zasnežen skalni skok, na nadmorski višini 1500 metrov, pri tem pa se je nad njima odtrgal snežni plaz in oba odnesel približno 150 metrov niže. Oba planinca sta se iz plazovine rešila sama in se umaknila kakšnih 50 metrov niže, na varnejše območje. Med drsenjem sta se laže poškodovala. Potem ko so ju oskrbeli, so ju s helikopterjem odpeljali v jeseniško bolnišnico.

27.02.2009

 

  

+ Reševanje v Koroški Babi - Foto Davo Karničarfotografija Dava Karničarja

 

GRZS, 27.02.: Prva letošnja intervencija nad Jezerskim 

 

 

 

www.delo.si     27.02.2009

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

3 komentarjev na članku "Gorenjska alpinista je odnesel plaz"

Franci Savenc,

ana novak, nedelja, 1. marec 2009, ob 13:59 [ popravi | odstrani ]

ana

Spoštovani g. Strmšek!

Novinarji načeloma uporabljamo podatke, ki nam jih policisti pošljejo iz OKC, posebno v tistem delu, ki se tičejo identitete ponesrečencev ali udeležencev.Denimo ob smrtni nesreči fanta na Voglu je v poročilu pisalo pohodnik, čeprav bi glede na to, da se je druščina odpravila le na kratek sprehod bilo bolj primerno sprehajalec, v primeru Rombon je bilo v poročilu OKC zabeleženo, da sta se zaplezala planinca.......Novinarji v času , ko moramo poročati o dogodku nimamo časa preverjati, če obstaja alpinistični odsek Maribor ali ne.Ali sta bila to planinca, pohodnika, alpinista ali pripravnika, kar načeloma ne vedo niti tisti, ki akcijo vodijo, saj se potem to pokaže šele kasneje, ko je narejeno podrobno policijsko poročilo.Naloga novinarja je podati infortmacijo o dogodku, ne pa se ukvarjati s tem ali je nekdo šel na pohod, ali vzpon, je bil pripravik, ali tečajnik......Črna kronika v časopisih ni ne alpinistična, ne planinska revija, ki si takih " spodrsljajev" ne sme privoščiti.

Sicer pa bi g,. Strmšek lahko na to, kako v javnost prihajajo nepravilne informacije opozoril kar policijo, ki te podatke posreduje v javnost.


Boris Strmšek,

Tudi na videz dokaj korekten članek ob pazljivem branju vsebuje nekaj "zanimivih". Treba je povedati, da Alpinistični odsek Maribor ne obstaja. Obstajata Alpinistični odsek TAM Maribor in Alpinistični odsek Kozjak Maribor. Torej? Nekoliko so tudi pomešani pojmi naključna smučarja, alpinista, v Delu pa nasploh pretiravajo z izrazom planinca. Ali sta ponesrečenima alpinistoma pomagala naključna smučarja ali alpinista (člana Alpinističnega odseka Maribor??), ki sta bila sredi spusta? Morebiti pa alpinistična smučarja, ki sta se spuščala na smučeh v bližini? Vsekakor je dobro, če so takšna dejstva točna. Planica, ki sta se odpravila na alpinistično turo (Delo) bi bilo bolje in enostavneje poimenovati alpinista. Če se ne motim so tista dva v Rombonu prav tako uvrstili med planince. A zdaj pa že kar vsi planinci plezajo al kaj?


Katarina Majer,

Meni pa je najprej padla v oči čudna besedna tvorba "naključna člana Alpinističnega odseka Maribor", ki se bolj razume, kot da sta alpinista člana tega odseka (ki mimogrede sploh ne obstaja) zgolj po naključju.

Vse skupaj mi diši po želji napisati čim več informacij s čim manj besedami, zaradi česar pride do nepravilnih besednih kombinacij in v končni fazi zavajajočih dejstev. Iz konteksta pa lahko slutimo, da je avtor želel povedati, da sta bila tisti trenutek slučajno tam dva alpinista, ki sta člana enega od alpinističnih odsekov iz Maribora. Vse to mu je uspelo skrčiti na borih 5 besed. Kar pa ga ne opravičuje, kaj šele, da bi mu bilo v ponos.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti