Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.02.09

Novi slapovi v Zahodnih Julijskih Alpah

Novi slapovi v Zahodnih Julijcih
Luka Vuerich je trenutno najbolj aktiven alpinist na italijanski strani Julijskih Alp (in še kje drugje). 17. januarja je zbirko svojih prvenstvenih slapov dopolnil še z enim v severni steni Visoke police, gore, ki je slovenskim plezalcem bolj znana po čudoviti Diretissimi v južni steni. O vzponih je napisal poročilo, ki ga je prijazno prevedel Andrej Magajne.

“Po petih letih se vračam v ta spektakularen leden zid, ki vedno ponuja težavne in zanimive ledne linije. Že nekaj časa sem imel ugledano vstopno varianto Tridenta in letošnja velika količina vode ter hud mraz sta končno omogočila njen nastanek.

Vse se je zgodilo skoraj po naključju, ko me je poklical Marco Milanese, mlad furlanski alpinist in predlagal skupno plezanje česa težkega. Tako je bilo potrebno izkoristiti priložnost, saj vremenski obeti za prihajajoči teden niso bili prav spodbudni.

Kot se pri slapovih pogosto zgodi, sem se od daleč zmotil pri oceni težavnosti in se že v prvem raztežaju znašel resno zaposlen s težkimi prehodi v ozki zajedi ter velikim finalom pri prehodu v visečo svečo. Drugi raztežaj sem prepustil Marcu, nato pa me je zaposlila krasna zaključna sveča, ki je ponudila delikatne prehode z odličnim ledom.

Sestopila sva s pomočjo abalaka. Opravila sva 60-metrski spust in dosegla sneženo polico. Sedaj je nastopil najbolj sproščen in razigran trenutek dneva, spust po svežem snegu, med katerim sem lahko razmišljal o imenu te lepe nove smeri, ki jo posvečam svoji najdražji, torej Per Leila.”

Za informacijo so spodaj nanizane vse ledne smeri v Visoki polici:

1. Equilibrio (IV/6, X, 205 m) -Vuerich, Benet, 2003
2. Tridente (IV/6, 90 m) -Vuerich, Di Lenardo, 1996
3. Contrasto (IV/6 150 m) -Vuerich, Di Lenardo, 2002
4. Vibra (IV/6, X 180 m) -Magajne, Slejko, 2003
5. Mr. Risk (III+/7, X, R, 140 m) -Vuerich, Benet, 2003
6. Riofreddo (IV/5, 500 m) -Vuerich, Di Lenardo, 1996
7. Canale (IV+/4+, 600 m) -Vuerich, Di Lenardo, 2002
8. Per Leila (IV/6+, 100 m) -Vuerich, Milanese, 2009

Pred tem, 9. januarja, je Vuerich skupaj z Michele Martina in Erosom Busetto preplezal še dva slapova nad Belopeškimi jezeri; Eros: (II/3, 60 m) – lahek kaskadast slap in The Prophet: (II/5, 45 m), katerega krasi lepa in ozka 20-metrska sveča. Dostop do slapov je udoben. Od drugega jezera po cesti proti koči Zacchi, na prvem razpotju (15 min) levo po letni poti in na naslednjem razpotju (15 min) zopet levo, kjer se po 50 m že vidijo slapovi (30 min).

Sicer pa si je Luka privoščil tudi kondicioniranje na Jalovcu. Iz Planice skozi ozebnik na vrh v slabi poltretji uri. Na sestopu je skočil še na Veliki Ozebnik in z njega smučal naprej v Tamar. Nazaj pri avtu je bil po treh urah in pol. Seveda je potekalo vse v idealnih snežnih razmerah.

Črni graben

Še ena novica, katere mesto bi moralo biti že v pretekli izdaji, a jo kot zanimivo turo napram množično oblegani Kramarci in Mladinski z veseljem omenjam. Vlakec akademskega alpinističnega odseka v sestavi Toni Gregorčič, Igor Kremšer, Luka Stražar, Karel Završnik, Marsel Šnepf in Nejc Breščak, se je odpravil v severno ostenje Storžiča. Na vozni karti je pisalo Črni graben (IV, M, 400+200 m). V smeri so naleteli na dokaj slabe razmere z veliko pršiča na skalah. Kakor se za take razmere in vlakovno kompozicijo spodobi, se je plezanje zavleklo.

Srečno!
Tomaž Jakofčič


Per Leila
v Visoki polici


The Prophet in Eros

1 komentarjev na članku "AN - 03.02.09"

Peter Jeromel,

evo, en vzpon, ki še ni bil omenjen, je pa mogoče fajn, da je, ker je verjetno edini v sezoni...ogled na; http://www.anderle.info/images/INDEX/2009/ice/pericnik.htm

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti