Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Različno ocenjevanje nevarnosti plazov Avstrija/Slovenija

Metod Škarja: Opažam, da Avstrijci za južni del Koroške (zlasti za področje, kjer so Kamniško-Savinjske Alpe) v zadnjih dneh navajajo za 1 stopnjo višjo nevarnost snežnih plazov, kot je objavljena v naših Snežnih razmerah na ARSO.

Avstrijska služba za opozarjanje pred snežnimi plazovi za področje Koroške objavlja svoja lavinska poročila na www.verwaltung.ktn.gv.at/31458_DE. Za južni del Koroške sta posebej označeni dve področji, in sicer JZ del, ki južno meji na naše  Zahodne Karavanke in Julijske Alpe, ter JV del, ki južno meji na Kamniško-Savinjske Alpe ter Vzhodne Karavanke (v tem delu so naše Alpe ravno najvišje, severno je le nekaj nižjih dvatisočakov, in še to relativno blizu, potem pa je obširna kotlina/dolina do gora v severnem delu Koroške). Za ta del je bila v preteklih dneh navedena v povprečju za eno stopnjo višja nevarnost snežnih plazov kot v našem biltenu. Pred dnevi (točneje v ponedeljek, 19.1.),  so Avstrijci za ta del navajali 3. stopnjo nevarnosti (v tem obdobju je bila v tem JV delu celo višja kot v JZ delu, kjer je bila 2. stopnje). Pri nas so takrat za področje Kamniško-Savinjskih Alp navajali 1.-2. stopnjo s poznejšim dvigom na 3. stopnjo po padavinah od torka dalje. Avstrijci so za ta predel od srede dalje do vključno četrtka navajali 4. stopnjo v višjih in 3. stopnjo v nižjih predelih. Danes (petek, 23. 1. 09) pa za ta predel Avstrijci navajajo 3. stopnjo, naši pa 2. stopnjo. Slika nevarnosti plazov na avstrijski spletni strani za danes je priložena  (značilna špička proti jugu desno spodaj je dolina Belska Kočna, tako da lociranje področja ni težavno).

Naš bilten za danes pravi: ...Nevarnost snežnih plazov je v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah 3. stopnje, drugod v našem gorskem svetu pa večinoma 2. stopnje... JZ del se ujema z našim biltenom, JV pa ne. V teh dneh so padavine prihajale od jugo in jugozahoda in v skladu s tem proti severu Koroške plazovna nevarnost znatno upada (na 1-2 v proti SV delu,  bolj izrazito pa je upadala nekaj dni nazaj tudi na Z delu od J proti S), torej ne more biti nekoliko bolj severno od Kamniško_Savinjskih Alp večja kot pri nas, saj je pri nas zapadlo več snega, v tem delu imamo tudi višje  gore.

Kdo se moti oziroma kdo podcenjuje ali precenjuje nevarnost? Med 2 in 3 je kar velika (tudi psihološka) razlika, marsikdo bo pri 2. stopnji še šel v gore, 3. stopnja pa ga bo odvrnila. Mogoče pa Avstrijci v končni oceni bolj upoštevajo za njih bolj aktualne severne strani, mi pa južne. A za nas je tu in nekoliko bolj zahodno (npr. severna stran Begunjščice in severno področja Stola) tudi precej aktualnih severno orientiranih območij, turnosmučarskih in alpinističnih.

 

Slika nevarnosti plazov 23. 1. 09, Koroška

Slika nevarnosti snežnih plazov 23.01.09 za Koroško (vir: www.verwaltung.ktn.gv.at/31458_DE).

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

1 komentarjev na članku "Različno ocenjevanje nevarnosti plazov Avstrija/Slovenija"

Metod Škarja,

H komentarju na koncu bi dodal še to. V preteklih letih smo se nekako navadili, da v Kamniško-Savinjskih Alpah pade malo snega in tudi stopnje nevarnosti so bile navadno precej nizke. Lahko tudi to vpliva na nižje ocene za ta predel. Tja do 2m, kot je sedaj pa ni več malo in verjetno bo tudi temu koncu potrebno nameniti malo več ustrezne strokovne pozornosti.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti