Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smučarski center Cerkno - zadetek v črno

Večer, Potovanja - Carmen Leban: Obetajo si, da bo letošnja sezona trajala okoli 130 dni

Utrinki iz lanske zime

(arhiv SCC)
Utrinki iz lanske zime

Smučarski center Cerkno sodi med najsodobneje urejena slovenska smučišča, ki ga odlikujejo lahek dostop, sodobne žičničarske naprave in obilne snežne padavine. Na 70 hektarjih urejenih smučišč so na voljo proge za vsakogar, za začetnike, otroke, družine in bolj zahtevne smučarje. Na smučišču je dobro poskrbljeno za gostinsko ponudbo, namestitev in animacijsko dejavnost.

Cerkljanski turistični delavci so z izgradnjo Smučarskega centra Cerkno pred 27 leti zadeli v črno. Niti sanjalo se jim ni, da bo smučišče s skromnimi začetki, ko so premogli eno samo vlečnico, preraslo v enega najsodobneje opremljenih in najbolj obiskanih smučarskih centrov v Sloveniji. Izjemna lega in dobra dostopnost - iz Ljubljane, Kopra in Nove Gorice potrebujete le uro vožnje - botrujeta temu, da tam dnevno naštejejo tudi več kot 5000 smučarjev. Čeprav se smučišče razprostira na višini od 800 do 1300 metrov nadmorske višine, upravljavci zagotavljajo najmanj sto dni smuke na leto.

Če so zime nekoliko bolj skope, kar pa za zdaj ne velja za letošnjo, si pomagajo z dodatnim zasneževanjem, saj je smučarski center opremljen s 100 smučarskimi topovi in žirafami.

Na 18 kilometrih urejenih smučarskih prog sta smučarjem na voljo dve šestsedežnici, od katerih je ena pokrita in nudi smučarjem zavetje pred vetrom in mrazom, dve štirisedežnici, dve dvosedežnici ter dve vlečnici.

Urejene imajo tekoče trakove za začetnike in otroke, ki prve smučarske korake nabirajo v snežnem vrtcu. Za otroke je tudi hiška, ki je opremljena z igračami in kjer se z otroki ukvarjajo usposobljene varuške, igrala pa so še pred restavracijo in v igralnem kotičku v njeni notranjosti.

Tam poskrbijo tudi za lačne želodce s samopostrežno ponudbo in tradicionalnimi jedmi, za bolj zahtevne pa pripravijo tudi jedi po naročilu. V restavraciji je na voljo 460, na terasi pa še dodatnih 800 sedežev. V objektu imajo apartmaje s 44 posteljami, ogrevano shrambo za smuči in smučarske čevlje ter garaže za stacionirane goste. Od 16.30 dalje se je mogoče razvajati v turški in finski savni in se sproščati na ogrevanih vodnih posteljah.

V Smučarskem centru Cerkno veliko pozornosti namenjajo animaciji, saj je ob koncih tedna poskrbljeno za različne vrste zabave - od glasbe v živo, zabavnih iger in animacije, testov smuči različnih znamk. Za tiste, ki imajo raje hotelske storitve s polpenzionom, je kot nalašč bivanje v 10 kilometrov oddaljenem Hotelu Cerkno, kjer sta na voljo plavalni bazen in wellnes center.

Žičničarji in upravljavci smučišča si prizadevajo, da bi omogočili čim bolj varno smuko, zato v času, ko število smučarjev na smučišču preseže 5000, morebitne ljubitelje radosti na belih poljanah prijazno zavrnejo in jih povabijo, da jih obiščejo drugič. Sicer pa so na območju smučišča urejene še dve tekaški in sankaška proga.

V Smučarskem centru Cerkno so v minulih letih veliko investirali - predvsem v izgradnjo novih smučarskih prog in v posodobitev žičničarskih naprav ter v izgradnjo gostinsko-nastanitvenega objekta. Kot pravijo odgovorni, bo treba v prihodnje razmišljati tudi o dodatnih smučarskih progah, ki pa jih je moč pridobiti le s krčenjem gozda - o čemer imajo pristaši narave pomisleke.

V letošnji sezoni je ponovno vzpostavljen dostop preko Davče, kjer je bila cesta po lanskih jesenskih povodnjih tako poškodovana, da je bila neprevozna. Sicer pa si vsi tisti, ki so povezani s Smučarskim centrom Cerkno, želijo boljše cestne povezave tudi iz primorske strani preko Cerkna.

V Smučarskem centru Cerkno so naprave pognali v začetku decembra, ko je bilo smučarjem na voljo brezplačno smučanje, v soboto in nedeljo pa so plačali polovično ceno vozovnic. Snega je dovolj, zato polni optimizma pričakujejo božično-novoletne praznike, ko jih bodo poleg številnih domačih gostov, ki so že skoraj dodobra napolnili nočitvene zmogljivosti, pričakujejo tudi obiskovalce iz Hrvaške, Madžarske, Italije in Nemčije. Za goste, ki so nastanjeni v Hotelu Cerkno, je zagotovljen brezplačni smučarski avtobus, za tiste, ki bodo parkirali na nižje ležečih parkiriščih, pa prevozi s kombijem do spodnjih postaj sedežnic Počivalo in Brdo.  

Carmen Leban






 

 
                     

 

Vecer.si 31.12.2009

  

                                            (arhiv SCC)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti