Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smučanje s K2 – slovenski projekt 2010

Žurnal 24: Slovenski alpinistični smučar Davo Karničar si je zadal nov podvig – smučati z zahtevnega osemtisočaka, gore K2.

Odločil sem se presmučati goro gora – 8611 metrov visoki K2. Po vsem tistem, kar vam je poznano na moji poti, in tistem, kar o sebi vem, sem v letošnjem oktobru obiskal Pakistan in proučil možnosti za omenjeni podvig. Izoblikovalo se je dvoje spoznanj: podvig je mogoč in zelo se bo treba potruditi – v vseh pogledih!

Kdaj: junij, julij in avgust 2010

Moštvo: ob meni bo še pet alpinistov in zdravnik. Poimenska postavitev moštva bo znana do konca letošnjega leta.

Logistika na gori: postavitev taborov in zavarovanje smeri po stebru Abruzzi do višine 8000 metrov, nato del moštva v alpskem stilu čim bližje možne smeri smučanja.

Smučanje: popolna smučarska akcija brez prekinitev, kot so snemanje smuči in spusti ob vrvi z vrha do baznega tabora na višini 5100 metrov. Največji smučarskoorientacijski problem bo območje med 7300 in 6000 metri.

Priprave: člani odprave samostojno in v skupnem interesu prevzemajo tematska področja organiziranja. Testiranja fizične pripravljenosti in več skupnih tur.

O Čogoriju razmišljam že petnajst let …

Razmišljanja o smučanju s K2 segajo že v leto 1993. Takrat sem ga prvič obiskal, se povzpel do višine 7800 metrov, opravil na gori sedem vzponov iz baznega tabora in zelo veliko prispeval pri pripravi smeri za tiste, ki jim je uspelo priti v bližino vrha. Takratne želje in moje smuči je odpihnilo desetdnevno besnenje vetra. Izjemna izkušnja, ki nam je za vedno vzela prijatelja Boštjana Kekca in me posvarila, kako resno se je lotiti Gore gora, Čogorija, kot K2 imenujejo domačini.

Ob zaključenem projektu prvega smučanja z najvišjih točk na vseh sedmih kontinentih sta stara želja in z njo svarilo z vso močjo znova začela utripati z menoj.

Zrenje neposredno v izziv
Letošnjega oktobra sem skupaj z ženo obiskal Pakistan, Baltoro in poskusil analizirati verjetnost smučanja z druge najvišje gore. Šlo je za tisto "nekaj" kar začutimo, ko se neposredno zazremo v izziv, ko moramo biti zelo iskreni in razločiti med strahom in spoštovanjem. Ob takšnem razmišljanju, sloneč na ledeniški gobi, je žena Petra podala svoje občutje Karakoruma - "Vse okrog čudovite Gore, lepo kot tihožitje, vendar nobenega življenja ne vidim v teh skladih kamenin, ledu in snega!" Zares trda narava gotovo ne bo popuščala, ker sem se odločil - smučal bom s K2. Zato odslej vse podredim odlični psihofizični pripravi, sestavi najodličnejše ekipe, logistični virtuoznosti, izbiri vrhunske opreme in sodelovanju s partnerji, ki jih zadovolji zgolj popolno in najbolje!

Na K2 le dve popolni liniji
Zagotavljanje varnosti ob smučanju z gora je dobro poznavanje smeri in razmer, kar dosežemo z vzponom po želeni liniji smučanja. Na Everestu je bilo psihično najtežje v spodnjem delu, v vpadnici sedla Lo-La in zahodne rame, ker je to območje neprestano izpostavljeno ledenim podorom - s smučmi ga sorazmerno hitro preidemo, zato se zdi tveganje manjše. Takšnih območij bo ob smučanju s K2 med 60 in 80 odstotkov, odvisno od trenutnih razmer. Ocenjujem, da sta na K2 le dve liniji, ki omogočata razrešitev problema - smučanje z najvišje točke do baznega tabora brez vsakršnih prekinitev, kot je spuščanje ob vrveh, plezanje navzdol in smučke na nahrbtniku, četudi zgolj za nekaj metrov.

 

2. 1. 2008

Portret

Pod mogočno goro K2

Sedem vrhov

Ekstremnež, ki gre čez rob

K2 – nov izziv med osemtisočaki

Kaj je alpinistično smučanje?

Odlična smuka po operaciji

Preizkus primerne opreme

Lepo vreme konec tedna je bilo kot nalašč za testiranje kolena po operaciji.

 

Zahtevnejša kot je naloga, več dobrega najdemo v sebi, v sodelavcih, z večjim zaupanjem zremo naprej, ker hočemo uspeti!

 

Utemeljitev smisla in odgovornosti za takšen podvig ni zapletena. Iskreno se je treba zazreti v ogledalo svoje duše, prisluhniti najiskrenejšim čustvovanjem otrok, povzeti darove, ki so zaupani, oceniti čas, v katerem živim in če si po vsem tem z vso korajžo in brez dvomov lahko rečem - moj najvišji namen je, da vnuke in pravnuke učim smučanja - potem vem, da je prav!

Davo Karničar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti