Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

JLA

Ko smo se nekoč preganjali po soškem produ v sivo olivni uniformi, je bilo naše početje dokaj smešno. Red je bil samo na pol strog,

... konji so bili stari in naveličani vojakov. Čas smo si krajšali s kakšnim »glažem« in prebiranjem raznoraznih knjig, med katerimi je bila tudi Pot. V njej pa spoštovani in cenjeni »Kranjski Janez« napiše:

»... - in iz še bolj slavnega čanga - proslule (razvpite) nepalske pijače. Ime se ga je prijelo predvsem zaradi silne, neustavljive ljubezni do čanga.

Nastanek njegovega imena me vedno spominja na smer JLA v Šitah. Pri vojakih sem bral strašno hvalnico v Naši obrambi, da sta Boro in Mitja pred odhodom v vojsko od silnega navdušenja splezala novo težko smer in ji dala ime JLA. V resnici pa smer nima nobene zveze z uniformo, ampak pomeni čisto vulgarno, na Kranjskem tolikokrat opevano kratico: Jaz Ljubim Alkohol.

Tako! Da bo vse že takoj na začetku jasno in lepo razloženo..
.
«

proslule (str.70) - razvpite (str. 82)

 

Mladinska knjiga 2006 - Cankarjeva založba  1981

G-LKako je nastala smer JLA

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

1 komentarjev na članku "JLA"

Mitja Košir,

Joj, kako daleč je že to, Nejček pa vendarle ni bil nikoli ne spoštovani in cenjeni "Kranjski Janez" (bil je z bližnje Rupe), ampak dragocen vrhunski alpinistični prijatelj in njegovo pisanje v knjigi ni imelo prav nič skupnega z globokimi razglabljanji od kod in zakaj ime JLA. On je preprosto povedal resnico, ker je zanjo vedel iz "prve roke". Do prepotrebnega honorarja (takrat študent) pri Naši obrambi pa sem prišel le z nekakšno "diplomacijo". Sicer pa se da nekaj o tem prebrati tudi v Miheličevih Slovenskih stenah. Mitja Košir

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti