Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Odprtje razstave

TNP: Na prvem letošnjem sredinem večeru v Info središču Triglavska roža na Bledu bo odprtje fotografske razstave udeležencev šestih foto delavnic,

ki jih je Triglavski narodni park organiziral v letu 2008. - Odprtje razstave bo 14. januarja 2009, ob 19. uri

Četrto leto, kar TNP prireja omenjene delavnice in ture za prijatelje parka, ne le fotografe, je minilo zelo uspešno. Moto tokratnih delavnic oz. izletov in planinskih tur je bil: pogledi na TNP z vseh strani neba. Tako so se udeleženci dvakrat odpravili tudi čez mejo, v sosednja parka v Italiji in v Avstriji, s katerima TNP dalj časa odlično sodeluje v projektu ERA. Kriteriji pri izbiri tur so bili omenjeno sodelovanje, zanimivi pogledi na Vzhodne Julijske Alpe, bogastvo naravnih posebnosti in kulturna krajina, katero smo želeli primerjati s primerljivo kulturno krajino v TNP.

»Vse opisano ni dano vsakomur. Da postaneš pravi prijatelj visokogorskega narodnega parka se je potrebno potruditi.« je zapisal vodja službe za izobraževanje in naravovarstveno vzgojo Jože A. Mihelič, pobudnik in vodja fotografskih delavnic TNP, ki je pretekle delavnice opisal takole:
Še v snegu, v pravem aprilskem snežnem viharju, smo obiskali planino Kofce ter na povratku, že v toplem soncu, znamenito Dovžanovo sotesko. V času cvetenja karavanških ključavnic smo se podali na planino Dovško Rožco in jo doživeli, dišečo in belo od cvetja v majskem soncu z zasneženimi Julijci pred nosom. V malo kasnejšem, zgodnjem junijskem pomladnem času smo obiskali dolino Rezijo v Italiji ter informacijski center tamkajšnjega naravnega parka Julijsko Predgorje. Prijateljski sprejem na upravi parka, sončen dan, srečanja z Rezjani, melodije rezjanskega narečja, arhitektura, bajne gore v okolici, cvetna planina Kot in razgledni Skutnik (1720 m) so na udeležence naredili močan vtis. Vsi po vrsti so obljubljali - še bomo prišli.
Sredi poletnega julija, ko naj bi vladala pasja vročina, smo doživeli deževen, oblačen, hladen, nerazgleden dan v Narodnem parku Nockberge na Avstrijskem Koroškem toda prijazno in odlično vodenje naših kolegov z uprave tamkajšnjega parka. Vsi smo dosegli vrh slovitega Königstuhla (2336 m), od koder se v lepem vremenu prelepo vidi naš Triglav, spoznali skrivnostno drevo cemprin ter obiskali staro kmečko kopališče Karlbad.
Septembra je sledil dan za obisk pri Krucmanovih v Zg. Podjelju, kjer nam je vedno dostojanstvena, prijazna gospa Minka Smukavec postregla z mohantom, v njihovem stanu na planini Konska dolina pa France Smukavec z bohinjsko zaseko ter na koncu doživeli vzpon na razgledni Javorov vrh (1482 m), žal v oblakih.
Zadnja delavnica pa zopet v snegu, kakor prva. Dva dni v oktobru smo doživljali svež sneg na obalah Triglavskih jezer in na zlatih macesnih v dolini.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti TNP

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti