Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Šance

Na vrhu KobleJanez Pikon: Po razglednem grebenu s Senoviša do sedla Vrh Bače me vodi razgledni sončni greben z visoko mejo goste megle nad Gorenjsko, po dosegu temena pa spoznal, da je seže širše po naši deželi.

Šance

Naslov smeri sem poimenoval po manjšem gozdnem vrhu Šance (1350 m), ki se nahaja vzhodno pod Bisagarjevim rovtom (prebivalci vasi Bača nad Podbrdom jo poznajo tudi kot Bisagarjova planina, Bizl) v smeri proti Baškemu sedlu, to po zaradi tega, ker je ravno do njegovega gozdnega slemena danes segala gosta megla in se ni spustila ves čas moje prisotnosti na grebenu. Preko Baškega sedla se je valilo megleno morje, gozdni vrh Šance danes ni bil dovolj visok, da bi njegovo poraščeno teme bilo vidno iz megle. Po razglednem grebenu s Senoviša do sedla Vrh Bače me vodi razgledni sončni greben z visoko mejo goste megle nad Gorenjsko, po dosegu temena pa spoznal, da je seže širše po naši deželi.

Rauharska planina, Šavnik in Jelov vrh, veter izbrusil opasti

V povzetku strani na fotografiji je lepo videti kako je potekalo to prelivanje goste megle preko celotnega dneva, čeprav je na Primorski strani meglo razmeroma hitro topilo toplejše ozračje.

Oster sneženi rob, Kobla, Slatnik, Lajnar

Področje med Koblo in Baškim sedlom sem vam opisal že v mojih prejšnjih objavah, tako naj danes fotografije govorijo, kako je na tem predelu v zimskem času.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Šance

Veter riše Bisagarjov rovt

1 komentarjev na članku "Šance"

Jože Dakskobler,

Pozdravljeni!

Ja lepe slike in veliko lepih skritih krajev nam v svojih zapisih pričara gospod Janez. Bačarji (prebivalci vasi Bača nad Podbrdom) in ostali poznavalci pa imenujemo Bisagarjev rovt - Bisagarjova planina, južni greben nad planino pa Bizl, kar dokazuje star pregovor, da ima vsaka vas svoj glas in korenine odkjer so prišli naši predniki.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti