Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Našli še osmo truplo

MMC RTV SLO: Reševalci so v kanadskem Skalnem gorovju našli truplo pogrešanega voznika motornih sani, še zadnjega od osmih, ki jih je zasul plaz.

Truplo voznika motornih sani Dannyja Bjarnasona so gorski reševalci v kanadskem Skalnem gorovju našli zakopano približno meter in pol pod snegom. Pogrešali so ga vse od tragične nedeljske nesreče, upanja zanj pa ni bilo veliko.

Pred dvema dnevoma je namreč skupino sedmih voznikov motornih sani v gorah, približno 300 kilometrov jugozahodno od Calgaryja, zasul plaz. Njihove obupane klice so slišali štirje drugi, ki so jim prihiteli na pomoč, pri tem pa se je sprožil še en plaz in zasul še njih. Dva sta se rešila sama in pomagala še tretjemu – ti so lažje poškodovani – ostali pa niso preživeli.
Reševalci so že identificirali žrtve – vsi so bili iz majhnega kraja Elk Valley v Sparwoodu, kjer živi le okoli 3600 ljudi. Najmlajši je bil star 20 let, najstarejši pa 45 let.
Chris Faulkner iz gorske reševalne službe je povedal, da so bili vsi ponesrečenci izkušeni in primerno opremljeni, vendar pa so plazovi nepredvidljivi. "Nihče ni kriv in nikogar ni za obtoževati. Nesreče se pač zgodijo!"

Plazovi v omenjenem gorovju tudi sicer povzročajo smrtne žrtve vsako leto. Leta 2003, na primer, je sedem srednješolcev iz Calgaryja zasul plaz, medtem ko so bili na šolskem izletu.

Snežni plazovi v Skalnem gorovju so pogosti. (Foto: Reuters)

Nesreče tudi na Slovaškem

Snežna plazova, ki sta se skoraj istočasno sprožila v slovaških gorah, sta pod seboj po navedbah prič pokopala tri ljudi. Enega naj bi plaz zasul na območju naravnega parka Mala Fatra, dva pa na zahodu Visokih Tater. Po poročanju slovaških medijev sta se oba plazova sprožila izven smučišč, na območjih, ki so za turiste zaprta. Na obeh krajih sedaj pogrešane iščejo reševalne ekipe.
 

01.01.09

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti RTV

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46070

Novosti