Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Smučanje z razgledom na Triglav

sreda, 28. januar 2004, ob 10:45, Franci Savenc, ogledov: 1892

Dnevnik, 28.01.2004 - Tomaž Bukovec: Za goste nekaterih hotelov in koč nudijo Žičnice Vogel poseben popust pri nakupu vseh vozovnic

Smučanje z razgledom na Triglav


Za goste nekaterih hotelov in koč nudijo Žičnice Vogel poseben popust pri nakupu vseh vozovnic


Cene vozovnic slovenskih smučišč so dokaj podobne. Med najdražjimi so Krvavec (5200 tolarjev, vse cene za dnevne vozovnice), Rogla (5000), Cerkno (5000) Kranjska Gora (4900) in Mariborsko Pohorje (5100). Srednje cene vozovnic ponujajo na Voglu (4500 tolarjev), Kaninu (4100), Soriški planini (3600), Črmošnicah (3500) in na Starem Vrhu (4200 tolarjev). Za večdnevno bivanje in stacionirane goste bi smučarji pričakovali večje popuste, zato je treba v tem primeru vsekakor pohvaliti Roglo oziroma Unior Zreče, ki svojim gostom pri nakupu večdnevne vozovnice v programu S smučin nudi v Termah Zreče 20-odstotni popust.

Tudi na Voglu je mogoče dobiti cenejšo dnevno vozovnico, ki vas, če se odločite za bivanje na smučišču ali v nekaterih hotelih in apartmajih v dolini, stane vsega 3600 tolarjev na dan. Kot je povedal Tomaž Šumi, predsednik uprave Žičnice Vogel, nudijo za goste večine destinacij na Voglu (brunarica Burja, Ski hotel in še nekateri) ter določenih v dolini posebne popuste pri nakupu vozovnic. To je rezultat dogovora med Žičnicami Vogel in sobodajalci, višina popusta pa je odvisna od konkretnega dogovora, vezanega na nakup vozovnic v minulih sezonah. Šumi je povedal, da so popusti različni in so poslovna skrivnost, mi pa smo se prepričali, da je mogoče ob dokaj ugodni ceni bivanja v Burji (5900 tolarjev za polpenzion) dobiti dnevno vozovnico za 3600 tolarjev.

Brunarico Burja je letos jeseni v upravljanje prevzelo podjetje Aress iz Ljubljane, zagnanost fantov pa obeta, da se bo marsikaj spremenilo na bolje. Nastanitvene zmogljivosti so sicer nekoliko skromnejše, saj so sobe podobne tistim v planinskih kočah, restavracija pa obnovljena, čeprav vsaj po našem mnenju neskladno z zunanjo podobo brunarice. Ski hotel na Voglu je lepo obnovljen (86 postelj) in v teh dneh prav tako kot Burja (77 postelj) še ni polno zaseden.

BREZ TRKOV


Po zaslugi nove gondole praviloma ni večjih vrst na spodnji postaji, čeprav se zna ob konicah zgoditi, da boste čakali v vrsti tudi celo uro. Podobno je bilo tudi minulo soboto (ob gneči bi žičničarji morali bolje poskrbeti za red). Gondola lahko zdaj prepelje 50 ljudi hkrati, Šumi pa je povedal, da so v zaključku pridobivanja vseh dovoljenj za prevoz do 80 potnikov.

Kljub morebitni gneči pod Voglom te na smučiščih ni. Prednost Vogla je tudi naravni sneg, predvsem pa dovolj smučišč za število smučarjev, ki jih lahko prepeljejo z žičnicami. Tako na Voglu le redko prihaja do trkov in bližnjih nevarnih srečanj, ki so na nekaterih drugih smučiščih dokaj pogosta. Nekateri danes sicer za to krivijo deskarje, dejstvo pa je, da tudi dobri smučarji na smučeh s poudarjenim stranskim lokom vozijo v dolgih zavojih, kar povečuje nevarnost trka s smučarji, ki vozijo klasično tehniko.

Vogel je posebno primeren za manj zahtevne smučarje, čeprav tudi najboljši najdejo svoje zadovoljstvo predvsem na strmem smučišču s Šije na Zadnji Vogel. Žagarjev graben je odprt in steptan, tako da lahko v primeru slabega vremena in predvsem vetra na smučišču smučate tudi po tej poti v dolino.

TUJCI NA OGLEDU


Pred kratkim so Vogel obiskali predstavniki podjetja Group Trans Montagne iz Francije, ki iščejo nova smučišča za naložbe, predvsem jih zanima celovita razvojna vizija kraja, za kar je bohinjski kot s svojimi težavami gotovo več kot zanimiv. Še posebno zanimiva novost bo veliki kopalni center v Bohinjski Bistrici, ki naj bi bil po napovedih odprt v dveh do treh mesecih.

V razvojnih programih Žičnice Vogel je ena prvih nalog ureditev parkirišča ob žičnici. V sodelovanju z občino razmišljajo o ureditvi večjega parkirišča pod žičnico, ki bi služil celotnemu območju Ukanca, poleti bi bil v senci in oddaljen od jezera, žičničarski gostje pa bi imeli tako le korak do gondole. Zdaj je namreč parkiranje velik problem, saj so avtomobili dobesedno razmetani naokoli.

Eno najlepših slovenskih smučišč je edino v Triglavskem narodnem parku. Med počitnicami hrvaških šolarjev in februarskimi slovenskimi je zanje slabša sezona, zato so v teh dneh še na voljo proste postelje. Vseeno pa Šumi ugotavlja, da so določeni davek glede obiska zahtevale predvsem zelene zime in gradnja nove gondolske žičnice. Ugotavlja še, da se vračajo številni gostje, ki so Vogel poznali že prej, vse več pa je tudi novih, ki šele odkrivajo lepote smučanja na Voglu. Kot pravi: "Z najlepšim pogledom na Triglav."

Tomaž Bukovec

eXTReMe Tracker