Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ricardo Cassin

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: Ena največjih legend svetovnega alpinizma Ricardo Cassin je pred nekaj dnevi praznoval svoj 100. rojstni dan (rojen 2. 1. 1909 v Lecceju, Italija).

V knjigi iz leta 2003 z naslovom Ricardo Cassin je zapisal, da se je plezanja naučil v stenah Grigna nad Leccejem, ki jih je nato zamenjal za visoke gore v Alpah in po vsem svetu. O prvih podvigih Ricarda Cassina so poročali že leta 1935 iz Dolomitov. Cassina ni zadržalo nič. Uporen in trmast je premagal še najbolj katastrofalne vremenske razmere. Po drugi svetovni vojni je vodil več ekspedicij, leta 1947 na Gasherbrum IV, leta 1969 na Jirishankar v Peruju, zadnja velika ekspedicija, ki jo je vodil, je bila leta 1975 na južno steno Lothse. Plezal je še pri 78 letih. Ricardo Cassin je nesporna italijanska plezalna legenda. Večina alpinistov ga danes pozna po njegovi lastni športni znamki plezalne opreme.

Urška Šprogar

Vecer.si 08.01.2009

  

Ricardo Cassin

Ricardo Cassin

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Ricardo Cassin"

Boris Strmšek,

Avtor fotografije: Boris Strmšek (avtorica oz. urednica je pozabila navesti avtorstvo, ko sem poslal fotko in predlagal, da jaz nekaj napišem o Cassinu, glede na to, da mi je to področje blizu in sem ga celo osebno srečal nekajkrat na festivalu gorniških filmov v italijanskem Trentu). Lecce ni prav (to je mesto v peti italijanskega škornja), pravilno je Lecco (mesto ob jezeru Como).

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti