Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kje so meje

štirikolesnikov in kje so meje naše kulture. Različna članka, ki osvetlita vsak svojo plat medalje.

Kupili ste štirikolesnik, registrirano vozilo, namenjeno vožnji po terenu. Komaj čakate, da zapeljete iz asfaltne gneče, kjer vas dušijo vse ostrejše omejitve in nevarnosti, ki jih vnašajo nesposobni udeleženci v prometu. Želite se varno sprostiti, toda ni vam povsem jasno, kje. V prvo travnato ali gozdno strmino se v civiliziranem svetu pravzaprav ne morete pognati, čeprav so zmogljivosti sodobnih strojev večje od »poguma« večine voznikov. V uteho vabi več kot deset tisoč kilometrov slovenskih gozdnih cest. Tudi na njih ne gre brez omejitev in nevarnosti, le da nekoliko bolj skritih, a zato nič manj bolečih kot v cestnem prometu. In kaj hitro, čeprav nimate slabih namenov, le zaradi neukosti postanete grešniki.

Poglejmo najprej teorijo - Uredba o prepovedi vožnje z motornimi vozili v naravnem okolju jasno določa, da je vožnja zunaj cest prepovedana. V njej je med drugim zapisano, da je v Republiki Sloveniji v naravnem okolju prepovedano voziti, ustavljati, parkirati ali organizirati vožnje z motornimi vozili, s kolesi s pomožnim motorjem in z drugimi prevoznimi sredstvi, ki omogočajo gibanje, hitrejše od hoje pešca, z močjo lastnega motorja in niso namenjena izključno vožnji po cestah in s kolesi ter da je na gozdnih cestah in cestah z makadamskim voziščem v gozdnem prostoru ter cestah v območjih, ki so zavarovana s posebnimi predpisi (naravni in gozdni rezervati, narodni, regijski in krajinski parki, vodni rezervati, varovalni gozdovi, gozdovi s posebnim namenom), prepovedano organiziranje voženj z vozili na motorni pogon ali njihova uporaba za testne in kros vožnje, športne tekmovalne in reklamne vožnje ter njim podobne oblike uporabe.


Če poenostavimo, je v Sloveniji vožnja prepovedana zunaj prometne infrastrukture in nekategoriziranih cest. Dovoljena je na gozdnih cestah, dovoznih cestah in površinah ob objektih, če niso v zasebni lasti ali če ni označeno drugače. Kaj to pomeni v praksi? V praksi je tako, da skoraj vsi za prevoz uporabljamo motorna vozila. Tudi če se odločimo za sprehod v naravi, se bomo do izhodišča pripeljali z vozilom. Vprašanje ekologije je le, kako daleč od mesta, asfalta, makadama ... Zdrava pamet nam pravi, da se mora vožnja nehati tam, kjer ni že obstoječega človeškega posega ali je ta okolju neprimeren. Jasno, da ne bomo drveli med sprehajalci na planinskih poteh, vozili čez drn in strn prek podrasti ali skozi strnjen gozd ter se izživljali na prijetni jasi, dokler ne bomo ob pamet spravili vseh živali in bližnjih prebivalcev.
Toda zdrava pamet pri stvareh, kot je zakonodaja, ni dovolj. Zakon določa stvari drugače, velikokrat nerazumljivo in tudi nelogično: tako enači terenska vozila in kolesa ter kaznuje prijatelje, ki se skupaj peljejo po makadamski cesti, ker je to zanje precej varneje, kot če bi kolovratili vsak zase, le zato, ker se to po črki zakona šteje za organizirano vožnjo, ki je zunaj asfaltnih površin v Sloveniji prepovedana. Še bolj absurdno je, da ne smemo peljati tam, kjer rohnijo težki gozdarski stroji, ki dobesedno trgajo prst iz podlage in s svojimi zastarelimi pogonskimi agregati onesnažujejo zrak in naravo z oljnimi madeži. Njim je to dovoljeno z izgovorom, da je to potrebno za zadovoljevanje potrošniških želja. Kaj pa želje tistih, ki bi se tam radi peljali na izlet z vozilom, ki v zrak spusti manj izpuhov kot katerakoli industrija in katerikoli športni avtomobil? Te željo so večinoma nepomembne, ker so stvar manjšine in se zato najlažje zatrejo. A tudi če se v duhu ekološke zavesti in zakonodaje peš sprehodimo na primer po idiličnih kolovozih Smrekovškega pogorja, s hrupom motornih žag v ušesih in z vonjem smradu šoštanjske termoelektrarne v nosu ugotovimo le, da naš štirikolesnik z najsodobnejšim pogonskim agregatom ni niti pljunek v morje proti strupom in hrupom, ki so v našem (naravnem) okolju povsem zakoniti. Še manj razumemo, zakaj nihče ne preganja kmetovalcev, ki onesnažujejo s traktorji po naravi in s pesticidi po naši hrani ter nastavljajo smrtno nevarne pasti motoristom in voznikom štirikolesnikov v tudi na cestah, kjer je vožnja dovoljena.
A začnimo z ekologijo pri sebi in skušajmo spoštovati zakonodajo, ki pušča kar nekaj možnosti. Toda to ni vedno preprosto. Imamo namreč stotine gozdnih cest, za katere je v praksi nemogoče ugotoviti, ali so gozdne ceste, po katerih je vožnja dovoljena, ali vlake, po katerih ni. Informacije o tem dobimo le na občini, kar pomeni, da bi se morali v nedeljo, ko se sredi gozda odločamo ali smemo levo ali desno, odpeljati nazaj v mesto, tam počakati na ponedeljkovo jutro in na občini skušati ugotoviti, na katerem delu labirinta odcepov sredi gozdov bi radi zakonito zavili. Uporabno informacijo zato tako težko dobimo, z lahkoto pa dobimo občutek, da smo sami krivi za težave in nevšečnosti. Prav nam je, kaj pa se vozimo s štirikolesniki. Če bi kot večina s črednim gonom potovali po asfaltu v koloni od doma v službo in nazaj, brez veliko vprašanj, ovinkov in doživetij, težav ne bi imeli. Kaj pa se nam je treba voziti po godovih. A kdor je enkrat okusil občutek svobode in moči štirikolesnikov, ve, da se je treba zapeljati tudi tja, kjer beseda vožnja dobi še kak drug pomen od stanja v koloni in čim lagodnejšega potovanja od ene točke do druge. Tudi za ceno nevšečnosti v prepričanju, da je z užitek vredno plačati. Tako ali drugače, da le komu (čemu) ne škodimo.

Tudi če se znajdemo in se na podlagi katastrskih zemljevidov že vnaprej odločimo za cesto, po kateri je vožnja dovoljena lahko v praksi nehote zamenjamo povsem podoben odcep, po katerem je vožnja prepovedana. Zakon nam odločitev skuša olajšati z definicijo vlake, po kateri se ne smemo peljati in v teoriji ni širša od treh metrov in pol ter se odceplja od ceste pod majhnim kotom. Toda marsikatera cesta v Sloveniji -tudi asfaltna- se odceplja pod majhnim kotom. Marsikatera vlaka ni le blatna sled skozi gozd, ampak ima široko makadamsko podlago in marsikateri kolovoz je v slabšem stanju od dobrih vlak, pa se načelno po njemu lahko peljemo.
Verjetno je nemogoče z znakom za prepoved označiti vsako vlako, a po drugi strani - zakaj bi bila vožnja po vlaki sploh prepovedana, če je jasno, da je vlaka, kot že pove ime, namenjena temu, da težki stroji po njej vlačijo debla. Je mogoče, da bi štirikolesniki bolj uničevali okolje od težkih delovnih strojev in več tonskih debel? Pa tudi če bi, potem ko je vlaka narejena, tam ni več ničesra kar bi se dalo uničiti. Zato nam bodo domačini, če smo vljudni, največkrat z veseljem dovolili zapeljati čez svojo njivo, ki jo bodo čez nekaj dni tako ali tako povsem preorali s traktorjem. Prav tako nam bodo z veseljem pokazali pot po vlaki, ki so jo že tisočkrat iznakazili z gozdarskimi stroji in debli. Vedo, da s štirikolesnikom ne bomo naredil škode. Toda pisci zakona mislijo drugače in tudi lastniki nimajo popolne pravice za vožnjo po svoji posesti. Bolj odprte roke imajo le lovci, gozdarji in inšpektorji. Zato raje ostanimo na makadamskih cestah, če nismo kateri od njih. A celo na širokih gozdnih cestah ni vse preprosto. Ene so namreč kateogorizirane in druge ne...
In če se nam zgodi, da jih zamenjamo. Upajmo, da so na inšpektoratu ljudje, ki razumejo naše tegobe in ločijo zrnje od plevela: da ločijo nekoga, ki se neškodljivo pelje po široki vlaki, ki je videti kot cesta, in drugega, ki objestno divja po podrasti, ki seveda ni niti najmanj podobna vlaki.
Zato tudi če pri roki nimamo seznama vlak, pazimo predvsem, da ne bomo objestni in da se razumno odločimo, kje bomo puščali svoje sledi in da pri tem ne bomo uničevali narave. S tem bomo za naravo naredili več kot z učenjem vseh ekoloških paragrafov. Pravzaprav si moramo zapomniti le eno stvar: zakon v Sloveniji dovoljuje vožnjo po gozdnih cestah in kolovozih (če ni označeno drugače ali če niso v zasebni lasti), po vlakah pa ne! Pri vlakah sicer ni vedno jasno, kaj so, a če vidimo neutrjeno grbinasto »cesto«, neprevozno z navadnimi avtomobili, je tam skoraj zagotovo promet prepovedan. Pa tudi tam, kjer je vožnja dovoljena, premislimo, ali se res moramo drenjati med planinskimi »romarji« v nedeljo dopoldan, ali res moramo na lovskih pogonih pokazati, kaj znamo na štirikolesniku, in ali moramo res plašiti živali, ko se pridejo oskrbovat s hrano. In če moramo res držati poln plin pri vožnji mimo kmetij in se asfaltni s prostim časom in z dragimi igračami pred ljudmi, ki nam pridelujejo hrano. Včasih je bolje zatreti svoje pritlehne nagone in tudi spremeniti traso vožnje, ne le zaradi narave in živali, ampak tudi (ali pa predvsem) zaradi ljudi. Posamezna neumna dejanja namreč mečejo slabo senco na vse voznike štirikolesnikov, nas pa po nepotrebnem spravijo v kočljiv položaj.
Zavedati se moramo, da štirikolesnikov v civiliziranem svetu ne moremo izkoristiti do meja njihovih zmogljivosti, tako kot to velja za avtomobile ali motocikle. Edina možnost so proge za motokros in posamezni poligoni. Kjer jih imajo. V Sloveniji pa vlada skrbi le za prepovedi, za možnosti moramo bolj ali manj poskrbeti sami. Žal. Vsak dan namreč ne moremo tja, kjer je narava takšna, da je ne moremo uničiti - v peščenih ali kamnitih prostranstvih puščavo. Ali pa si omislimo cestni trikolesnik, ki daje občutek vožnje z ATV-jem, kjer pa se spet srečamo s kopico, predvsem hitrostnih omejitev.


Toda čeprav se tega skoraj nihče ne zaveda, je tudi v naših gozdovih hitrost omejena. Čeprav ni prometnih znakov, na gozdnih cestah velja omejitev hitrosti 40 km/h. Policistov z radarji sicer v gozdu načelno ne bomo videli, je pa res, da je na neutrjeni podlagi že zaradi naše varnosti bolje peljati počasneje. Seveda je to odvisno predvsem od znanja, zbranosti in vozila, a kljub temu ne pozabimo, da na teh cestah, kljub ožini in zapuščenosti, promet poteka dvosmerno in da nas lahko vsak trenutek preseneti kakšen ogromen tovornjak s hlodi. Na gozdni cesti je mogočih veliko drugih presenečenj - od grbin, potokov, skal, hlodov, usekov, nezavarovanih prepadov do kakšnih kosmatincev. In ne pozabimo, da na veliko gozdnih cestah vozimo na lastno odgovornost. V pomoč, ko gre kaj narobe, orientacijsko, mehansko ali še kako drugače, pa priporočamo kupček dodatne opreme: zemljevid, kompas, rezervno gorivo in kakšnega prijatelja za pomoč. Pa pamet v roke!

Ski and sea,  Ekologija - jesen 2008
 

Kje so meje naše kulture

Čeprav je bila zima 2006 - 07 precej kratka, je imelo Smrekovško pogorje vseeno veliko zimskih obiskovalcev. Med njimi strmo narašča število motoriziranih obiskovalcev – voznikov motornih sani. Njihove poti že nekaj časa niso omejene zgolj na gozdne ceste, temveč se utirajo že po planinskih poteh, pašnikih in zavarovanih območjih narave. Z vožnjami ogrožajo pohodnike, uničujejo gozdno podrast, s hrupom plašijo občutljive živali in ljudi, ki prihajajo sem užiti gorski mir.

Obiskovalci Komna in planinci iz Ljubnega ob Savinji že nekaj časa opozarjajo na vse pogostejše primere nevarnih srečanj s hitrimi vozniki motornih sani. Svoje vožnje izvajajo vsevprek po pogorju, izven cest in celo v najbolj vrednem delu pogorja – naravnem rezervatu Smrekovec-Komen. Torej v izredno občutljivem naravnem okolju, v katerem živijo redke in ogrožene vrste. Predvsem ruševec in divji petelin, ki sta izjemno občutljivi in dragoceni ptici. Zaradi teh vrst je bilo pogorje razglašeno za območje Nature 2000, kar ga uvršča med evropsko pomembna naravna okolja.

Obiskovalci savinjskega dela pogorja so v mesecu februarju na območju Travnika in Komna dokumentirali primere nedovoljenih voženj z motornimi sanmi. Našli so tudi spletno stran, na kateri privrženci motornega sankanja po pogorju objavljajo podatke o svojih vožnjah. Iz fotografij se da jasno razbrati da so bile posnete na območju Komna in Travnika! Vse to je sprožilo val ogorčenja med planinci, lovci, lastniki zemljišč in vsemi ostalimi, ki jim je mar za ohranitev gozdnih bogastev Smrekovškega pogorja. Na račun nekaj posameznikov lahko namreč v nekaj kratkih letih izgubimo naravne vrednote svojega domačega praga!

Ob tem se sprašujemo, ali moramo res vsepovsod le še z motornimi napravami? Tudi po sosedovem vrtu? Kje smo pustili prostor za živali in rastline? In kje našo kulturo? In vest do tistih, ki bodo prišli za nami? Ali še zmeraj ne vemo, da se s krčenjem naravnega okolja živali in rastlin krči tudi bivalno okolje človeka?

Za ureditev tovrstnih problemov že nekaj časa velja Uredba o prepovedi voženj v naravnem okolju, ki pa jo vozniki motornih sani, motokros motorjev in štirikolesnikov vedno znova kršijo. Do upoštevanja te uredbe bi pripomogel dvig zneska kazni, ki naj bo primerljiv s ceno motornih sani ali z možnostjo odvzema vozila. Obvezna registracija teh vozil pa bi olajšala nadzor nad njimi. To je po naših ugotovitvah in opažanjih učinkoviti ukrep za zmanjšanje motoriziranega prometa v naravnem okolju Smrekovškega pogorja.

 

 

 

 

 

 

 

Iskanje sožitja

in eden od možnosti prevoza!

Foto: Boris Štupar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
EKO novosti

2 komentarjev na članku "Kje so meje"

Tomaž Ogrin,

Pri prodaji 4kolesnika, ne priložijo še kulture. Je tudi nimajo na zalogi. Ne da je pošla, ampak je nihče ne proizvaja. Je ni na trgu, ker je nihče ne potrebuje...

Kultura samo omejuje. A če že vstopajo v svet nekulture, lahko računajo na to, da tudi tam niso sami. Svet nekulture pa je seveda bolj divji. Saj v takega vendar želimo s 4kolesnikom. Tako ni čudno, da opažajo pasti. Nekulturne pasti so za nekulturnike.


Marjeta Štrukelj,

"Zavedati se moramo, da štirikolesnikov v civiliziranem svetu ne moremo izkoristiti do meja njihovih zmogljivosti, tako kot to velja za avtomobile ali motocikle."

V mojem »malčku« je montiran števec, ki izmeri več kot 130 km/h oz. je vanj vgrajen motor, ki omogoča hitrejšo vožnjo. Kakšna krivica se mi torej godi, jojmene… Se vam zdi, da bi zaradi skupne prikrajšanosti lahko postali zavezniki?

Prav zato, ker dirkanje ne sodi na ceste, so dirkališča adrenalinskih voznikov posebne površine oz. so običajne ceste za vse ostale uporabnike v času dirke zaprte. Koga imate za norca s tem vašim leporečnim nagovarjanjem? Sodite edino na umetne poligone. Da bi vas sprejeli v naravo? Samo ne recite, da ste kakšni naravoljubi. Iz vseh žepov vam maha denar in to je edino, kar označuje vašo identiteto.

Lahko mi celo očitate zaostalost, vendar: ko se vam bodo rodili otroci, ki bodo zaradi nas, neodgovornih norcev, svoje otroke namesto v naravo vodili v neprodušno zaprte komore z umetno očiščeno klimo za sprostitev in zdravljenje v naravi pridobljenih bolezni, bodo prekleli naš prah in naše kosti. Narava me je prikrajšala za materinstvo, a če zdajle ne bi napisala teh vrstic, bi bilo zagotovo nekaj hudo, hudo narobe z mano.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti