Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Izkušeni alpinist zdrsnil v smrt

Slovenske novice, Dan v novicah - Boštjan Fon, Iztok Umer: Med petkovim vzponom na srednji vrh Krna

Med petkovim vzponom na srednji vrh Krna v Julijskih Alpah se je smrtno ponesrečil 47-letni Rado Dominko iz Bilj — Prekaljenemu in ustrezno opremljenemu alpinistu je zdrsnilo v zasneženi grapi med Maseljnikom in Batognico — Drsel in padal je približno tristo metrov po strmini — Do hudo poškodovanega je sestopil soplezalec Gregor Blažič in poklical pomoč — Takoj so se odzvali tolminski gorski reševalci in vojaški helikopter, vendar je Dominko med akcijo umrl zaradi poškodb glave

Nova Gorica, 28. decembra: Na pokopališču v Biljah, razpotegnjenem naselju ob cesti Miren–Volčja Draga, so v nedeljo popoldne v družinski grob k zadnjemu počitku položili 47-letnega Rada Dominka, ki se je v petek smrtno ponesrečil pri vzponu po strmi in zasneženi grapi na srednjem vrhu Krna med Maseljnikom in Batognico. Med vzponom skupaj z Gregorjem Blažičem iz Deskel – tudi ta je član Planinskega društva Nova Gorica – je Dominku zdrsnilo in je obstal kar 300 metrov nižje s hudimi poškodbami na glavi in drugih delih telesa. Blažič je o prijateljevi nesreči obvestil gorsko reševalno službo in klicu na pomoč so se odzvali gorski reševalci iz Tolmina. Z brniškega letališča je poletel tudi helikopter Slovenske vojske. Žal vse to ni bilo dovolj: ponesrečeni je umrl med reševalno akcijo.

Dominko je kot avtomehanik delal v Italiji in ko se je zvečer vračal z dela k ženi in dvema hčerkama, je najraje ostal za domačim ognjiščem. Če ni šel v hribe ali gore, seveda, saj je bil navdušen in izkušen alpinist, za njim so bili številni zahtevni vzponi v domačih in tujih gorah. V njemu tako drag in domač gorski svet se je s kolegom odpravil tudi v petek, na praznični dan.

Izkušena in opremljena

Razmere za vzpon in plezanje na srednji vrh Krna med Maseljnikom in Batognico so bile po mnenju strokovnjakov razmeroma dobre. Sneg je bil trd, nevarnosti naleta plazine se na tem predelu ni bilo bati, podlaga pa tudi ni bila poledenela. Alpinista, ki sta se vzpenjala po grapi navzgor proti srednjemu vrhu Krna, sta bila izkušena, teren sta dobro poznala, poleg tega pa sta bila ustrezno opremljena za klasični zimski vzpon.

Toda prišel je trenutek nekaj pred deseto uro dopoldne, ki je na dan samostojnosti in enotnosti vzel Radovo življenje. »Bilo je precej hladno in vetrovno, a pravzaprav za izkušene gornike dokaj primerno za vzpon,« je povzemal Žarko Trušnovec, načelnik postaje GRS Tolmin. Po obvestilu, da se je na območju, ki ga pokrivajo njihovi reševalci, zgodila nesreča, je aktiviral vse razpoložljive reševalce, v akcijo se jih je vključilo kar sedemnajst.

»Ko se je zgodil zdrs plezalca, je njegov soplezalec, s katerim v času nesreče nista bila navezana, sporočil točne podatke o kraju nezgode na center za obveščanje, ti pa so jih posredovali nam.« Soplezalec Blažič se je takoj spustil več kot 200 metrov do Dominka, da bi ugotovil, ali lahko sam kaj pomaga pred prihodom reševalcev. »Poškodovani, ki je med padanjem dobil hude poškodbe glave in okončin, je bil takrat še pri življenju,« pove Trušnovec.

Veter oviral reševanje

Ker so reševalci izvedeli, da še obstaja nekaj upanja za nesrečnega Biljenca, ki je med drugim opravil zelo zahtevne vzpone v Peruju v Južni Ameriki, so se odločili za hiter dostop v dveh skupinah. Trušnovec je proti območju med vrhoma Batognice in Maseljnika, ki sta bila v prvi svetovni vojni tarči silovitih topniških obstreljevanj, usmeril četverico reševalcev iz kobariške skupine. Poslal je še poziv za pomoč iz zraka, zato se je na brniškem letališču dvignil helikopter Slovenske vojske, spotoma pobral zdravnika letalca Petra Najdenova iz postaje GRS Kranjska Gora in se usmeril proti krnskemu pogorju. Po klasični metodi reševanja je nekako v tem času na kraj nesreče pohitelo še nadaljnih deset gorskih reševalcev iz Tolmina.

»Veter na predelu Krna se je še okrepil, tako da helikopter ni mogel pristati v neposredni bližini ponesrečenega gornika. Akcija, ki je kljub hitrosti tekla zelo usklajeno, se je nadaljevala tako, da so reševalci ponesrečenega naložili v aki in opravili štiri spuste po sto metrov do kraja, kamor je lahko varno naletel helikopter. Ko nam je uspelo vzpostaviti stik med reševalci in helikopterjem, smo z vitlom ponesrečenega naložili v plovilo.« Žal pa se je akcija kljub izjemno hitremu posredovanju končala žalostno. Še preden se je helikopter usmeril proti bolnišnici, je Rado Dominko iz Bilj umrl zaradi hudih ran.

Boštjan Fon, Iztok Umer

29.12.2008

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti