Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Štirisedežnica je poškodovana

Primorska.info - Milan Štulc: Končna postaja štirisedežnice Prevala na smučišču Kanin je poškodovana

Velika količina snega, ki je verjetno najdebelejše zapadla na Prevali, na meji z Italijo, je globoko zasula končno postajo štirisedežnice Prevala. Ker tam zaradi vzgornika vedno nastane tudi velik zamet, je na tem mestu lahko tudi 15 in več metrov snega. Tokrat je to povzročilo tudi deformacijo končnega kolesa glavne jeklenice.

Smučarska proga Prevala že tako pride na vrsto za čiščenje potem, ko so glavne proge na južni strani Prestreljenika že odprte, saj je treba najprej odpraviti nevarnost plazov. Takoj zatem, ko so to varnost zagotovili tudi letos, so ratrakisti začeli z urejanjem proge in odkopavanjem zasute postaje na Prevali, na pomoč pa so jim prostovoljno priskočili tudi nekateri člani Civilne zaščite Bovec ter Prostovoljnih gasilskih društev. Z lopatami so odkopali spodnjo postajo, strojniki pa so uredili vse potrebno za zagon. Vendar se ta ni zgodil, saj so ugotovili, da je glavno kolo poškodovano oziroma deformirano. To je po včerajšnjem ogledu potrdil tudi strokovnjak iz francoskega podjetja Pomagalski, ki žičniške sisteme izdeluje in od koder je štirisedežnica prispela na Kanin. Po besedah direktorja ATC Kanin, Aleša Uršiča, se še ne ve, kakšna bo sanacija, saj se bo o tem odločil strokovni svet proizvajalca. Vsekakor pa si želi, da bi bila napaka odpravljena v najkrajšem možnem času. Ker pa ostaja v zraku prizvok odgovornosti, bi bilo verjetno pričakovati, da bo proizvajalec kolo zamenjal. Ni namreč vsakdanje, da se pravilno izdelano, seveda prav zato namenjeno kolo, deformira zaradi velike količine snega. Vsekakor pa štirisedežnica, in s tem progi Sedlo in Prevala, ne bodo obratovale. Aleš Uršič upa, da bodo kolo čim prej izdelali in bi v prvih dneh januarja Prevala lahko začela obratovati. Da bodo hitreje in kvalitetnejše urejali vse proge pa so v ATC Kanin med prazniki postali bogatejši za najmodernejši teptalni stroj.

Milan Štulc

Primorska.info, 28.12.08 15:06:
Štirisedežnica Prevala poškodovana

Komentar

1. Zame je vseeno, delajo žičnice ali ne, vendar pa mi je videnje štirih žičničnih naprav govorijo, da je napaka v projektu. Vse skupaj bi moralo biti na tri ali štiri metre višjih stebrih dvignjeno od tal. Tako bi utegnili plužiti, rolbati itd., še preden bi se zgodilo to, kar se je.
Torej, napaka je v projektu, njegovi notranji kontroli, pri izdajatelju gradbenega dovoljenja in njegovi strokovni notranji kontroli, pri inšpektoratu itd.
Potem pa pridejo na vrsto še drugi oz. šele drugi, ki niso brez krivde.

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti