Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN – 06.01.09

Začelo se je! Lepo vreme, veliko plezanja in smučanja.

Leto se je začelo tako kot se za zimski čas spodobi. Z lepim in zelo mrzlim vremenom. Če smo v decembru tožili nad slabim vremenom, sedaj začenjamo z žetvijo turobne pozne jeseni. Kot kažejo prvi obiski zasneženih sten, so razmere zelo dobre. Nenehno nihanje temperatur, dež tudi višje gori in velike količine snega, so lepo oblekle tudi strme stene. Zaenkrat se, kakor vem, še nihče ni lotil katere od težjih slovenskih “lednih” sten kot sta Loška stena ali Stenar, a upanje raste na podlagi poročil iz lažjih sten. V Storžiču so v Kramarjevi smeri praktično vsi skoki zaliti, plezali so tudi Cankarjevo in Črni graben, obiskana je bila Bosova grapa v Brani ter snežne smeri v Maselniku. Begunjščica je oblečena v dober sneg in led kot že dolgo ne. Preplezanih je bilo  nekaj lepih, strmih smeri. Odlične razmere sta za smučarske podvige izkoristila tudi Mateja in Iztok Tomazin. Reportaža je objavljena med novostmi.

Ker se bodo v prihodnjih mesecih cele trume vzpenjale po severnem ostenju Storžiča, naj objavim pismo načelnika AO Tržič Martina Belharja na temo prijetnega Bivaka v Storžiču: “Kot najbrž veste, je Bivak v Storžiču v letu 2008 praznoval 60. letnico obstoja, ter ob tem doživel eno večjih obnov v svoji zgodovini (nova okna, nova tla, nova peč itd..), v kar smo člani AO Tržič vložili vrsto ur prostovoljnega dela in ob tem v samem predprostoru bivaka prekrili tla pločevino z namenom vstopanja v bivak v zimskem času, da lahko obiskovalec v predprostoru sname dereze in vstopi v glavni prostor brez derez ali da zgolj od tu obiskovalec poseže v glavni prostor bivaka po vpisno knjigo. Namreč vstop v glavni prostor z derezami je prepovedan (čisto nova lesena tla), na kar kaže tudi napis v predprostoru. Vendar se je v času med božičnimi in novoletnimi prazniki našel junak, ki mu je za vse to kaj malo mar, vstopil v bivak z derezami in poškodoval čisto nova tla in ob tem ni imel niti toliko morale, da bi se vpisal v vpisno knjigo. Prosim tega obiskovalca gora, da se javno opraviči in ob naslednjem obisku bivaka prispeva primerno odškodnino.”

Pismu ni kaj dodati, zares graje vredno. Da pa se bo skrunitelj javno opravičil? Ponavadi je pogum za te reči obratno sorazmeren s pogumom na kraju zločina.

V kombiniranem svetu

David Debeljak in Arne Jeglič (Freeapproved, oba AO Rašica) sta po uspešnem obisku Kanderstegga, švicarskega raja za kombinirano plezanje, krenila v domače gore. Dan pred Silvestrovim sta preplezala Grintovčev steber (IV, M5+, 250 m). Dostopila sta s krpljami, plezala pa v zasneženi steni in hudem mrazu. Sem in tja sta piknila v kak stiropor, večinoma pa je bila skala in napol predelan sneg. Plezala sta do vrha stebra, sestopila pa po smeri. Dodala sta en klin.

Minuli vikend se jima je pridružil še Luka Lindič in odšli so vpenjat svedrovce v luknjo v Val di Landru. Luka je splezal Fly in the Wind (M10), vsi pa Stille Erinnerungen (M8+), Luka in David na fleš.


Logarska dolina

Pred nastankom številnih slapov v Logarski dolini so štajerski alpinisti smučali. Boris Strmšek (AAO Kozjak) je kot prvi letos nad Okrešljem presmučal tri smučarske smeri: Sestopno grapo v Križu (S4, 250 m), Dopoldansko grapo v Mrzli gori (S4, 260 m) ter Grapo v Okrešeljski glavi (S4-, 200 m). Ob tem je dvakrat smučal tudi z Okrešlja mimo slapa Rinka v dolino (S4+, 400 m), brez snemanja smuči na dveh delikatnih delih (pri izviru Savinje in mostu čez potok nad slapom Rinka).

Kar se tiče zaledenelih slapov, sta Matjaž Dušič in Aleš Kovač (AAO Kozjak) plezala Sulico v Logarski dolini (5+, 200 m). Pred njima sta vzpon opravila Savinjčana Lovro Vršnik in Samo Supin, za njima pa menda še Andrej in Jasna Pečjak (AO Domžale). Narejenih je večino klasičnih slapov v Logarski dolini, obeta pa se tudi kak neobičajno zaledeneli slap.

V Alpah

Nekaj vzponov je bilo opravljenih tudi v Zahodnih Alpah. Trojna naveza Marko Lukič, Tanja in Andrej  Grmovšek so že pred Božičem preplezali Voie de Nuit (IV, 8-, 450 m) v vzhodni steni Mt. Blanc du Tacula in naslednji dan smer Pelissier (III, 4, M5, 220 m) v Pointe Lachenal. Sledilo je obdobje mraza in vetra. Na Midiju so se temperature spustile do -24 stopinj, ude pa je drevenel še močan severni veter. V tem obdobju je trojka preplezala smer Frendo–Ravanel (II, 5, 500 m) v Aig. Caree, Tina Di Batista in Tomaž Jakofčič pa sva v Mont Mauditu preplezala smer Filo d’ Arianne (III, 5, 350 m).

Srečno!
Tomaž Jakofčič


 

 


Grintovčev steber


Okrešeljska smer


Dopoldanska smer

9 komentarjev na članku "AN – 06.01.09"

Boris Strmšek,

Torej: Sestopna grapa - III, Dopoldanska grapa - III+, Grapa v Okrešeljski glavi - III, Mimo slap Rinka - IV-. Smeri niso nove, glede ocen pa je to le moje mnenje, ki se sicer tako hudo na to ne spoznam. Mogoče bi več vedeli povedati smučarski specialisti. Kje lahko najdem informacije (vodnik, skice...) za grape in smučarske smeri nad Zelenico? Aha, pa še ena malenkost - Tanja Rojs je že nekaj časa poročena in se sedaj piše Grmovšek. Pa saj vem, da to Jaka ve, malo se mu je zapisalo...


Boris Strmšek,

Kje je možno dobiti tole diplomsko delo? Je izdano kot vodniček in se lahko naroči? Na spletu nisem našel.


Domen Zupan,

Grape in smučarske smeri nad Zelenico so zelo lepo predstavljene v diplomskem delu Aljoše Mikluša, Alpinistično smučanje - Karavanke (2005)


Domen Zupan,

Obstaja pdf verzija. Ali in kje je javno dostopen pa ne vem.


Jaka Ortar,

Vprašanje glede smučarskega dela AN: kakšna je pa težavnost teh treh novih smeri in spusta z Okrešlja mimo slapa Rinka? Ocene odsekov so, kaj pa celotne smeri?

V Begunjščici je bila 2x (Nejc Marčič AO Radovljica in dan kasneje Jani Skrinjar AO Freeapproved) prepeljana Lenuhova grapa (IV+, S5, 300m), z Nejcem sva (z dvo dnevnim razmikom) presmučala še Severozahodni greben (V, S6, 400 m). Seveda je obe smeri pred leti kot prvi presmučal Iztok Tomazin. :)


Aljoša Mikluš,

Res sem nekaj delal na to temo. Gre za področje Karavank in Storžič, kot osamelec ;) Vodnik je bil zgolj praktični del moje diplome, kaj je elektronska knjiga, kako se jo uporablja, kaj se da vse početi z njo, pravzaprav kaj je pdf.

Kdo želi mu jo seveda z veseljem pošljem po mailu, seveda brezplačno. Je pa res, da je bila od takrat presmučana že kaka nova smer, ki je v vodniku ni.

Če ima kdo še kake informacije o smereh, ki jih ni v vodniku, bi bil zelo vesel, če mi jih posreduje. Če bo čas, bom pripravil dopolnjeno verzijo.


Aljoša Mikluš,

še moj mail:

aljosa.miklus@gmail.com


Tomaž Jakofčič,

Se opravičujem in že popravljam!


Peter Mikša,

Cobiss kaže sledeče:

AVTOR................... : Mikluš, Aljoša - avtor

ODGOVORNOST............. : Kirbiš, Dušan - mentor

NASLOV.................. : Elektronska knjiga. Vodnik alpinistično

smučanje Karavanke : diplomsko delo

...

COBISS.SI-ID............ : 1533040

Zaloga po knjižnicah

50033 NTF, Oddelek za tekstilstvo, Ljubljana

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti