Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Frančov rovt

S Krevla proti JulijcemJanez Pikon: Severno v poraščenem pobočju vrha Krevl so še vidne sledi nekoč Frančovga rovta, ki so ga redno vzdrževali in kosili, domačija na Ravnah.

Frančov rovt

Preden postanejo gore pravo visokogorje se gorah nad Soriško planino in Rodico zvrsti še nekaj nižjih vrhov vzhodno in zahodno ob gori Črna prst. Sonce in dokaj močan veter gospodarita na razglednem grebenu, toda kljub hladnemu dnevu je prijetno in razgledno. Postojim ob mejnem kamnu na robu, ki je le delno viden iz opasti na grebenu in na vrhu Krevl. Pogled seže vse od Blegoša preko Porezna, Kojce, Črne prsti in naprej na Julijske Alpe, Karavanke in vrhov nad Soriško planino.

Šavnik, Slatnik, Lajnar, Porezen, Na Krevl (1515 m)

Vsi omenjeni vrhovi se vidijo iz goste megle, ki prekriva celotno Primorsko in večji del Gorenjske. Nadaljujem do mesta z vpisno knjigo in žigom, ter se razgledujem po grebenu na Poldetov rovt in vrh Kobla (1498 m) s poraščenostjo predela, ki na mestih že seže do vrha grebena.

Kobla (1498 m), v ozadju Blegoš, Triglav, Oltar, Šoštar in Rušni vrh

Današnjo turno smučarsko pot po grebenu in vrh Krevl (1525 m) zaključim v Frančovem rovtu s spuščanjem v Poldetov rovt, tam nadaljujem po severnemu pobočju Koble, kjer dosežem Bisagarjev rovt, ter se spustim na spodnji del rovta pod vrhom Šance (1350 m) in severno na planino Za Malim vrhom na Rižce, Strme, Vresje do ceste nad Pekovcem, kjer zaključim smučarski dan in počakam obljubljeni prevoz v dolino.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Frančov rovt

Sončni rob, 1542 m Šavnik, 1576 m

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti