Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Težave na Prevali, škandal na Predelu

Dnevnik - Jani Alič: Včeraj (29. 12. 2008, op. ur.) so ponovno zaprli cesto čez prelaz Predel na italijanski strani - Kaj se dogaja v občini Trbiž, nihče ne ve.

Ogromna količina snega, na Prevali na meji z Italijo ga je zapadlo več kot sedem metrov, je zasula tudi spodnjo postajo štirisedežnice Prevala. Po ocenah naj bi bil zamet  visok več kot deset metrov. Sneg naj bi povzročil tudi deformacijo končnega kolesa glavne jeklene vrvi.

"Štirisedežnica je zaprta, prav tako smučišče ob žičnici. Takoj, ko ni bilo več nevarnosti plazov, so se naši delavci lotili odkopavanja zasutih objektov in urejanja proge. Spodnjo postajo smo morali odkopati tudi z lopatami. Na pomoč so nam priskočili člani civilne zaščite iz Bovca in člani prostovoljnih gasilskih društev," je povedal Aleš Uršič, direktor ATC Kanin iz Bovca. Poudaril je, da brez požrtvovalnih delavcev in prostovoljcev ne bi mogli tako hitro začeti smučarske sezone, saj niso pričakovali tako obilnih snežnih padavin v decembru. "Strojniki so uredili vse potrebno tudi za zagon štirisedežnice Prevala, vendar je nismo mogli zavrteti. Ugotovili smo le, da je glavno kolo poškodovano. Prišel je tudi strokovnjak tovarne Pomagalski, ki je proizvajalec žičnice. O sanaciji bodo odločili strokovnjaki. Upam, da bomo problem rešili čim prej in tako odprli tudi progi Sedlo in Prevala," je še dodal Aleš Uršič in zadovoljen povedal, da so med prazniki dobili nov teptalni stroj, s katerim bodo lahko še bolje pripravljali proge. Na Kaninu obratujejo krožna kabinska žičnica, trisedežnica Skripi, dvosedežnica Veliki Graben in vlečnica Podi. Na kaninskem smučišču je včeraj na 670 centimetrov debeli snežni odeji uživalo okoli 1200 ljubiteljev visokogorskega smučanja.


Predel odprt in zaprt

Na cesti prek Predela, ki so jo na italijanski strani prebili šele po 14-dnevni zapori, se dogajajo čudne stvari. Čeprav je po informacijah, ki smo jih dobili na bovški policijski postaji, cesta uradno odprta, pa naj bi policisti pri odcepu za Predel zaustavljali turiste in jim prepovedali vožnjo proti Bovcu. Včeraj so cesto ponovno zaprli. Kaj je vzrok za to, ne ve nihče. Tajnik bovške občine Miran Šušteršič se je trudil, da bi kaj več izvedel na trbiški občini, vendar so vsi telefoni zvonili v prazno. Zaradi zaprte in slabo splužene ceste, ki je na nekaterih mestih še najbolj podobna bob stezi, dve vozili pa se ne moreta srečati, so nekateri turisti že odpovedali bivanje v zgornji soški dolini. Ne zaležejo niti posredovanja bovškega župana Danijela Krivca in načelnika upravne enote Tolmin Zdravka Likarja, ki sta o dogajanju (po neuspešnih pogovorih s trbiškim županom Renatom Carlantonijem) obvestila tudi prefekturo v Vidmu. V Bovcu zahtevajo takojšne posredovanje odgovornih ministrstev pri nas, o škandalu pa nameravajo obvestiti tudi Bruselj.


 Jani Alič

30.12.2008



Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Težave na Prevali, škandal na Predelu"

Igor Zlodej,

Včeraj dne 31.12.08 so italijanske službe za vzdrževanje cest na omenjeni cesti ves dan odvažale sneg s kamionom, zato tudi zapora ceste, ker se ob prometu takih del preprosto ne more izvajati. Vedeti je namreč treba, da se navedena cesta od jezera vzpenja v serpentinah, če bi sneg potiskali čez rob, kar zaradi velikih količin sploh ni možno ali ga odmetavali z rolbo bi sproti zasipali tisto kar je že očiščeno. Tako je preostal edini način odvoz snega. Zakaj so toliko časa čakali in se del lotili ravno med prazniki, vedo le oni. Nevarnosti plazov, namreč ni že dalj časa in bi ob ustreznem pristopu lahko cesto že zdavnaj očistili. Sem pa tudi sam ravno včeraj moral delati kar velik obvoz in sicer Trbiž - Humin (Gemona del Friuli), Čenta (Tarcento) - prelaz Učja. Kot kaže to ni edina zapora in ji bodo sledile ob vsakem obilnem sneženju, nad 30 centimertri.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti