Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kanin zaprt vsaj dva tedna

Delo, Dogodki dneva - Blaž Močnik: Plaz poškodoval steber kabinske žičnice

Zgornji del kabinske žičnice so morali zaradi poškodb na stebru štiri ustaviti Datum odprtja bodo določili po strokovnem pregledu – Smučarji na Nevejsko sedlo
Bovec – Kaninsko smučišče je zaradi poškodovanega stebra na kabinski žičnici do preklica zaprto. Zadnji konec tedna je namreč snežni plaz med postajama C in D poškodoval steber številka štiri, zaradi česar zadnji odsek žičnice ne deluje. V tem tednu si bodo poškodbo ogledali predstavniki proizvajalca stebrov iz podjetja Poma, nato bodo določili način popravila in datum vnovičnega odprtja smučišča.

To je že druga poškodba žičničarske infrastrukture v tej zimi. Najprej sta pod težo velike količine snega (ponekod so ga namerili več kot osem metrov) klonila steber in obračalno kolo na progi Prevala, zdaj jo je skupila še kabinska žičnica. »Zaradi velike količine snega se je nevarnost proženja plazov na smučišču izjemno povečala. Takšnih razmer Kanin v svoji zgodovini ne pomni,« je povedal direktor ATC Kanin Aleš Uršič. Prav naravno in umetno sproženi plazovi so poškodovali steber. Plaz se je sicer utrgal malo stran od žičniške naprave, vendar je zaradi ogromnih količin snega pridrvel čez naravno pregrado in poškodoval steber. »O tem smo nemudoma obvestili proizvajalca opreme. Po temeljitem ogledu in oceni škode bomo naredili vse za čimprejšnjo sanacijo in vnovično obratovanje smučarskega središča,« je dodal Uršič.

Sanacija stebra je popravilo sedežnice na Prevali potisnila v čakalno vrsto. Po najbolj optimističnih napovedih, bi lahko steber popravili v dveh tednih. Za poslovanje družbe je izpad dohodka na vrhuncu zime hud udarec. »Oropani bomo za dohodek, plačati pa bomo morali tudi popravilo. Februar je za nas najmočnejši mesec in če ne bomo imeli smučišča odprtega vsaj del meseca, je sezona izgubljena. Kanin potrebuje normalno sezono, toda letos nikakor nimamo sreče. Še posebej zato, ker je zanimanje za Bovec in Kanin večje kot lani, po nekaterih informacijah pa smo tudi smučišče z največ snega v Evropi,« ni bil najboljše volje direktor marketinga v ATC Aleš Šuligoj.

Da bi preprečili ali vsaj zmanjšali osip stacionarnih gostov v Bovcu, so se ATC in Promotour, ki upravlja smučišče na italijanski strani Kanina, ter Lokalna turistična organizacija Bovec dogovorila, da lahko obiskovalci za enako ceno smučajo na Nevejskem sedlu.

Blaž Močnik

www.delo.si     26.01.2009

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti