Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gib stene (TV SLO 2, bilo 7. 1. ob 21.50)

Večer - 7 D, 7. januarja: Dokumentarni feljton Gib stene avtorja Igorja Vrtačnika, ki ga bodo na Televiziji Slovenija premierno prikazali danes, v sredo, je dokumentarec o problemih v plezanju. Gre za smeri plezanja v balvanih, s katerimi se ubadajo balvanski plezalci ...

Kaj dobimo, če prosto plezanje priženemo do skrajnih meja fizične moči in tehnične popolnosti, mu dodamo še jekleno logiko šahovske igre, rafiniranost baleta ter z vsem skupaj izzovemo še fizikalne zakonitosti? Dobimo "bouldering" ali balvansko plezanje.

Balvani so nižje prostostoječe skalne oblike, visoke do 12 metrov. Plezalci plezajo brez vrvi in varovanja. Gre za najbolj prvinski in naraven stik s skalo in z naravo. Smeri so tako zahtevne, da smer plezanja, stopi in oprimki niso razvidni, zato plezalci smeri v balvanih ne poimenujejo "smeri" tako kot alpinisti, ampak kot "probleme".

Te najprej preštudirajo, načrtujejo vsak gib posebej, šele nato poskušajo povezati gibe v celoto. Plezanje je zaključek celotnega procesa, ki včasih traja en dan, včasih štiri leta. Toliko je trajalo reševanje problema z imenom The End, skupaj 18 gibov in 10 metrov, kar je eden od najtežjih boulderskih problemov na našem planetu z oceno FB 8c, ki ga je končno zmogel Urh Čehovin.

Vecer.si 07.01.2009

  7 D: TV Slo 2, 7. 1. 2009 ob 21.50

Plezanje je tudi šah

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti