Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.12.08

Kombinirane smeri, slapovi, ...

Plezalci so se raztepli na vse konce in kraje. Iztekajoče leto pa je gotovo čas tudi za pogled nazaj. In razmislek kje smo in kaj smo dosegli v minulem letu. S čim manj olepšav. Še najbolj bo grešil tisti, ki bi želel v zadnjih dneh na silo izboljšati sliko sezone. Kot včasih rahlo kritičnega pisca tu prisotnih novic, me še najbolj moti 'ekskluzivnost' novic in poza posameznikov, da se o njih ne piše brez blagoslova. Težko doumem, da je nek vzpon skrivnost, potem pa se pojavi na raznih osebnih straneh in v prenekateri reviji/časopisu. Pa kdo bi razumel vse to, skrivnostna so pota Gospodova. Toliko za uvod.

Kandersteg

En najlepših zaključkov starega leta in prihod novega je, da si obdan s svečkami, pa čeprav ledenimi. Zajeten šop mladih fantov, pravzaprav kar mini mladinska reprezentanca, se je mudila v Kanderstegu, ki je že kar tradicionalno pribežališče slovenskih alpinistov. V družbi prijateljev so dolge noči malo krajše in če ob tem pihneš še kakšno svečko, še toliko bolje. Luka Kranjc, Luka Lindič (AO Celje-Matica), David Debeljak, Arne Jeglič (AO Rašica, Freeapproved) in Matic Obid (AO Nova Gorica) so plezali krajše kombinirane smeri in slapove ter uživali v večinoma lepem in ne premrzlem vremenu. Od ledenih slapov so zmogli: Säule (III, 6, 140 m; Luka Krajnc-Luka Lindič ter David Debeljak-Arne Jeglič-Matic Obir), Arbonium Z Pingu-jem (III, 5+, 200 m; Luka Krajnc-Luka Lindič), Rattenpissoir/Groll (III, 5+, 170 m; David Debeljak-Arne Jeglič-Matic Obir), Grimm/ Haizahne (III, 5+/6-, 180 m; David Debeljak-Arne Jeglič-Matic Obir), Rubenzahl (IV, 6, 215 m; Luka Krajnc-Luka Lindič) ter Blue Magic (IV, 5+, 180 m; David Debeljak-Arne Jeglič-Matic Obir).

Za popestritev dopusta so preplezali še naslednje kombinirane smeri: Twin Towers (M10; Luka Krajnc NP in Luka Lindič Flesh), Matador (M11; Luka Lindič), Klara winter (M8+; Luka Lindič NP, Luka Krajnc ter David Debeljak), Grouhunding (M7; Luka Krajnc, Luka Lindič, David Debeljak, Arne Jeglič ter Matic Obir), Stein Zeit (M8; David Debeljak, Matic Obir, Arne Jeglič, Luka Krajnc ter Luka Lindič), Krass (M8; Luka Krajnc) ter smer Agitator (M9-; Luka Krajnc, Luka Lindič ter David Debeljak).

Val di Landro

Kot je zapisal precej neumorni Dejan Koren (DuMo, AO Vipava), sta pravkar ugašajoči vikend s Stanko Vidmar preživela v Dolomitih, kjer je Dejan uspel v smeri Mister Big Ben (M12). Za nepoznavalce: smer je povezava dveh obstoječih smeri La via e bella (M11) in Mix isch fix (M10+). Ker je obe smeri predhodno že preplezal, je za tokratni projekt potreboval samo dva dni. Smer je prvi preplezal Mauro Bole – Bubo, poteka pa čez cel strop votline v jami nad dolino Val di Landro. Trenutno so razmere v jami odlične, saj je led praktično v vsaki poki, zato Dejan obisk priporoča.

Predavanje

Dejan Miškovič obvešča, da skupaj s številnimi soplezalci Pavleta Kozjeka (oba AO Ljubljana-Matica) pripravljajo predavanje, ki bo osvetlilo Pavleta in njegovo dojemanje ter odnos do alpinizma. Dogodek, obvezen za vsakega ki rad zaide v svet vertikale, bo v sredo 7. januarja 2009 v Cankarjevem domu.

Tokratne novice so mi po svoje zelo všeč in delujejo kot znanilke časa, ki prihaja. Mladi, neobremenjeni alpinisti pošljejo, kar so preplezali, neobremenjeni z vrednotenjem lastnih dosežkov, preprosto to smo preplezali – ti se pa odloči, kaj boš napisal, ali je vredno objave, … Bržkone drži, da se vsaka, še tako dobra stvar, pokvari, če je predolgo na enem mestu. Zato je moja največja želja vsem, ki plezamo, da bi se nam pridružilo čimveč mladih in perspektivnih alpinistov in plezalcev, da mlada kri osveži staro in razredči, kar je zatohlega. In nenazadnje, da bo nas 'ta stare' kdo peljal plezat.

Preživite krasne praznike in naj vam zarja novega leta obsije najbolj oddaljene vrhove in osvetli nove cilje. Vsem pa želim dovolj poleta in iskre, da boste zastavljene cilje lahko dosegli. Skupaj s Tomažem vsem želiva srečno, zdravo, uspešno in veselo leto 2009. Pa veliko sreče na gorskih poteh.

Peter Mežnar

Kandersteg

Val di Landro

2 komentarjev na članku "AN - 30.12.08"

David Debeljak,

Da ne bo pomote, David Debeljak je član AO Rašice.


Arne Jeglič,

Če je že važno, Arne Jeglič je tudi član AO Rašice.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti