Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Prenovljeni zlati cepin

Climbing.com: The Piolet d'Or is Back

petek, 23. januar 2009, ob 10:05, Mire Steinbuch, ogledov: 1936

Piolet d’Or se vrača po enoletnem premoru in iskanju nove vsebine, ki naj bi ga naredila sprejemljivega tudi za tiste ljudi, ki so prepričani, da v alpinizmu ni zmagovalcev in poražencev.

Prvič so ga podelili leta 1991, zdaj pa bodo cepina – dvojina – podelili konec aprila na spremljajoči prireditvi mednarodnega gorniškega festivala.

Letos bo imela žirija možnost med nominiraci v finalu izbrati skupnega »zmagovalca«. Poleg tega bodo vsako leto izbranega alpinista počastili z Zlatim cepinom za življenjski dosežek. V žiriji ne bo predstavnikov pokroviteljev, ki sponzorirajo dogodek, to velja tudi za GHM, reviji Vertical in Montagne, ter mesti Chamonix in Courmayeur. Nekdaj predvsem francoska ceremonija se bo po novem odvijala v dveh državah – Franciji in Italiji, žirija bo mednarodna. Letošnji predsednik žirije bo Doug Scott iz Velike Britanije.

Ustanovna listina prenovljenega Zlatega cepina izraža podporo lahkemu in hitremu slogu alpinizma: v modernem alpinizmu nanj slog in način vzpona prevladata nad samim ciljem … Zlati cepin naj bo nagrada za domiselne in inovativne nove smeri, opravljene z minimalno opremo, in za nadgrajevanje izkušenj.

Poleg težavnosti plezanja bo žirija upoštevala tudi tri kategorije »spoštovanja«: do ljudi (vključno z nosači in drugimi lokalci, ki bodo zaposleni na odpravi), okolja in bodočih generacij alpinistov.

eXTReMe Tracker