Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nočni pohod z baklami na Bovškem

Večer, Potovanja - Carmen Leban: Na predvečer preteklega leta so v Bovcu pripravili četrti nočni pohod z baklami, ki je kljub nizki temperaturi, kar 10 stopinj Celzija pod ničlo so namerili, privabil 90 pohodnikov. Med njimi je bilo največ turistov, ki so novoletne praznike preživeli v Bovcu. 

Idejo je pred štirimi leti izpeljal takrat še v Lokalni turistični organizaciji Bovec, sedaj pa v družinskem podjetju Joffi tours zaposleni Dragan Jojić. Prvotno je nameraval turistom in domačinom v tistem delu Slovenije pred novim letom poleg zabave ponuditi možnost, da dneve bolj obilnega uživanja hrane in pijače popestrijo z gibanjem pod zvezdami in v soju bakel ter ne nazadnje v prijetni družbi.

Sprva so zasnovali bolj zahtevno traso poti, potem pa jo speljali po že označenih sprehajalnih poteh okoli Bovca in jo tako prilagodili tudi za manj vešče pohodnike, zato je med njimi veliko otrok in starejših.

Kolona pohodnikov z baklami se je pot podala izpred Jojo bara, kjer je bilo zbirališče, preko Male vasi in Frnjaže do cerkvice sv. Lenarta, kjer so organizatorji postregli s šilcem "medvedove krvi", udeleženci pa so si ogledali cerkvene jaslice. Pot se je nadaljevala proti Rabelniku, muzeju prve svetovne na prostem, kjer so pohodnikom pripravili presenečenje člani skupine 1313, ki uprizarjajo skeče iz prve svetovne vojne in na kratko razložili dogajanje na omenjenem obrambnem položaju avstro-ogrske vojske.

Utrujenim in premraženim pohodnikom so postregli s čajem iz kotla, pripravljenim na prostem in v kovinskih skodelicah, ki so jih vojaki uporabljali med prvo svetovno vojno. Po okrepčilu se je pot nadaljevala po Bovškem polju in mimo cerkvice Device Marije v Polju do Bovca, kjer so pohodnikom postregli s pasuljem, ki se je po 2,5-urnem pohodu prav prilegel.

Kot pravi organizator Dragan Jojić, sopredlani imeli rekordno udeležbo 180 pohodnikov, vse pa kaže, da so tokrat marsikoga odvrnile izjemno nizke temperature.

Carmen Leban

 

 

 

 

Vecer.si 07.01.2009

 

Vojaki so pohodnikom postregli s čajem iz kotla.  (Carmen Leban)

Vojaki so pohodnikom postregli s čajem iz kotla.

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti