Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jadralni padalec v zraku občutil potres

Hans Kristjan Gudmundsson je 29. maja 2008 med letenjem v zraku občutil potres 6,1 stopnje po Rihterjevi lestvici, ki je tedaj prizadel Islandijo.

"To je bila najbolj nenavadna izkušnja v mojem življenju," je rekel. "Potres sem lepo čutil, pa četudi sem bil 500 metrov nad tlemi." Epicenter potresa je bil v kraju Selfoss, popularnem turističnem mestu, 40 km stran od Reykjavika. Potres je za seboj pustil veliko gmotno škodo in po poročanju medijev več kot 20 žrtev.

Hans pravi: "Ko je udaril potres, sva s prijateljem Sigvaldijem jadrala na jugu Islandije na hribu Ingolfsfjall. Sprva sem začutil neko čudno vibriranje zraka, to je bilo zame kljub desetletnim izkušnjam nekaj novega, nekaj, kar doslej še nikoli nisem čutil, ko sem letel. Pomislil sem, da sem prišel v nek čuden zrak, ki valovi. Potem sem zališal zvok. Slišati je bilo, kot da nevihta prihaja iz tal. Pogledal sem proti tlem in videl, da se ves hrib maje in trese. V vasi pod hribom sem videl, kako se rušijo hiše." In nato pravi: "Spoznal sem, da je to potres." Dodaja še: "Bilo je neverjetno, da sem se v zraku znašel prav nad epicetrom potresa. Kakšne so možnosti, da se vam to zgodi?" Ko je Hans spoznal, kaj se dogaja, je prijel za fotoaparat in posnel nekaj fotografij "za dokaz moči te naravne katastrofe". Potres in vibracije v zraku so trajale 20 sekund. "V bistvu sta bila dva potresa združena v enega in epicenter je bil tik pod mano," pravi Hans. Dvojica je letela tik ob morju. "Pričakovala sva, da naju bo zadel močan veter z morja," pravi. "Zrak se je v trenutku spremenil. Zelo velika masa toplega zraka se je s tal dvignila v trenutku, ko so se ta stresla. Zrak je bil nemiren še nekaj minut po potresu, potem naju je zadel veter, ki je zapihal z morja in ta je bil precej močnejši kot ponavadi, ko zapiha v normalnih razmerah. Imela sva zelo težke trenutke v zraku, na koncu pa sva zaradi močnega vetra morala pristajati vzvratno." Islandija, na kateri živi približno 30.000 ljudi, leži povsem na sredi zelo nestabilne atlantske tektonske prelomnice. Predstavnik Islandskega inštututa za znanost je dejal, da so pričakovali močan potres, saj se je Zemlja že od leta 2000 nenormalno pogosto tresla, vendar so ti potresi imeli zelo majhne magnitude. Roger Musson z Britanskega geološkega inštututa je dejal, da za kaj takega še ni slišal. Dejal je: "Ne bi želel podati natančne definicije, ampak najhitrejša oblika potresnih valov so kompresijski valovi, sorodni zvočnim valovom, znani kot primarni (P) valovi. Del energije teh valov, ki zakroži po atmosferi, zaznamo kot zvok. To je najverjetnejša razlaga za vibracije in zvok, čeprav sem presenečen, da so bili na tej višini tako zaznavni. Kar je videl Hans, je bil seveda sekundarni učinek potresa (zemeljski podori). Obstajajo določeni dokazi, da trenje, ki nastane pri potresu, sproži toploto, kar je tudi verjetna razlaga za termiko, ki jo je nenadoma zaznal." Izkušnja, ki sta jo doživela Hans in Sigvaldi, je domnevno edinstvena. Podrobnosti leta so objavljene na spletni strani tinyurl.com/54w2oa .

Ivan Laharnar

 

.

KLL Paragliding Slovenija

Slika, ki je nastala med potresom
Slika, ki je nastala med potresom.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti