Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Voglu nepozabna smuka na naravnem snegu

Večer, Potovanja - Carmen Leban: Vogel je eno redkih slovenskih smučišč, kjer je mogoče smučati zgolj na naravnem snegu

 
Na Voglu pa je tudi raj za smučanje zunaj urejenih smučarskih prog ali tako imenovani freeride in odlično izhodišče za turne smučarje. Ti si lahko del poti skrajšajo s sedežnico, ki jih prepelje bližje izhodiščem, deskarji pa se zabavajo v snežnem parku.

Vogel ima 20 kilometrov urejenih smučarskih prog, ki se razprostirajo v samem osrčju Triglavskega narodnega parka v objemu gora, zaradi česar ga uvrščamo med najbolj slikovita smučišča pri nas. Letošnja zima, bogata s snežnimi padavinami, je prekinila dve leti trajajoči boj za preživetje, ko so se na Voglu borili s pomanjkanjem snega. Ker smučišče leži v Triglavskem narodnem parku, ni mogoče urediti umetnega zasneževanja, saj sedanji zakon ne dovoljuje dodatnih posegov v naravo, prav tako pa jim onemogoča urejanje novih prog, ki bi jih lahko podvojili.

Smučišča, ki sežejo do 1800 metrov visoke Šije, so opremljena z dvema štirisedežnicama, po eno dvo- in enosedežnico in s tremi vlečnicami ter seveda dostopno nihalko, ki iz doline pripelje smučarje in vse tiste, ki se odločijo za smučanje po Žagarjevem grabnu.

Letošnjo zimsko sezono na Voglu ne kažejo večjih pridobitev, so pa nekoliko uredili in zatravili Žagarjev graben, kar bo omogočalo lažje teptanje tudi ob manjših količinah snega.

Cene vozovnic so enake kot lani.Na Zadnjem Vogluje letos na voljo okrepčevalnica, ki so jo uredili v stari kabini in kjer poleg pijače ponujajo tudi hitro pripravljene prigrizke.

Lično urejena Alpska vas, v kateri so planinska koča z 32 ležišči in savno, ki ponuja enkraten panoramski pogled na Triglavsko pogorje, hostel z 39 ležišči in apartmajska hiša z 12 ležišči, omogoča "smučanje z dvorišča", vse objekte pa odlikujejo tudi prostorne sončne terase s čudovitimi panoramskimi pogledi in pristno domačo hrano.

Na Voglu je v hotelu Ski in drugih nastanitvenih objektih 300 ležišč, kar pomeni desetino vseh kapacitet v Bohinju in bližnji okolici.

Vogel ima sloves družinskega smučišča, zato bi po besedah predsednika uprave Žičnice Vogel Tomaža Šumija potrebovali večje število nastanitvenih zmogljivosti, veliko povpraševanja pa je tudi po ponudbi na višjem nivoju. Kot pravi Šumi, dobro sodelujejo tako z bohinjskimi kot tudi z blejskimi hoteli.

Smučarski center Vogel obišče 30 odstotkov tujih smučarjev, med njimi je največ Hrvatov, Madžarov, Angležev in Ircev.

Ker so smučarske proge dokaj nezahtevne, je smučišče kot nalašč tudi za začetnike in družine z otroki. Prav nezahtevnost prog pa je tudi razlog, da se na Voglu zgodi zelo malo smučarskih nesreč.

Dobrodošla pridobitev za Vogel je tudi Vodni park, ki so ga postavili v Bohinjski Bistrici in ob katerem gradijo tudi sodoben hotel. Smučarji imajo možnost nakupa vstopnice Aqua - ski, ki vključuje smučanje na Voglu ali Kobli in obisk Vodnega parka z bazeni in savnami.

Na Voglu z nestrpnostjo čakajo na nov zakon o Triglavskem narodnem parku in po tiho upajo, da bodo zakonodajalci le doumeli, kako koristno bi bilo, če bi Vogel izvzeli iz območja TNP in mu tako omogočili razvoj. Na voljo so tudi nepovratna evropska sredstva, a le do leta 2013, zato se bojijo, da bi lahko zamudili zadnji vlak.

Velike težave upravljavcu smučišča povzroča zagotavljanje parkirnih mest ob spodnji postaji nihalke. Že šest let imajo odkupljeno zemljišče, a so neuspešni pri pridobivanju potrebnih dovoljenj. Ker morajo smučarji avtomobile parkirati ob cesti v Ukanc, je urejen brezplačen prevoz s kombijem do spodnje postaje nihalke in nazaj na parkirišče.

V letošnji sezoni na Voglu pripravljajo 40 zabavnih, športnih in družabnih prireditev, ki naj bi pripomogle k še boljšemu počutju smučarjev.

Carmen Leban
Pogled iz savne na Triglavsko pogorje

Pogled iz savne na Triglavsko pogorje (Evelin Nagode)

 

Vecer.si 28.01.2009

 

Vogel je primeren tudi za začetnike in družine z otroki.    (Evelin Nagode)

Vogel je primeren tudi za začetnike in družine z otroki
Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

1 komentarjev na članku "Na Voglu nepozabna smuka na naravnem snegu"

Miha Pavšek,

..."Na Voglu pa je tudi raj za smučanje zunaj urejenih smučarskih prog ali tako imenovani freeride in odlično izhodišče za turne smučarje"...

Raj, ki pa je lahko tudi usodna lavinska past, še posebej ob veliki količini novozapadlega snega. Takšen stavek lahko marsikoga zavede, zato bi morala novinarka zapisati vsaj "pogojni" raj. Pri tem me skrbi predsvem za prve uporabnike divjih strmin, saj večina ne ve nič ali skoraj nič o tem, kaj jih čaka v odprti in na debelo zasneženi pokrajini. Turni smučarji pač... Tabla, ki opozarja na nevarnost sn. plazov pa je tam vso sezono (tudi poletno...) na istem mestu, zato nima za varnost smučarjev nikakršnega pomena. In vendar se vrti...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti