Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na zaledenelem slapu omahnil v smrt

Večer, Črna kronika - Elizabeta Zorman: Nesrečni 28-letnik in njegov soplezalec sta bila za plezanje ustrezno opremljena, očitno je bil usoden trenutek nepazljivosti

Slovenske gore so terjale prvo letošnjo smrtno žrtev. Plezanje po zaledenelem slapu v dolini Zapoden v Trenti se je končalo tragično za 28-letnega alpinističnega pripravnika s Cerkljanskega. Kot je povedal soplezalec, je prijatelju iz nepojasnjenega vzroka zdrsnilo in je omahnil v globino.

Razmere ta plezanje po slovenskih slapovih so te dni idealne, kar omogočajo že več dni trajajoče nizke temperature, ki se tudi čez dan komajda dvignejo nad ledišče, zato so si številni slovenski alpinisti dali duška.

Med njimi sta bila tudi člana alpinističnega odseka Cerkno, ki sta se spopadla pri plezanju na desnem kraku Zapotoškega slapu v Zadnji Trenti. Potem ko je 28-letni Peter Bevk iz Poč nad Cerknim v drugem raztežaju ob varovanju soplezalca preplezal okoli 10 metrov slapu, je nameraval zavrtati ledeni klin za varovanje, tedaj pa je nenadoma zdrsnil, omahnil in padel približno 10 metrov v globino. Pri padcu je dobil tako hude poškodbe glave, da mu kljub hitremu prihodu reševalcev in posredovanju zdravnika ni bilo več pomoči. V akciji so sodelovali tudi helikopter slovenske policije ter 11 reševalcev iz Postaje GRS Bovec.

Umrli alpinist je bil vnet gornik in popotnik, s soplezalcem pa sta bila tudi primerno opremljena, zato vse kaže, da je šlo bodisi za splet nesrečnih okoliščin ali trenutek nepazljivosti.

V prvih treh dneh letošnjega leta je v Sloveniji potekale pet reševalnih akcij, ki so jih izpeljali reševalci postaj GRS Maribor, Bohinj, Prevalje in Bovec. Štirje planinci so bili poškodovani, petemu, alpinistu, pa žal ni bilo več pomoči.

Skoraj 300 intervencij
Po podatkih Gorske reševalne zveze Slovenije je bilo v lanskem letu opravljenih 292 intervencij, največ na območju tolminskih gorskih reševalcev. V teh intervencijah je sodelovalo več kot 2200 gorskih reševalcev. Huje poškodovanih je bilo v gorah okoli 80 ljudi (o vseh intervencijah še ni dokončnih poročil), umrlo pa je 29 ljudi, od tega 19 gornikov.

Elizabeta Zorman

 

 

Vecer.si 05.01.2009

 

Kljub hitremu posredovanju, v akcijo se je vključil tudi helikopter, je bilo za mladega alpinista reševanje prepozno.

                                 Igor Zlodej, GRS Bovec

Kljub hitremu posredovanju, v akcijo se je vključil tudi helikopter, je bilo za mladega alpinistareševanje prepozno

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti