Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Lokve po prve smučarske korake

Večer, Potovanja - Carmen Leban: Na Lokvah, planoti v Trnovskem gozdu, ki so le 20 kilometrov oddaljene od Nove Gorice, je večina mladeži iz Goriškega in Ajdovskega naredila prve smučarske korake.


Smučarske naprave so na Lokvah postavili že leta 1959, zato so danes prej ko ne muzejski eksponati. Občina Nova Gorica je sredstva za obnovo že rezervirala, zapleta pa se s počasnim pridobivanjem potrebnih dovoljenj. Kljub vsemu pa na Lokvah to zimo obratuje otroška vlečnica, ki privablja obiskovalce od blizu in daleč.

Lokve so otroško smučišče, na katerem starši otroke učijo prvih smučarskih korakov, priljubljeno pa je tudi med vrtci in pri nižji stopnji osnovnošolcev, saj so tereni na Lokvah več kot odlični za izpeljavo smučarskih tečajev, poleg tega pa so tudi stroški veliko nižji. Lokve so od Nove Gorice oddaljene le slabih 20 kilometrov, poleg tega pa je tudi smučišče brezplačno, za uporabo kratke vlečnice pa namenijo zgolj simbolični prispevek. Na Lokvah je mogoče opaziti tudi številne mlade družine z majhnimi otroki iz italijanske Gorice in okoliških krajev. Lokve so namreč med italijanskimi gosti priljubljena izletniška točka v vseh letnih časih.

Mestna občina Nova Gorica si je vseskozi prizadevala, da bi zamenjali dotrajane smučarske naprave, a so za to namenili tako malo denarja, da so lahko kupovali le zastarele, ki jih na večjih smučiščih niso več potrebovali, zapletlo pa se je s sprejetjem nove zakonodaje, ki je zelo zaostrila pogoje za delovanje smučišč.

Zime s tako obilnimi snežnimi padavinami kot letos na Lokvah ni bilo že pet let, zato so Lokvarji dobili novo upanje, da bo smučarski center spet zaživel v vsem svojem sijaju. Lokvarska planota leži na nadmorski višini nekaj manj kot 1000 metrov, veliko težav pa jim povzročajo odjuge, ki so na območju, kjer se mešata mediteranski in alpski zrak, zelo pogoste. Klima, ki se močno razlikuje od celinske, je zelo primerna za astmatike in ljudi, ki imajo težave z dihali.

Na Lokvah si v zelenih zimah sicer pomagajo s snežnim topom za izdelovanje kompaktnega snega, ki pa med prebivalce povzroča veliko slabe volje. Vodo za zasneževanje namreč črpajo kar iz javnega vodovoda, kar pa je po njihovem mnenju nesprejemljivo, saj se na pretežno kraški planoti neprenehoma borijo za vsak liter vode.

V teh dneh, ko ima del slovenski šolarjev zimske počitnice, je na Lokvah živahno. Med obiskovalci je namreč poleg smučarjev tudi veliko sankačev in sprehajalcev ter ljubiteljev teka na smučeh. Po planoti je namreč speljanih več kilometrov tekaških prog.

V objektu bivšega hotela Paradiso, ki stoji neposredno ob smučišču, so konec lanskega leta uredili okrepčevalnico. Ponujajo domačo hrano, odprli pa so tudi trgovino, kjer obiskovalci lahko kupijo domačo ekološko pridelano hrano in izdelke domače obrti, ki jih izdelujejo ljudje na tem območju, enega izmed prostorov pa so namenili razstavi o lovstvu in gozdarstvu.

V okrepčevalnici nudijo tudi ležišča v dvoposteljnih sobah in apartmaje. Kot pravijo pri lastniku, to je novogoriški Euroinvest (podjetje, ki je lani za dva milijona evrov odkupilo 38-odstotni delež Kaninskih žičnic), si prizadevajo, da bi na Lokvah uredili Center dobrega počutja, razmišljajo pa tudi o ustanovitvi ekološko-raziskovalnega centra, ki bi bil s čisto energijo in ekologijo dobrodošla podpora pri razvoju ekoturizma. Podjetje je namreč kupilo tudi že desetletje propadajoči hotel Poldanovec in nekaj kmetij ter zemljišč na Lokvah in v okolici.

Domačini so navdušeni nad sodelovanjem z vodstvom Euroinvesta, saj menijo, da je tovrstno sožitje dobra popotnica turističnemu preporodu, ki ga napovedujejo v prihodnjih letih.  

Carmen Leban

 

 

 

Vecer.si 26.02.2009

 Idealni tereni za nabiranje prvih smučarskih korakov

Idealni tereni za nabiranje prvih smučarskih korakov

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti