Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN – 13.01.09

Lepo vreme, lepo število vzponov, lepe smeri in lepi slapovi!

Prava zima

Končno prava zima! Veliko snega in mraz, da kar reže. Končno gremo lahko plezat kaj drugega kot tistih nekaj običajnih, vsakoletnih slapov. Top igrišče lednih plezalcev zadnjega časa je Logarska dolina. Tudi med tednom se utegnete drenjati pod in v slapovih. V sosednjem Robanovem kotu so plezali lepo narejenega Lopčega in Levega brezovskega (5+, 160 m).

V sicer enem  najbolj frekventnih lednih območij, pod Prisojnikom, letoš še ni bilo veliko prometa. V soboto se je nekaj (verjetno dva) članov Posavskega AK uspelo prekopati čez nastrmejši del Centralnega slapu. Led je bil slab, položnejši deli pa še prekriti s snegom, tako kot večina Prisojnikovih slapov. Na portalu kranjskega AO sem opazil vzpon v Demoklejevem meču v dolini Belopeških jezer. Ustne informacije govorijo tudi o narejenem slavnem Bav Bavu.

Obilno se se v soboto nad Logom pod Mangartom naplezali Grega Lačen, Miha Hrastelj in Matej Flis ter Tadej Golob in Peter Bajec. Vsi so najprej ponovili Lukežev led (4, 250 m), sestopili in preplezali še Zelene slapove (4-5, 400 m) z direktnim izstopom. Slednje sta plezala tudi Rok Zalokar in Petra Brajnik.

Tudi drugod po Sloveniji so narejeni in plezani slapovi, dovolj ledu se je nabralo tudi v Peklu pri Borovnici ter v Iškem vintgarju.


Dolge smeri

Tudi nekaj dobrih dolgih smeri je bilo preplezanih. Nekaj datumov je že starejših, a nič ne de. 24. decembra lani so Martin Belhar, Samo Opalk in Matej Smerkolj (vsi AO Tržič) v severni steni Begunjske Vrtače preplezali smer AGT (III+, M5, 500 m) v dobrih razmerah, ki jih v letošnji zimi ponuja osrednji del Begunjščice, pomanjkljivo je bilo le varovanje. Na Silvestra sta Blaž in Martin Belhar preplezala smer Kamnolom (III+, M4, 450 m), v kateri so letos razmere prav tako odlične in smer je zanesljivo vredna obiska. 8. januarja so Martin Belhar, Samo Opalk in Matej Smerkolj serijo dopolnili še s Koželjevo smerjo (IV, M5-6, A1, 450 m). Smer verjetno ni doživela zimskega vzpona že vsaj dvajset let. Zadnja sta jo ponovila Jože Rozman in Janko Meglič konec osemdesetih prejšnjega stoletja.

Minulo soboto so Janez Kekec, Urša Erman in Janez Toni (vsi AO Rašica) preplezali naj snežno smer v Kamniški Bistrici, Bobnarja (IV, 3+ M, 5b, 900 m) v južni steni Brane. Čisto spodnji skok ni narejen, tako da so ga obvozili po levi, drugi skok ima tik pod vrhom nekaj nepredelanega snega in so ga prav tako obvozili. Zgornji skoki pa so narejeni odlično, sneg naliman na plošče. Sestopili so po Bosovi grapi, po kateri je speljano stopnišče. Odlične razmere so tudi v Domžalski grapi, ki jo je trojka plezala v četrtek.

Na forumih sem našel podatke o vzponu v smeri Bija Drekerija v južni steni Mangarta (IV+, 3, M, 1300 m), grapah v južni stene Kočne ter Zimski smeri v južni steni Struga. Povsod so govorili o dobrih razmerah.

Hrvaški led

Tudi na Hrvaškem se skriva odlično področje za moderno kombinirano in ledno plezanje – Zeleni vir. Prav te dni so razmere tudi tam odlične. Pred kratkim sta Boris Čujič in Ž. Kaličanin opremila in preplezala novo kombinirano smer Aslan (ok. M8, 100 m). Skice so dostopne na www.climbing-croatia.com. Izgleda super in Dolenjcem ter Belokranjcem verjetno bliže kot Tamar.

Srečno!
Tomaž Jakofčič

Begunjščica

Zeleni slapovi

Bobnarjev plaz

Aslan

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti