Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN – 20.01.09

Veliko vzponov, potrebno je bilo izkoristiti zadnji vikend pred odjugo.

AC/DC

Marko Lukič in Andrej Grmovšek sta v soboto preplezala smer AC/DC v Mlinarici (IV/6, M8-, 300 m), ki so jo prvi plezalci: Gregor Kresal, Matevž Gradišek in Dejan Miškovič, leta 2000 posvetili odličnima alpinistoma, Dušanu Poleniku in Marku Čaru, ki sta se ponesrečila konec devetdesetih. Marko in Andrej sta dejala, da je smer zelo lepa, razmere odlične in linija za naše gore enkratna. Marku se je zgornjem ključnem raztežaju odlomilo nekaj ledu in je plezanje raztežaja ponavljal, sicer pa sta vse preplezala v prvo. Za smer sta potrebovala pet ur. Glede na skico in opise sumita, da sta v drugem ključnem raztežaju plezala bolj direktno v visečo svečo, katere prvi del smer sicer obide bolj levo.

Bavbav

Bavbav (IV+/6, 550 m), najdaljši zaledeneli slap v Julijskih Alpah, je letos zopet ponudil razmere za vzpon. Le-te sta izkoristila Grega Lačen in Miha Hrastelj. Dejala sta, da sta bila prva dva raztežaja dokaj neugodna, s sneženim ledom in pršičem, višje gori pa so bile razmere boljše, a težavnost še vedno na spoštljivem nivoju. V njunem glasu je bilo po vzponu čutiti radost in navdušenje nad smerjo.

Savica

Goran Turudič (AO Litija, K2-extreme), Miha Arh (AO Bohinj) in Franci Peterman (AO Gorje, vsi Gorska šola SV) so zavohali, da je slap Savica (3-4, 60 m) ugodno zamrznjen. V slap so vstopili po mestoma kombinirani, a ne težavni prečnici. Glavni slap je ponudil dobre razmere za plezanje, na vrhu pa so ugotovili, da se ledeni trakovi še nadaljujejo. V sončnem vremenu, ob vzhodni legi slapu postane gibanje okoli slapu lahko nevarno zaradi plazov ledu in snega. Naši vojaki so imeli srečo, da jih je obdajala megla, zato so nadaljevali še sto metrov višje. Tam so tudi oni obrnili zaradi padajočega ledu. Pravijo pa, da bi se dalo plezati še naprej. Podaljšek so imenovali Slapovi nad Savico (3-4, 100 m, skupaj 180 m)). Za njimi sta plezala še Borut Gogala in Bernjak Mark (oba AO Bohinj).

Na primorski strani Julijcev

Blaž Konec in Marko Gruden (Soški AO) sta dobro izkoristila ledne razmere. Minuli teden sta desno od Rogarjevega slapu v Trenti opazila in preplezala slap, ki ni omenjen v vodniški literaturi. Isti dan sta preplezala še Julijano, v naslednjih dneh pa Dušanov slap, Kožljak, Črnjado in ponovno Kožljak. Slednja sta plezala z Darkom Podgornikom.

V soboto,17. januarja, sta Jože Makuc in Toni Groblar (AO Cerkno) preplezala novo ledno linijo v bližini Kneže v Baški grapi. Slap leži le dobrih 100 metrov iz vasi v smeri Kneških Raven. Imenovala sta ga Lobodika in ocenila s 4. Dolg je 200 metrov.

Društvena kolega Rado Lapanja in Andrej Likar sta se naplezala v Reklanici, ki je znana po velikem številu lepih slapov. Preplezala sta Desni in Zadnji slap ter še enega, katerega imena ne vesta, vse pa v okviru 4. stopnje in dolžine med 100 in 180 metrov.

Tine Cuder (Martini Sportswear, Raveltik, AO Matica) je v obdobju po novem letu že nanizal lepo število dobrih lednih vzponov. 5. januarja je z Juretom Črničem (AO Bovec) preplezal nov slap desno od Končarjevega žleba. Čotov slap, kakor sta ga imenovala, je dolg 150 metrov in ocenjen s 4. Dan zatem je s Štefanom Golobom opravil 1. ponovitev Ferjanovce (5+, 130 m) v Trenti. Minulo nedeljo sta preplezala še slap Tisa (5+, 80 m), vmes pa je Tine z Matejem Kladnikom obiskal še slovite Zelene slapove (5, 400 m) nad Logom. Le-te sta preplezala tudi Igor Puhan (AAO) in Borut Naglič (AO Črnuče).

Zeleni vir

Objava o odličnem lednem področju na Hrvaškem, Zeleni vir, je vzpodbudila nekaj dobrih slovenskih plezalcev, da so se odpravili tja. Erik Švab in Klemen Premrl nista bila zadovoljna z obstoječimi smermi in sta se lotila nepreplezanega projekta, o rezultatih še ni nič znanega. David Debeljak in Luka Lindič pa sta opravila prvo ponovitev Narnie (M8-, WI 5, 150 m). Potožila sta nad nekoliko drobljivimi luknjicami, sicer pa, da je področje odlično, z veliko možnostmi za nove kombinirane smeri.

V nedeljo sta Boris Čujić in S. Takać preplezala navrtan projekt z imenom Ledena kraljica (M8-, 35 m).

Bija Drekerija

Smer Bija Drekerija (IV+/3, 1300 m), ledna tura velikega formata, je dočakala še en letošnji obisk. Preplezali so jo Maja Lobnik (AO TAM), Borut Kozlevčar (AO Ljubljana-Matica) in Milivoj Bučan (AO Nova Gorica). Razmere so bile dobre, nekoliko je motil le zadnji sneg, ki je poskrbel za gaženje v položnejših delih smeri.
 

Srečno!
Tomaž Jakofčič


AC/DC


Savica


Cotov slap


Ferjanovca


Bija Drekerija


1 komentarjev na članku "AN – 20.01.09"

Blaž Konec,

po pogovoru z Tinetom Cudrom se je izkazalo, da je tisti neimenovani slap Cotov slap.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti