Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Madžari v hribe kot na poletni izlet

Večer, Črna kronika - Carmen Leban: Svinjak, ki je v letnih razmerah dokaj lahko dostopna gora, pa je pozimi primerna zgolj za zelo izkušene in primerno opremljene planince. Tega pa očitno niso vedeli madžarski turisti brez hribovskih izkušenj, ki so se na turo odpravili v poletnih supergah, le dva od šestih pa sta imela smučarske palice ...

Kljub izredno poledenelem terenu in nevarnostim, ki jih povzroča napihan sneg, so rinili proti vrhu in kakšnih sto metrov pred vrhom ugotovili, da bi bilo boljše, če se obrnejo. Pri sestopu je eni izmed udeleženk podviga zdrsnilo, ustavila pa se je v težko prehodni grapi. Dva izmed šesterice sta nadaljevala sestop, drugi pa so ostali na grebenu in poklicali na pomoč. Kot je povedal vodja akcije Darjo Muznik, so takoj poklicali na pomoč helikopter, ki pa je že bil na nujnem letu, zato je bilo treba nekoliko počakati, poleg tega pa ni bilo na voljo zdravnika letalca, zato so v akcijo vključili zdravnico pripravnico GRS Bovec. Teren, na katerem so se nahajali Madžari, je bil za reševanje nemogoč, zato so se dogovorili, da označijo mesto nesreče, helikopter pa jih je našel že po petih minutah. Reševalci so se prebili do ponesrečenke, jo oskrbeli in jo spravili do primernega mesta, nato pa jo z vitlom potegnili v helikopter in jo prepeljali v jeseniško bolnišnico, druge tri udeležence pa v dolino.

Postaja GRS Bovec je v lanskem letu po besedah načelnika Marka Matajurca sodelovala v 25 reševalnih akcijah, kar je sicer nekoliko pod povprečjem prejšnjih let, srečevali pa so se z zahtevnejšimi in dalj časa trajajočimi akcijami.

Lansko leto je bilo zanimivo zato, ker se je sezona reševalnih akcij začela z reševanjem neustrezno opremljenih Nizozemcev, nadaljevala s prvoaprilskim reševanjem Belgijcev, ki so se v gore z debelo snežno odejo odpravili v kratkih hlačah in kratkih rokavih, končala z reševanjem Madžarov, katerih brezglavi pohod bi se lahko bil končal tragično.

Carmen Leban

Vecer.si 03.01.2009

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti