Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Tehuelche v severni steni Fitz Roya

petek, 16. januar 2009, ob 06:14, Tomaž Jakofčič, ogledov: 1921

Boris Lorenčič se javlja iz Patagonije po uspešnem vzponu na Fitz Roy

Še vedno se ne zavedam čisto, da sem v Patagoniji, pa sva z Urbanom že splezala smer Tehuelche v severni steni Fitz Roya. Tako (pre)hitro je potekalo vse skupaj! Potovanje s postankom v Buenos Airesu je bilo zabavno in polno smeha, z nama je potoval tudi Jurček iz Radovljice.

Ko smo prispelli v El Chalten smo bili takoj seznanjeni z ugodno vremensko napovedjo, ki je obetala dva dni lepega vremena. Kot tudi vsi ostali sva se isti dan spakirala nahrbtnike in se naslednji dan odpravila spat na Passo del Cudrado. Ob pol treh začneva pristop in ob sedmih vstopiva v smer. Stena je strma, poči pa zalite s snegom in ledom, ko posije sonce se voda cedi v curkih. Okoli treh priplezava na polico Grand Hotel, malo počijeva in nadaljujeva s plezanje. Okoli dveh ponoči za kratek čas "bivakirava", jaz cel čas visim v pasu. Ob šestih nadaljujeva s plezanjem, stena je neskončna in težavna, dan pa zelo dolg. Ob treh zjutraj v gosti megli priplezava na vrh, tam sva pet minut in že sestopava dalje. Na ledeniku sva ob enajstih, od tam čez sedlo Guillamet sestopiva do šotora in od tam naprej čez Piedra del Fraile v dolino, kjer sva okoli šestih zvečer.Tam so že tudi vsi ostali, Primorci so po Supercanaleti splezali na Fitz Roy. Jurček in Šorn pa sta obrnila v Casarotu. Seveda celonočna fešta ni manjkala! Opravila sva drugo ponovitev smeri.

Včerajšnji dan sem cel prespal, danes pa počasi že premikam ude ... Vse je bilo prehitro, da bi še čisto štekal! Zdaj je zunaj klasična slika, dež in močan veter!

Lep pozdrav iz Argentine, srečno!

Boris Lorenčič

Oznake: ALP, VTG

Komentiraj (2):

Branko Ivanek, petek, 16. januar 2009, ob 07:00

Lori in Urban, čestitam!!!

Aleš Kovač, petek, 16. januar 2009, ob 09:52

Bravo, čestitke obema! Drugič pa bolj počasi saj sta vendar v južni ameriki...

eXTReMe Tracker