Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prvi klon izumrle živali

Znanstvenikom je s kloniranjem uspelo k življenju obuditi pirenejskega kozoroga - prvega sesalca, ki je izginil v novem tisočletju.

Doslej so znanstveniki že klonirali ogrožene vrste, izumrle vrste pa še nikoli.

Raziskovalci iz centra za raziskave in tehnologije v španskem Aragonu so povedali, da nameravajo še to ali naslednje leto z izpopolnjenim procesom kloniranja poskusiti klonirati novega kozoroga izumrle vrste.

Kloniranega mladička so »sestavili« na podlagi materiala DNK. Ta se je ohranil v zamrznjenih celicah, ki so jih vzeli iz ušesa zadnjega osebka. Toda njegov klon je poginil že nekaj minut po rojstvu zaradi težav z dihanjem. Samo kloniranje in dejstvo, da je nadomestna mati, v tem primeru domača koza, uspešno donosila zarodek, dokazuje, da obstaja možnost za »vstajenje« izumrlih živalskih vrst s pomočjo vrst, ki so jim biološko blizu. Morda bi lahko oživili volka vrečarja, mamuta ali tasmanskega vraga. Poskus je pravzaprav korak naprej, saj sta se prejšnja dva končala s splavom klona. Znanstveniki so naredili 439 zarodkov pirenejskega kozoroga, 57 od njih so jih vsadili v maternico nadomestne matere, samo sedem koz je bilo potem brejih in le ena je povrgla omenjeni klon.

Več na >> en.wikipedia.org/wiki/Pyrenean Ibex

Capra pyrenaica pyrenaica

Vir: Svarog, Spletna demokracija

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti