Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.02.09

Zaradi slabih razmer v glavnem smučanje in tekmovanja

Najprej moram začeti z opravičilom. S Petrom poizkušava dati AN včasih tudi malo mesa, da ne bi ostalo pri suhoparnem naštevanju vzponov. Bodisi dejanje okrasiva s kakimi zgodovinskimi podatki (če se jih ravno spomniva) ali pa s kakim lastnim razmišljanjem. Minuli teden sem ob navedbi plezanja v Matterhornu napisal svoje mnenje o dvojnih in trojnih navezah. Nekaj plezalcev se je ob tem jezilo, češ da pljuvam, povrhu vsega še po močno ozeblem Alešu. Moram reči, da sem izrazil svoje lastno mnenje, nisem pa bil seznanjen z Aleševim stanjem. Mislim, da bo nepristranski bralec v mojem pisanju zlahka opazil spoštovanje njihovega dejanja, priznam pa, da čas za podajanje mnenj ni bil najbolj primeren in je zato pisanje morda izpadlo nepietetno. Res je tudi, da ljudje, s katerimi si pač nismo usojeni, hitro najdejo dlako v jajcu in hitro začnejo opravljati, sploh ob šanku. Tudi moji prsti so pred mnogimi leti že dobro nastradali, prav zaradi napačne odločitve. Najbolj glasni kritiki pa so taki, ki tovrstnih poškodb sploh ne morejo dobiti, ker se ne ukvarjajo s tovrstnim alpinizmom.

Suša vzponov
Vreme nam ga je pošteno zagodlo. Tudi sedaj, ko se je zjasnilo, ne moremo v gorah početi kaj dosti več kot uživati v smučarskih radostih ali viseti na cepinih v kakem skalnem previsu. Plezalci, ki tekmujejo v lednem oz. kot so sami rekli za tokratni dogodek, lesnem plezanju, so se minuli vikend pomerili na balvanski tekmi, ki je štela za slovenski pokal v lednem plezanju. Zmagal je Luka Krajnc pred bratoma Vukotič. Več ste si tako ali tako prebrali med novostmi.

Lanskoletni gostitelji poljskih alpinistov so letos vrnili obisk. Nabrušeni mladci so opravili kljub slabemu vremenu veliko število dobrih vzponov. Obljubili so, da bodo v kratkem strnili vtise in poslali kako reportažo.

Alpe
Ker ni novic, bom malo orisal situacijo v Zahodnih Alpah. Od zadnjega lepega dne, 1. februarja, na področju Chamonixa praktično ni bilo vzponov v gorah. Nenehno slabo vreme sicer ni prineslo tako velikih količin snega kot pri nas, vseeno pa ga je v zadnjih dneh zapadlo dobrega pol metra. Daljše obdobje konstantnega mraza pa je poskrbelo za odlične ledne razmere v celotnih Zahodnih Alpah. Odlično so narejene tudi raritete. V okolici Chamonixa so masivno narejeni Nuit Blanche, prvi slap v Evropi z oceno 7, sedaj je že leta ustaljena na 6. Na nasprotni strani ledenika stoji lepo narejen ledeni steber Shiva Lingam. Nižje po dolini Arve v znanem področju Morzina in Montroida je narejen eden od najbolj slovitih slapov daleč naokoli Le Dame du Lac (V 6+, 150 m). V isti dolini so januarja lokalci Collet, Lochu in Magnin preplezali novo, osem raztežajev dolgo smer Chez Toine (M7+/5, 250 m), ki bi ob vsakoletnem ugodnem zamrzovanju sigurno postala super klasika. Zadnji vikend sva jo med prvimi ponovila skupaj z Nickom Bullockom.



Sicer pa ima letošnja zima črn sloves, saj se je v slabih dveh mesecih na širšem področju Chamonixa smrtno ponesrečilo že pet odličnih francoskih plezalcev.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Značke:
AN novosti

1 komentarjev na članku "AN - 17.02.09"

Boris Strmšek,

Dobro je slišati mnenje od nekoga, ki ima veliko izkušenj, ki temeljijo na podlagi številnih raznovrstnih vzponov. Tisti, ki pa mislijo, da je vsaka kritika ali pripomba pljuvanje po nečem, pa tako najprej nimajo razčiščenih pojmov o teh zadevah, kot drugo pa tudi s samim seboj ne. "Primer Matterhorn" je bil za Aleša boleč, nekomu pa bo Jakejovo mnenje mogoče pomagalo, da se takšna stvar ne bo ponovila. Vsi nismo supermani in najpametnejši v vseh stvareh na svetu. Zato nam takšne pripombe prav pridejo. Kar tako še večkrat.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti